ZEYTİN GEN MERKEZİNİN YOK EDİLMESİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ!
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait Türkiye'nin en büyük 2. Zeytin Gen Araştırma Merkezi'ndeki ağaçların kesiminin yapılacağı 27.05.2010 günü insanlık nöbetindeydik.
Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz, sivil toplum örgütleri, parti ve sendika temsilcilerinin katıldığı eyleme Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi‘nden akademisyenler de destek verdi.
Zeytinlik alanda düzenlenen basın toplantısında konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin KÜDEN, üniversitenin kuruluşundan bu yana fakültenin zeytinlik alanı olarak kullandığı, üzerinde 300 yeni çeşitle birlikte toplam 386 gen çeşidinin toplandığı ve koruma altına alındığı bir tarım arazisi olduğunu söyledi.
Kök mülkiyeti üniversiteye ait olan taşınmazın Adana İl Özel İdaresi tarafından 2008 yılında bilgileri dışında imar değişikliği yapılarak el değiştirdiğini ve alana eğitim kompleksi yapılmak istendiğini hatırlatan KÜDEN, "Halen bu alan eğitim, araştırma ve zeytin gen merkezi olarak fakültemiz tarafından kullanılmaktadır. Bu gen merkezinin önemi iklim değişikliklerinin toprak, su ve çevre koşullarını olumsuz yönde etkilemesine karşı bu materyallerin gen kaynağı olarak muhafaza edilmesi ve nesiller boyu yaşayan zeytin ağaçlarının ileriki yıllarda yapılacak araştırmalara ve torunlarımıza miras bırakılmasıdır" dedi.