ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: 'MAYINLI ARAZİLER TARIMA AÇILSIN' - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 14.06.2005

MERKEZ
14.06.2005
 

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, SURİYE SINIRI BOYUNCA UZANAN MAYINLI ARAZİLERİN TARIMA AÇILMASINI ÖNERDİ.

GÜNAYDIN, ÖNERİNİN YAŞAMA GEÇMESİ HALİNDE, 2353 İŞLETMEDE 2353 ZİRAAT MÜHENDİSİ VE AN AZ 10 BİN TOPRAKSIZ TARIM ÜRETİCİSİNİN İSTİHDAM EDİLEBİLECEĞİNİ VE ÜLKENİN ORGANİK ÜRETİM KAPASİTESİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLANABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

KAMUOYUNA BİR SÜREDİR SURİYE SINIRINDA BULUNAN MAYINLI ALANLARIN ''YAP-İŞLET-DEVRET'' MODELİ İLE TEMİZLETİLECEĞİ VE TEMİZLEME İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİREN ŞİRKETLERİN KULLANIMINA AÇILACAĞI YOLUNDA BİLGİLER YANSIDIĞINI ANIMSATAN GÖKHAN GÜNAYDIN, SURİYE SINIRINDA YAKLAŞIK İKİ KIBRIS ADASI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ 306 BİN DEKARLIK MAYINLI ALANIN, DÜZ VE BÜYÜK ÖLÇÜDE BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİNDEN OLUŞTUĞUNU AKTARDI.

SÖZÜ EDİLEN ALAN, UZUN YILLARDIR TARIMSAL AMAÇLI KULLANILMADIĞI İÇİN KİMYASAL İLAÇ VE GÜBRE KALINTISI İÇERMEMEKTE VE BU NİTELİĞİ İLE DE ÜRETİM BİÇİMİNİ KONVANSİYONEL TARIMDAN ORGANİK TARIMA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN BEKLENMESİ GEREKEN ''GEÇİŞ SÜRELERİ'' Nİ ORTADAN KALDIRDIĞINI KAYDEDEN GÖKHAN GÜNAYDIN, ŞU BİLGİLERİ VERDİ: ''SÖZÜ EDİLEN ALAN, ÜRETİMDEN PAZARLAMAYA KADAR OLAN TÜM SÜREÇ İÇİN KURGULANMIŞ KOOPERATİF YAPI İÇİNDE ÖRGÜTLENMİŞ BÖLGE ÜRETİCİLERİNE ÖZGÜLENMELİDİR. 306 BİN DEKARLIK ALANDA; TÜRKİYE'deki verili ortalama işletme büyüklüğü olan 59 dekarlık işletmelerin kurulması halinde 5186; Avrupa Birliği'NİN VERİLİ ORTALAMA İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ OLAN 130 DEKARLIK İŞLETMELERİN KURULMASI HALİNDE İSE 2353 AİLE TARIM ALANINDA İSTİHDAM EDİLMİŞ OLACAKTIR. ORGANİK ÜRETİM GİBİ KONTROL - SERTİFİKASYON AŞAMALARININ ZORUNLU OLDUĞU BİR ÜRETİM BİÇİMİNDE, AB'nin konuyla ilgili kalite ölçütlerini karşılayan ve kayıt tutan, etiketten tarlaya izlenebilirliği sağlayan bir üretim biçimi, ancak ziraat mühendislerinin katkısı ile olanaklıdır. Başka türlü, kamusal tarımsal yayım faaliyetinin neredeyse ortadan kalktığı ortamda, Güneydoğu üreticisi organik tarım faaliyeti yürütemeyecektir.''

ZMO olarak 306 bin dekarlık alanın, AB ortalama işletme ölçeğine uygun olarak 2353 topraksız aileye 13'ER HEKTAR OLARAK, KARŞILIKSIZ DAĞITILMASI, BÖYLECE OLUŞTURULAN 2353 İŞLETMENİN BİRER ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRMASI KOŞULU GETİRİLMESİ VE TÜM İŞLETMELERİN TEK BİR KOOPERATİF YAPI ALTINDA ÖRGÜTLENMESİNİN SAĞLANMASI OLDUĞUNA DEĞİNEN GÜNAYDIN, ŞU GÖRÜŞLERİ SAVUNDU:

''BU KAPSAM, 2353 İŞLETMEDE 2353 ZİRAAT MÜHENDİSİNİN VE AN AZ 10 BİN TOPRAKSIZ TARIM ÜRETİCİSİNİN İSTİHDAM EDİLMESİ VE ÜLKENİN ORGANİK ÜRETİM KAPASİTESİNE ÖNEMLİ BİR KATKININ SAĞLANMASI ANLAMINA GELECEKTİR. 500 MİLYON DOLARLIK MAYIN TEMİZLEME FAALİYETİ İLE İSTİHDAM İÇİNE ALINABİLECEK YAKLAŞIK 12.500 KİŞİ İÇİN KİŞİ BAŞINA İSTİHDAM YARATMA MALİYETİ, 40 BİN DOLAR DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞMEKTEDİR Kİ, BU, ORTALAMA MALİYETLERİN OLDUKÇA ALTINDADIR. TÜM BU YÖNELİM YERİNE, BASINA YANSIDIĞI GİBİ, MALİYE BAKANLIĞI VE MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'nün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'NI TÜMÜYLE DEVRE DIŞINDA BIRAKARAK ALANI, MAYINLARI TEMİZLEYECEK OLAN YABANCI ŞİRKETLERE KİRALAMASI, TÜRKİYE'nin istihdam yaratma gereği ile örtüşmeyen ve yörenin stratejik konumunu önemsemeyen yaşamsal bir yanlış olacaktır. Unutulmamalıdır ki, mayınların temizlenmesi için gerekli olduğu söylenilen 500 milyon dolardan kaçınmak için bu alanların uzun yıllar boyunca yabancıların kullanımına açılması, ülkenin ve ülke insanının yararına olmayacaktır.''

Okunma Sayısı: 532