YÖNETİM KURULU ÜYEMİZ FUAT KUNDURACI KONTV ANA HABER`E AÇIKLAMALARDA BULUNDU

YÖNETİM KURULU ÜYEMİZ FUAT KUNDURACI KONTV ANA HABER`E AÇIKLAMALARDA BULUNDU
KONYA
10.10.2016
 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Fuat KUNDURACI verimli bir ekim dönemi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında KONTV Ana Haber` e açıklamalarda bulundu.

Fuat KUNDURACI; "doğru ekim için iyi bir tarla hazırlığı, iyi bir gübreleme sistemi aynı zamanda kişiye dayalı ekim yani o ekti bizim de ekmemiz lazım deyip acele etmek yerine, mümkün olduğu kadar toprak hazırlığını müteakiben rutubeti, tav miktarı, tav pozisyonu iyi ayarlanabilir ise % 10- % 15 oranında verim artışı sağlanabilir.

Sertifikalı tohum; seçilmiş, tescillenmiş akabinde güzel bir üretim sistemine alınarak elenmiş, ilaçlanmış tamamen çiftçilerimizin ekimine hazırlanmış olan tohumdur. Dolayısıyla hem üretim kalitesi anlamında, hem de üretim kalitesinde yüksek verimler elde edilir. Unun kalitesi, makarnanın kalitesi vardır. Rekolte miktarları vardır. Proteinler de çok önemli kriterlerdir. Toprak yapımıza göre, bölgemize göre iyi bir tohum, iyi bir ürün seçebilirsek çiftçinin %30- % 40 lara varan verim artışı aynı zamanda da kalite getireceği için çiftçiler yüksek karlar elde edeceklerdir. 

Bir önemli konu ise Tarım Sigortası. Tarlamız hazır olsa dahi, en iyi tohumu seçmiş olsak, çok iyi bir gübreleme ve ekim yaptıktan sonra tamamen tabiata kalan bir sistemimiz var. Çünkü tabiat ananın hangi devrede, hangi noktada yansıyabileceğini bilemiyoruz. Bu sene Ereğli, Karapınar ve Çumra` da don olayı yaşandı. Karaman İlimizde Bakanlığımızın yapmış olduğu beyan ile yaklaşık 620 bin dekar arazide don ve dolu zararı oluştu. Tarım sigortası yaptırmak çok önemlidir. Şayet çiftçilerimiz sigorta yaptırmış olsaydı riskleri ortadan kaldırmış olurlardı. 

Arpa buğday ekimi konusunda çiftçilerimiz panik yapmasınlar, Bazı bölgelerimizde takribi olarak Ekim ayı sonu, Kasım ayı ortalarına kadar devam edecek bir ekim sistemimiz var. Bu zaman zarfında tam noktasını en iyi yakaladıkları zamanı seçsinler. Başkası ekti biz de ekelim diyerek acele etmesinler. Toprakta istenen tav yoksa zaten bekleyecekler ve buna binaen bazı problemler yaşayabilirler. Özellikler bu zaman arasında 30-35 günlük bir zaman var en iyi noktayı bekleyebilirlerse bu bizim için de, çiftçi için de, Türkiye` nin ekonomisi açısından da çok önemli olacaktır" dedi.

Okunma Sayısı: 378
Fotoğraf Galerisi