ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GDO ÜRÜN İTHALATINA KARŞI - DÜNYA
Türkiye‘de uygulanan yanlış tarım politikalarının, tarım sektörünü Cumhuriyet tarihinin en sorunlu dönemine soktuğunu belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Turhan Tuncer, bu nedenle, "Genetiği değiştirilmiş mısır da dahil, ürettiğimiz ürünlerin dış alımına hayır diyoruz" dedi.
Tuncer, "2000-2006 dönemi üretim rakamları karşılaştırıldığında, şeker pancarı üretimi 18,8 milyon tondan 14,5 milyon tona, tütün üretimi 200 bin tondan 117 bin tona, patates üretimi 5,4 milyon tondan 4,3 milyon tona, kırmızı et üretimi ise 491 bin tondan 450 bin tona gerilemiştir. Mısır üretimi, 2002-2005 döneminde artış gösterdikten sonra 2006 yılında düşmüştür" dedi.
Gerileyen mısır üretimini doğal bir sonucu olarak Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mısır ithalatı yapıldığını ifade eden Tuncer, ABD‘den sonra dünyanın en büyük genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) üreticisi olan Arjantin‘den gelecek mısırların, Ulusal Biyogüvenlik Yasası‘nın çıkarılmadığı ortamda GDO testleri yeterli etkinlikte yapılmadan iç piyasaya sunulacağını belirtti.