ZAFER GAZETESİ: "TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARINI ÇÖZÜN"
“Tarım danışmanlarının sorunlarını çözün”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Genel Başkanı Mahmut Kaytan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen tarım danışmanları Ankara Ulus Atatürk Heykeli önünde seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı.
“Tarım danışmanlarının sorunlarını çözün”
Ankara Ulus Atatürk Heykeli önünde, çiftçi örgütlerinde ve kendi nam hesabına serbest olarak tarım danışmanlığı yapan sahada işini icra eden tarım danışmanlarının özlük haklarının verilmemesi, sorunlarının çözülmemesi, emeklerinin karşılığının verilmemesi ve mağdur edilmesi ile ilgili TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen tarım danışmanları konuya yönelik açıklama yaptı.
“TARIM DANIŞMANLARI KAMU GÖREVİ GÖREN KİŞİDİR”
Basın açıklamasını yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, şunları söyledi: “2012 yılında yaptığı hizmet karşılığında aylık bazda 3 asgari ücretten fazla destek alan tarım danışmanları aradan geçen 10 yıl sonunda 2022 yılında da maalesef asgari ücretin altında bir desteğe mahkûm edilmiştir. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. 20 Ekim 2022 tarihli 31989 sayılı resmî gazetede yayınlanan Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında ödenecek yıllık 72.000 TL kabul edilemez. Danışman; zaman mefhumu düşünmeden 7/24 esasına göre hizmet verdiği üreticisinin işletmesinde, ahırında, ağılında, tarlasında, serasında, arılığında, bağında, bahçesinde ve de su ürünü ürettiği tesisinde görev yapan ve de doğru, ekonomik, güvenilir ürün üretimine katkı veren meslek mensubudur. Bütün bu işi ve işlerin karşılığında hizmet verdiği üreticiden ücret talep etmeyen kişidir. Bu ücreti yine bakanlığımızın her yıl belirlediği danışmanlık hizmet destekleri karşılığında yapan meslek mensubudur. Kamu görevi gören kişidir.”
“DESTEK MİKTARI KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ”
Konuşmasına devam eden Suiçmez, “Tarım Danışmanlığı; Günümüz dünyasında özellikle batı ülkelerinde 70 yılı geçmişi olan ve de halen etkin bir şekli ile uygulanan çağdaş bir proje olduğu da bilinen bir gerçektir. Ülkemizde ise 2003 yılında mevzuat çalışmaları ile başlatılan bu proje; 2009 yılında ilk tebliği ile ülke genelinde 24 İl’de 100 Danışman ve 3145 üretici ile bilfiil başlatılmıştır. Geçen süreç içerisinde pek çok badireler atlatılmış ve de çiftçi nezdinde kabul görmeye başladığı bir devrede kaldırılacağı yönünde beyanatların verildiği dönemlerde olmuştur. Danışmanlığın kaldırılamayacağı anlaşılmış ve de sistemin rekabetçi gücü olan kendi nam ve hesabına çalışan serbest tarım danışmanları maalesef 2016 yılında sistem dışında bırakılmıştır.
2010 yılında bir danışman yıllık 20.000 TL ile 35.000 TL aralığında, 2012 yılında da 30.000TL ile 48.000 TL aralığında destek almaktaydı. Bu ücretlendirme şeklide 2016 yılında değiştirilmiş ve grup işletme olarak yıllık bazda 30.000 TL olarak uygulanmaya başlanılmıştır. Bu ücretler yıllık bazda; 2017 yılında 35.000 TL, 2018 yılında 38.000 TL,2019 yılında 38.000 TL, 2020 yılında 46.000 TL 2021 yılında 46.000 TL, Maalesef 2022 yılında ilk yayımlanan kararlarda da 46.000 TL olarak yayımlanmıştır. Ancak yapılan itirazlar neticesinde bu rakam 52.000 TL ye çıkarılmıştır. 2023 yılında ise ödenecek destekleme miktarı 72.000 TL olarak maalesef belirlenmiştir. Açıkça ifade ediyoruz ki bu destek miktarı kesinlikle kabul edilemez. Tabi ki önümüzdeki günlerde bu konu bütün boyutu ile ele alınacaktır” diye altını çizdi.
“TARIM DANIŞMANLARI TARIMSAL ÜRETİMİN BİR GERÇEĞİ OLDUĞU GÖRÜLMELİDİR”
Baki Suiçmez, tarım danışmalarının taleplerini sıralarken son sözleri şöyle oldu: “Tarım danışmanları da tarımsal üretimin bir gerçeği olduğu görülmelidir. Ve de ilk etapta önümüzdeki günlerde ödenecek 2. dilim ödemelerinin de bu oranlarda artırılarak ödenmelidir. 2023 yılı için belirlenen tarımsal danışmanlık destekleme miktarı günün şartlarına göre tekrar değerlendirilmeli ve bütçe imkânları doğrultusunda günün şartları da dikkate alınarak desteklerin artırılmalıdır. Bu tarım danışmanlarına moral olmaktan öte tarımsal üretime daha da çok katkı verilmiş olacaktır. Bütün bu gelişmeler neticesinde Tarım Danışmanlarının sahada bilfiil çalışan, bilgi ve beceri sahibi, üretime katkı sunan Tarım Danışmanlarının özlük haklarının korunması ve kadro imkânı ile güvence altına alınacak tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Kadro hakkı alabilecek tarım danışmanlarına kadro tahsisi yapılmalıdır. Sözleşmeli kadrolarda tarım danışmanları kadro imkânları güvence altına alınması sağlanmalıdır.”