YOKSULLUK VE AÇLIK BÜYÜYOR! - EVRENSEL
16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle TMMOB Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen sempozyumda Türkiye‘de açlık tehlikesi ve güvenli gıdaya erişim tartışıldı. Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde önceki gün düzenlenen "Açlık utancın tarihsel adı" adlı sempozyum "Türkiye‘de açlık tehlikesi ve üretim ilişkileri" ve "Güvenli gıdaya erişim ve bilgi edinme" başlıklı iki oturumla gerçekleştirildi.
Tarımın devlet eliyle desteklenmesi vurgusunun ön plana çıktığı sempozyumun ilk oturumunda "Gıda sanayi" konulu bir sunum yapan A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü‘nden Doç. Dr. Erdoğan Güneş, sanayi dendiğinde Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda insanların aklına "üretimin" günümüzde ise "özelleştirmenin" geldiğini söyledi. Gıda sanayinin iş istihdamı açısından da önemli bir alan olduğunu belirten Güneş, entegrasyon eksikliğinin istihdamı azalttığını ifade etti. Gayri safi hasılatın büyümesine rağmen gıda sektörünün ona eş değer bir büyüme yaşamadığına dikkat çeken Güneş, gıda ürünlerinin son süreçteki fiyat artışlarının ise akla "yine kriz mi yaşanacak" sorusunu getirdiğini belirtti.
TEKELLEŞME ARTTI, FİYATLAR YÜKSELDİ
Gıda sektöründe tekelleşme arttığı için gıda fiyatlarının da arttığını dile getiren Güneş, bununla birlikte yoksulluğun da gün geçtikçe büyüdüğüne işaret etti.
"Tarımsal üretim" konulu sunumuyla Hacettepe Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü‘nden Prof. Dr. Ahmet Şahin Ahmet Şahinöz de, devletin stoklarını azaltmasının tüccarların stokları arttıracağı anlamına geldiğini ve Türkiye‘de de gıda fiyatlarının bu yüzden arttığını söyledi. 24 Ocak kararları ile birlikte de tarıma verilen desteklerin azaltıldığını ifade eden Şahinöz, IMF‘nin tarım politikalarının uygulandığını söyledi. Çiftçiye verilen gelir desteği yerine de tarımı destekleyici uygulamaların konmasının bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Şahinöz, gelir desteği ile birlikte çiftçinin tarımdan uzaklaştırıldığını söyledi. Şahinöz, tarımın desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞMELİ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisat Bölümü‘nden Doç. Dr. Gökhan Günaydın da "Uluslararası düzen ve açlık ilişkisi" konulu sunumuyla, açlığın giderek derinleşen bir sorun olduğunu ve bu sorunun aşılması için dünya düzeninin dayanışmacı bir eksene evrilmesi gerekliliğini dile getirdi. Son süreçteki buğday fiyat artışlarına dikkat çeken Günaydın, "dünyadaki buğday fiyat artışlarından Türkiye‘nin etkilenmemesi gerekiyordu. Bu yıl üretilen buğdayın Türkiye‘ye yeteceğini ifade ederek, ekmek fiyat artışlarının spekülasyonun bir sonucu olduğunu ifade etti. Tüccarın çiftçiden peşin parayla aldığı buğdayı üç ay beklettikten sonra sattığını belirten Günaydın, devletin bu iş için bütçe ayırarak spekülasyonlara izin vermemesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)