ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN KIRMIZI MERCİMEK UYARISI - SABAH

MERKEZ
29.04.2008
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yaşanan kuraklık nedeniyle, başta kırmızı mercimek olmak üzere buğday ve arpa üretiminde ciddi sorunların doğacağına işaret etti.

Günaydın düzenlediği basın toplantısında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman illerinin yanında Gaziantep ve Kahramanmaraş‘ta da 2007 tarım yılı yağış ortalamalarında, olağan yıllara göre yüzde 70‘lere varan düşüşler kaydedildiğini ifade etti. Bu durumun bir taraftan yöre üreticisinin gelir odaklarını sınırladığını, diğer taraftan da Türkiye‘nin özellikle kırmızı mercimek üretimde ciddi tehlike sinyallerinin doğmasına neden olduğunu belirten Günaydın, pirinçte yaşanan spekülasyonların kırmızı mercimekte yaşanmaması için hükümeti ivedi önlemler almaya çağırdı.

Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle azalan üretimi rakamlarla anlatan Günaydın, "Türkiye son yirmi yılda baklagil ürünleri ekim alanlarının neredeyse yarısını kaybetmiş olup, buna paralel olarak üretim miktarı da 2.2 milyon tondan 1.6 milyon düzeyine düşmüş, 2007 kurak yılında ise üretim 1.3 milyon ton olmuştur. 2007/2008 tarım yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yaşanan kuraklık nedeniyle, öngörülen üretim düşüşü buğdayda 2.5 milyon ton, arpada ise 1 milyon ton‘dur. Kırmızı mercimek üretim düşüşü tahminimiz ise 271 bin ton düzeyindedir" dedi.

"TÜKETİCİ FİYATLARINDA BOZULMAYA YOL AÇACAK"

Günaydın, normal yıllardaki 580 bin tonluk kırmızı mercimek üretiminin neredeyse yarısı olan 271 bin tonluk üretimin kaybedilmesinin, iç piyasada ve tüketici fiyatlarında ciddi bozulmalara yol açabilecek kadar önemli olduğunu kaydetti. Günaydın, "Nisan 2007 ayında 0.90 YTL/kg olan kırmızı mercimek fiyatının Nisan 2008 ayında yüzde 133‘lük bir fiyat artışıyla 2.10 YTL/kg‘a çıkması, piyasanın buna göre pozisyon almaya başladığının açık işaretidir" diye konuştu.

Bu kapsamda zaman geçirilmeksizin Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin baklagil piyasasını düzenlemekle görevlendirilmesi gerektiğini belirten Günaydın, kısa vadedeki en ivedi önlemlerden birsinin de kırmızı mercimek dışsatımının derhal yasaklanması olduğunun altını çizdi. Günaydın, üretimde yaşanan gelişmelerin bu yasağın Dünya Ticaret Örgütü taahhütlerine aykırı olmadan uygulanabileceği bir zemin oluşturduğunu da kaydetti.

Okunma Sayısı: 458