YUMURTALIK`A 2. KEZ YARGI DUR DEDİ...

YUMURTALIK`A 2. KEZ  YARGI DUR DEDİ...
ADANA
30.03.2012

Yumurtalık`ta birinci sınıf tarım arazisine petro kimya ve rafineri sanayi entegre tesisleri kurulması için yapılan çevre düzeni planı değişikliğinin yürütmesi durduruldu.

 

Adana`nın Yumurtalık İlçesinde kurulması planlanan Petro Kimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için yapılan 1/100000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği için Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi`nin açtığı davada 2. kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şube Başkanımız Şahin YETER, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti`nde (ÇGC) ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Hacer SÖNMEZATEŞ ve CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet BAŞTAGÜL ile düzenlediği basın toplantısında, Adana 1. İdare Mahkemesi`nin Yumurtalık‘ta birinci sınıf tarım arazisi ile ilgili verdiği yürütmenin durdurulması kararıyla ilgili bilgi aktardı. Başta Çukurova Üniversitesi kampusu ve Tarsus Havaalanının bulunduğu bölgelerdeki verimli tarım arazilerinin yok edilmek istendiğini belirten YETER; Yumurtalık`ta birinci sınıf tarım arazisine petro kimya ve rafineri sanayi entegre tesisleri kurulması için yapılan çevre düzeni plan değişikliği hakkında 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildiğini ifade etti.

Yeter konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘‘Yumurtalık İlçesinde Kurulması Planlanan Petrokimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için yapılan 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği için Oda`mızın açtığı 2. davada da Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından 02.03.2012 tarihinde "Yürütmenin Durdurulmasına" karar verilmiştir.

Odamız tarafından; 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinin onaylanmasına ilişkin İl Genel Meclisi`nin 02.11.2009 tarih ve 171 sayılı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada da Adana 1. İdare Mahkemesi Yürütmenin Durdurulması kararı vermişti. Çevre Düzeni Planı değişikliğinin Adana İl Genel Meclisinin 07.6.2011 tarih ve 128 sayılı Kararı ile onaylanması üzerine Odamız tarafından yeniden dava açılmıştı.

Plan değişikliği yapılan yani Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisleri için belirlenen alan büyüklüğü için ÇED raporunda ve diğer belgelerde farklı rakamlar mevcutsa da bu alan yaklaşık 1000 hektar civarındadır. Bu arazinin yaklaşık 300 dekarı Devlet Su İşlerinin sulama yatırımı götürdüğü sulanan alandır. Kanunlarda tarif edildiği şekliyle mutlak tarım alanıdır.

TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASINI İSTİYORUZ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizim talebimiz tarım topraklarının korunmasıdır. Adana`ya yapılacak yatırımları engelleme veya başka bir amacımız olamaz. Bizim kişi ve kurumlarla da bir sorunumuz olamaz. Tek amacımız sınırlı ve gelecekte gıda üretimi açısından daha da stratejik hale gelecek sınırlı kaynaklarımız olan verimli topraklarımızın korunmasıdır. Bizim yöneticilerimizin ayırdına varamadıkları ama bazı ülkeler ve uluslararası sermayenin gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde toprakları satın alma, toprağa sahip olma yarışında olduklarını her gün basından okuyoruz, görüyoruz.

Topraklarımızın korunması için Oda olarak mücadelemize devam edeceğiz. Hükümet ve yerel yöneticilerin Yumurtalık ve Mersin`e yapımı planlanan havaalanı bölgesinde olduğu gibi engel tanımamak için Bakanlar Kurulu Kararı ile Arazi Toplulaştırma Alanları ilan edilse de doğruları söylemeye Çukurova topraklarının korunması için yasal her türlü mücadeleye devam edeceğiz.``

CHP Adana İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Baştagül ise Yumurtalık İlçesinde birinci sınıf tarım arazisine petro kimya ve rafineri sanayi entegre tesisleri kurulması için yapılan çevre düzeni plan değişikliğinin İl Genel Meclisinde görüşülmesi sırasında CHP olarak karşı çıktıklarını, çıkmaya da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1227
Fotoğraf Galerisi