ZAFER GAZETESİ: “GİRDİ MALİYETLERİ ACİLEN DÜŞÜRÜLMELİ”- 16 MAYIS 2024
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımsal üretim seferberliğinin ilan edilerek girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ülke genelinde hakim olan neoliberal tarım politikalarının çiftçiyi zorlandığını vurguladı. Küresel salgın, ciddi kuraklık, derinleşerek artan ekonomik kriz, deprem, savaş koşulları gibi olağanüstü süreçlerde üreticinin yaşadığı sıkıntıları dikkati çeken Suiçmez, fiyatların yükselmesi ve çiftçinin desteksiz kalmasıyla üretimini zorlaştırıyor aktardı. Gıda enflasyonu karşısında tüketicinin pahalı gıda ürünlerine erişmeye çalışması son yıllarda gündemin değişmeyen konuları haline geldiğinin altını çizen Başkan Suiçmez, Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) verilerinin de gerçeğe dayanamadığını söyledi. Açıklamada bulunan Suiçmez, küçük aile işletmelerinin üretimde bulunmak için bankalara, tarım kredi kooperatiflerine, özel sektöre borçlanmak zorunda kaldığını da ekledi.
“KADIN VE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İSTİSMAR EDİLİYOR”
Başkan Baki Suiçmez, enerji maliyetlerinin yeterli sulama yapılmasını engellediğini kaydederek, “Tarım arazileri, meralar, zeytinlikler hızla amaç dışı kullanıma açılırken, üretim ortamındaki sorunlar nedeniyle çiftçi kendi arazisini ekmekten vazgeçip terk etmektedir. Çiftçi yaş ortalaması oldukça yüksek olup gençler tarıma ilgi göstermemektedir. Kadın ve çocuk işçiliği istismar edilmeye devam ederken, mevsimlik tarım işçilerinin sorunları halen çözülememiştir. Üretim sorunları kadar üretilen ürünlerin pazarlanması aşaması da ciddi sorunlar içermektedir. Hal Yasası, zincir marketlerin tekelci yapısı, çiftçiler aleyhine işleyen sözleşmeli üreticilik modeli gibi nedenlerle gıda tedarik zincirindeki sorunlar giderilememektedir.” ifadelerini kullandı.
“ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI YAPILMALI”
Tarım alanında yaşanan sorunların çözümüne vurgu yapan Suiçmez, “Sorunların çözülmesi için toplumdan yana, üretimden yana, emekten yana politika tercihlerinin hızla yaşama geçirilmesi bir zorunluluktur. Açlığın, kıtlığın, gıda savaşlarının yaşanmadığı bir dünyada gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin sağlanarak üreticilerimizle ve tüketicilerimizle birlikte tüm yurttaşlarımızın sağlıklı bir çevrede refah içerisinde mutlu yaşaması temel amacımız olmalıdır. Bu kapsamda; öncelikle tarım arazilerimizi, üretim alanlarımızı koruyacak şekilde ülke düzeyinde Arazi Kullanım Planlaması yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
Suiçmez, ülke genelinde “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak girdi maliyetleri düşürülmesini aciliyet olduğunu kaydetti. Suiçmez, ucuz kredi olanaklarının da oluşturulması gerektiğini ekledi.
“HAYVANSAL ÜRETİM BİTKİSEL ÜRETİMDEN AYRI DEĞİL”
Hayvansal üretimin de bitkisel üretimden ayrı düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Suiçmez, “Yem maliyetleri düşürülmeli, süt-yem paritesi 1/1.5 olarak uygulanmalıdır. Kamu sulama yatırımları ve arazi toplulaştırma hizmetleri gecikmeden bitirilmelidir. Ar-Ge çalışmalarına ciddi yatırım yapılarak yerli girdi ve teknoloji üretimine yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır. Tarımsal hammadde ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, dışsatım olanakları artırılmalıdır. Demokratik, özerk, güçlü kooperatifçilik üretici ve tüketici boyutunda desteklenmeli, gıda tedarik zincirinin tüm aşamaları halkın yararına yeniden düzenlenmelidir” değerlendirmesini yaptı.
“KÜÇÜK AİLE İŞLETMECİLİĞİ DESTEKLENMELİ”
Gıda tedariğinin halkın ulaşabileceği şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Suiçmez, “Kırsal alanları geliştirecek, ülkemiz gerçeği olan küçük aile işletmeciliğini destekleyecek, çiftçilerimizin refah düzeyini artırma kadar sosyal hayatın daha fazla içinde yer almasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Belki de en önemlisi tüm tüketicileri fedakârca doyurmasına karşın önünü görmekte zorlanan üreticilerimize hak ettiği değer verilmeli, çiftçilerimizin morali yükseltilmeli ve kamu yönetimine olan güveni tazelenmelidir” şeklinde konuştu.
Haber: Kardelen UÇAK
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.
Okunma Sayısı: 172
Fotoğraf Galerisi