ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TRABZON ŞUBESİ OLARAK DİYORUZ Kİ !!!
GELENEKSEL MİRASIMIZ KADINLAR HALİ
8 MART 2016
Öncelikle ülkemizdeki ve dünyadaki tüm değerli kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlar, artık kadınlara hak ettikleri değerin verilmesini dileriz. Basın açıklamamızın böyle anlamlı bir güne denk gelmesi de ayrı bir anlam ifade etmektedir. Kadınların emeklerini sergiledikleri pazarlar en genel anlamıyla, çiftçilerin, esnafın kendi ürettiği ya da aracı olarak satın aldığı ürünleri, haftanın belirli günlerinde veya tüm günlerinde halka satabildiği açık ve kapalı alanlardır."
Kırsaldaki yerleşim yerlerinde bazen haftanın belirli bir günü belirli bir yerde kurulan pazarlar, şehirlerde de haftanın farklı günlerinde ya da tüm günlerinde aynı mekânda kurulan düzenli semt pazarları halinde günümüze kadar gelmiştir. Geçmişten günümüze ekonomik ve jeopolitik önemi olan Trabzon`umuzda merkezde pazar kültürü sürekli kurulan tarihsel bir geçmişi olan "KADINLAR HALİ" şeklinde yer almaktadır.
Pazarlar, bir ülke ya da toplumun kültürünün parçasıdır, geçmişten günümüze değin toplumsal yaşamın önemli bir unsuru olmayı sürdüren yapılardır. Pazarlar, farklı amaçlara hizmet etmekte; dolayısıyla farklı işlevlere sahip olabilmektedirler. Kaldırılması planlanan Trabzon Kadın Hali kadınların üretim fazlası ürünlerini pazarlama, istihdam, ucuzluk, aile ekonomisine katkı, sosyal etkileşim, statü sergileme şeklinde, toplumsal kaynaşma ortamı sağlaması yönünden önemlidir.
Günümüzde kadının üretime ve toplum hayatına katılımı açısından dünya ölçeğine baktığımızda arka sıralarda olduğumuz görülmektedir. Ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde kadınlar hem sosyal hayatta hemde ekonomik alanda aktif olarak yer almaktadır. Ülke olarak kadının toplumsal yaşam ve ekonomik alanda daha fazla sayı ve oranda yer almasını sağlamamız gerekirken tarihsel bir geleneği olan KADINLAR HALİNİ yıkmaya çalışıyoruz.
"KADINLAR HALİNİN" onlarca erkek ve kadın çiftçi ile aracı esnafın yıllardır hizmet sunduğu merkezi bir konumda olması, tarihi bir geçmişi ve geleneksel alışveriş anlayışının hakim olması kırsal ile kent insanının aynı atmosferde kaynaşması çok önemlidir. Günümüzde AVM`ler büyük marketler semt pazarlarında faaliyet gösteren küçük esnaf ya da ürünlerini kendi pazarlayan çiftçileri olumsuz yönde etkilemekte, onların ekonomik alandan çekilmelerine neden olmaktadırlar.
Biz Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak; Büyükşehir Belediyesine, Ortahisar Belediyesine, bu kentsel dönüşüm projesini hazırlayan kurum, kuruluş ve yetkililere diyoruz ki ; kadınlar halinin yıkımından, buradan kaldırılmasından vazgeçin, onlarca kadın ve esnafın ekmek teknesini yok etmeyin. Kentimizin mirasını, tarihsel bir geçmişi ve geleneksel alışveriş anlayışını yok etmeyin. .Kadınlar hali geçmiş ile geleceğin bileşkesi olarak modernize edilerek proje içinde yer almalıdır. Bu konuda öncelikle buradaki üreticilerin, esnafın, alışveriş yapan Trabzon halkının görüşleri alınarak kentimizin dokusuna uygun aynı mekanda bir KADINLAR HALİ varlığını sürdürmelidir.
TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
TRABZON ŞUBESİ