ZİRAAT FAKÜLTESİ KONTENJANLARI BOŞ KALIRKEN ÇARŞAMBA İLÇESİNE YENİ ZİRAAT FAKÜLTESİ AÇILMASIN-20 TEMMUZ 2023
Son günlerde Samsun yerel basınımızda Çarşamba ilçesine İşletme ve Hukuk Fakültesi yerine ziraat, veteriner ve gıda sektöründe yüksek okul ve fakülte açılması gerektiği önerilerinde bulunulan yazılar yer almaktadır.
Ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin kuruluşlarına bakıldığında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi özellikle 1933-1955 yılları arasında ülkemizin tek Ziraat Fakültesi olarak görevini sürdürmüştür. Daha sonra 1955 yılında Ege (İzmir), 1957 yılında Atatürk (Erzurum), 1967 yılında Çukurova (Adana) Üniversiteleri açılmıştır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1976 tarihinde kurulmuştur. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi eğitim-öğretim faaliyetine Erzurum’ da başlamıştır. Ziraat Fakültesi 2 Nisan 1980 tarihinde kuruluş yeri olan Samsun’ a taşınarak,eğitim-öğretim faaliyetlerin halen Atakum İlçesi Kurupelit kampüsünde devam etmektedir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ülkemizde açılan ilk beş Ziraat Fakültesinden birisidir.
Özellikle 1980 yılından sonra Ziraat Fakültelerinin kurulması hız kazanmıştır. Nitekim 1933 ile 1980 yılları arasında kurulan Ziraat Fakültesi sayısı 5 iken bu sayı sadece 10 yılda (1981-1991) 8’e ulaşmıştır. 1992 yılından sonra ise 13 fakülte kurulmuş ve yeni fakülte kurulma çalışmaları da devam etmektedir . 2019-2020 eğitim öğretim yılında toplamda 40 adet ziraat ile ilgili fakülte bulunmakta iken günümüzde Ziraat Fakültelerinin sayısı 43 e çıkmıştır.
Ziraat Mühendisliği eğitimi veren fakültelerin bölgelere dağılımına baktığımızda; Akdeniz 7, Karadeniz 6 (Samsun, Ordu, Rize, Tokat, Bolu, Düzce) Marmara 5, Doğu Anadolu 7 Güneydoğu Anadolu 4, Trakya 1 , İç Anadolu 8 , Ege 4 olmak üzere toplam 43 Ziraat Fakültesi bulunmaktadır. Ziraat Fakülteleri kuruldukları bölgelere göre incelendiğinde Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve İç Anadolu da yığılma olduğun görülmektedir . Halbuki o bölgeleri temsil eden illerle sınırlı tutulduğunda Ziraat Fakültelerinin sayısı 15’i geçmeyecektir. Aynı bölgede bitişik illerde Ziraat Fakültesi açmanın mantığının bilimle bir ilgisi olmadığı düşünülmektedir.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bölümleri ve puan ve başarı sıralamasına baktığımızda, 2022 yılında 8 bölümde öğrenci alımı yapılmış ve sayısal puan türünde taban puan başarı sırası en yüksek 244,20 puan, en düşük 204,46 puan ile öğrenci almıştır. Başarı sıralamasında ise eşit ağırlıklı puan türü ile Tarım Ekonomisi bölümüne 463 079. sıradaki öğrenciyi kabul etmiştir.
Ziraat Fakültelerinin puanları neden bu kadar düşmüştür? Gençler tarafından Ziraat Fakültesi neden tercih edilmemektedir? Sondan başa doğru gitmek gerekirse, sorunun kaynağı iş bulamama kaygısında yatmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bazı bölümlerin öğrenciler tarafından tercih edilmemesi nedeniyle bu bölümlere YÖK tarafından kontenjan verilmediği bilinmektedir. Bir çok bölüm ise kontenjanlarını dolduramamaktadır.
Ziraat Fakültesinden her yıl yaklaşık 4.000-5.000 meslektaşımız mezun olmaktadır. Toplam mezun sayısı 120.000’leri bulan meslek toplumumuzdaki 30.000’leri aşan işsizlik ülkedeki istihdam sorunu ile yakından ilgili olup, istihdam planlaması yapılmadan mezun sayısının artırılmasına yol açan yanlış politikalar meslektaşlarımız arasında da ciddi bir işsizlik sorunu yaşanmasına yol açmaktadır.
Ziraat Fakültelerinin cazip hale getirilmesinden önce okul sayısının sınırlanması ile başlanmalıdır. Sonra sektörün istediği kalitede öğrenci yetiştirebilmek için Ziraat Fakültelerinin eğitim seviyesini yükseltmek gerekir.
Samsun ilimiz sınırları içerisinde Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarının denize döküldüğü noktalarda Çarşamba ve Bafra ovaları ile, Vezirköprü ve Ladik ovalarına sahip, Karadeniz Bölgesinin tarımsal üretim potansiyeli en yüksek illerimizin başında gelmektedir. Bu özellikleri ile Samsun ilimizde Ziraat Fakültesi bulunması gereklidir ve ülkemizde açılan ilk 5 Ziraat fakültesinden birisinin Samsun’da olması bölgesel olarak tarımsal potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Samsun ilinde açılan ilk üç fakülteden birisi olup, ülkemizin ve bölgemizin en köklü fakülteleri arasındadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yıllara dayanan kurumsal yapısı, bilgi birikimi, akademik çalışmaları ve öğretim üyesi kadrosuyla ilimiz ve bölgemiz için yeterli bir yapıya sahiptir.
Bu nedenle, birbirlerine komşu ve bitişik olan Samsun, Tokat ve Ordu illerinde bulunan 3 adet Ziraat Fakültesinin arasına Çarşamba ilçesinde yeni bir Ziraat Fakültesi kurulmasının gerekli olmadığı düşünülmektedir.
Kamuoyuna saygıyla arz olunur.
Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT
ZMO Samsun Şube Başkanı