"ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE GETİRİLEN SINAV ZORUNLULUĞU KALDIRILMALIDIR"

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE GETİRİLEN SINAV ZORUNLULUĞU KALDIRILMALIDIR"
ADANA
23.11.2007
 

23.11.2007 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir. 

ÇÜ Ziraat Fakültesi‘nin düzenlediği "Kariyer Günleri" panelinde konuşan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın:

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi‘nin 40. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Kariyer Günleri‘nin ikinci günü İ.Akif Kansu Toplantı Salonu‘nda gerçekleşen panelle devam etti. Panele konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, ziraat fakültelerinin günümüze kadar 85 bin mezun verdiğini kaydetti. Ziraat Fakülteleri öğrencilerinin mezuniyet sonrası çalışmalarında ülkenin sosyolojik, politik ve ekonomik alanlarıyla da ilgilenmeleri çağrısında bulunan Günaydın, "Öğrenciler önerilerini ve taleplerini yüksek sesle dile getirmelidir. Gelişmelere uygun olarak mesleğimizi ve kendimizi yenilemeliyiz" dedi.

Ziraat mühendislerinin günümüzde üretici ile yanyana çalışmasının zorunluluğuna işaret eden Günaydın, böylelikle dönüşüm sağlanabileceğini bildirdi. Ülkemizde gıda sektöründe 50 bin üretici, 400 bin de gıda satıcısı olduğunu belirten Günaydın, gıda güvenliğinin ziraat mühendislerinin en önemli çalışma alanlarından birini oluşturduğunu söyledi.

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE SINAV ZORUNLULUĞU YANLIŞ"

Son günlerde tartışma konusu olan tarım ilacı bayilerine getirilen sınav zorunluluğunun ziraat mühendislerini de kapsamasının yanlış olduğunu dile getiren Günaydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nce ‘‘Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik Değişikliği‘‘nin Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yönetmelikle, halen zirai mücadelede toptan ve perakende bayiliği yapan ve yapmak isteyenlere sınav zorunluluğu getirildiğini belirten Günaydın, zirai mücadele hizmetlerinin, ziraat mühendisliği diploması alınmasıyla kanunen kazanılan bir hak olduğunu söyledi. Günaydın, hukuki temele rağmen zirai mücadele alanında ziraat mühendisi olmayan çok sayıda satıcı olduğunu, buna rağmen ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu getirilmesini hak ihlali olarak değerlendirdiklerini söyledi. Günaydın, düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi için girişimlerinin devam ettiğini ve ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu getiren bölümün kaldırılması gerektiğini söyledi. Günaydın, aksi durumda, her türlü yasal girişimde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Panelde Beta Fidancılık adına Dr. Emine Tanrıver, Pioneer Tohumculuk‘tan Zekeriya Arıoğlu, Amylum Nişasta yöneticisi İlker İncesesli ve Peyzaj Mimarı Tarık Akyüz de birer sunum yaptı. Etkinliğe ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ZMO Şube yöneticileri Saim İnce, Prof. Dr. Haydar Şengül, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Okunma Sayısı: 2786