ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, BAŞBAKAN'IN 'ÇİFTÇİYE MÜJDE' AÇIKLAMALARINA YANIT VERDİ - CUMHURİYET/TARIM HAYVANCILIK - 08.03.2005

MERKEZ
09.03.2005
 

'İKTİDAR SİYASETİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR'

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'IN ''ÇİFTÇİYE MÜJDE'' DUYURUSUYLA YAPTIĞI AÇIKLAMALARI ''YENİ KAYNAK GÖSTERMEDEN, SİYASETİ KURTARMAYA ODAKLI ARAYIŞLAR, SEKTÖR ÜZERİNDE OLUMLU VE KATILICI BİR ETKİ YARATMAZ'' SÖZLERİYLE DEĞERLENDİRDİ. GÜNAYDIN, İKTİDARIN TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK ENERJİSİNİN 660 TRİLYON LİRA ANA PARASI DIŞINDAKİ BORCUNUN FAİZLERİNİN SİLİNECEĞİNİ, BORCUN TARIMSAL TEFE İLE YENİDEN YAPILANDIRILARAK 36 AY TAKSİTLENDİRİLECEĞİNİ AÇIKLADIĞINI ANIMSATARAK, ŞUNLARI SÖYLEDİ:

''AÇIKLAMALARDA BİR TARAFTAN ANA PARA DIŞINDAKİ FAİZLERİN SİLİNECEĞİ BELİRTİLİRKEN, DİĞER TARAFTAN BORCUN 'tarımsal TEFE' İLE YENİDEN YAPILANDIRILACAĞI SÖYLENMEKTEDİR. 'Tarımsal TEFE' SÖYLEMİ, PİYASA FAİZ ORANLARININ BİR MİKTAR ALTINDA OLMAKLA BİRLİKTE, BİR FAİZ UYGULANACAĞINI ORTAYA KOYMAKTADIR. BU ALANDA UYGULANACAK KALICI YAPISAL ÖNLEM, TARIMDA KULLANILAN ELEKTRİK ENERJİSİ BEDELİNİN, KURALA BAĞLI OLARAK SÜBVANSE EDİLMESİDİR. TARIMSAL ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN, BUNA YÖNELİK BİR DÜZENLEMENİN İVEDİLİKLE YAPILMASINDA YARAR GÖRÜLMEKTEDİR.'' BAŞBAKAN'ın 2004 yılında mazotta yüzde 33, gübrede yüzde 40 fiyat artışı olduğunu söyleyerek, bu girdilere yönelik sübvansiyon uygulanacağını belirtmesine karşın, sübvansiyon miktarını dile getirmediğine işaret eden Gökhan Günaydın, şu görüşlere yer verdi:

''Mazot desteği, dekara 8 lt. mazot harcaması üzerinden yapılmakta; buna karşılık hububatta 15 lt/da, mısırda ve ayçiçeğinde 20 lt/da, pancarda 30 lt/da mazot gideri söz konusu olmaktadır. Diğer yandan, verilen desteğin miktar olarak yetersizliği de açıktır. Destek politikası açıklandığında mazotun lt.sinin 1.4 milyon TL olduğu düşünüldüğünde, 8 lt mazot için 11.2 milyon TL destek gerektiği görülecektir. Buna karşılık bu miktarın ancak yüzde 35'İ TUTARINDA DESTEK MİKTARI AÇIKLANMIŞTIR. ŞİMDİ GÜBREYE VE MAZOTA DESTEK VERİLECEĞİ SÖYLENMEKTE, ANCAK YÖNTEMİ VE MİKTARI BELİRTİLMEYEN DESTEK VAADİ TARIMSAL ÜRETİM VE ÜRETİCİ AÇISINDAN BİR ANLAM İFADE ETMEMEKTEDİR. ÖZELLİKLE BÜTÇEDE BUNA YÖNELİK KAYNAK AYRILMAMIŞ OLMASI, BU ALANDAKİ ENDİŞELERİ ARTIRMAKTADIR.

GİDEREK GERİLEYEN BİR TARIMSAL YAPI VE AZALAN TARIMSAL GELİR SÖZ KONUSU İKEN, TARIM ÜRETİCİSİNİN FAİZLE PARA KULLANMASININ OLANAKLI OLAMADIĞINI BELİRTEN GÖKHAN GÜNAYDIN, ''KULLANILAN KREDİLERİN DE, KİMLER TARAFINDAN VE HANGİ TARIMSAL FAALİYET BİÇİMİ İÇİN KULLANILDIĞI TARTIŞMA KONUSUDUR. BU GERÇEKLER ORTADAYKEN VE 2004 YILININ KREDİ HACMİNİN NEREDEYSE 1.5 KATRİLYONLUK KISMI KULLANILMAMIŞ İKEN, 2005'te 2.5 katrilyon TL'LİK KREDİ HACMİ YARATMA OLGUSUNUN ÜRETİCİ İÇİN BİR OLANAK OLMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR'' DEDİ. GÜNAYDIN, İKTİDARIN DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİNİN ÜRÜNE, ÜRETİCİYE VE TEKNOLOJİYE ODAKLI OLARAK KURGULANACAĞINA İLİŞKİN VAATLERİYLE İLGİLİ OLARAK DA ŞU GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRDİ:

''2004 YILINDAKİ TOPLAM 3 KATRİLYONLUK DESTEĞİN 2.7 KATRİLYON TL'sinin kullanıldığı DGD ödemeleri ancak arazi sahiplerini desteklemektedir, üretici desteği yerine feodaliteyi yerleştirmektedir, zaman zaman da bir yoksulluk desteği niteliğine dönüşmektedir. Ödemelerin tarımsal faaliyet dönemlerine duyarsız bir şekilde ve geciktirilerek yapılması da, sistemin bir diğer sorunu olarak görülmektedir. Bu bağlamda, DGD sistemindeki dönüşüm, DGD'NİN PLANLAMA ARACI OLARAK KULLANILMASI VE TOPLAM DESTEK İÇİNDEKİ ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ OLUMLU BİR GELİŞME OLARAK SAPTANMAKTADIR. ANCAK BU SİSTEM, DGD DIŞINA ÇIKARILMASI SÖZ KONUSU OLABİLECEK ÜRÜN YELPAZESİNİN TÜMÜYLE DESTEKSİZ BIRAKILMASI SONUCUNU DOĞURMAMALIDIR.''

Okunma Sayısı: 442