ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İSTEĞİ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İSTEĞİ
ŞANLIURFA
17.01.2014
 

 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bugün binlerce ziraat mühendisinin işsiz ya da geçici işlerde çalıştığını belirterek, biran önce önlerinin açılması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa`da yaklaşık Bin 186 ziraat mühendisinin olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, "2013 yılı itibariyle Türkiye`de 33 üniversitede, 26 Ziraat, 5 Ziraat ve Doğa Bilimleri, 2 Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bulunmakta olup, sadece 2012 yılında 6 yeni fakülte açılmıştır. Öğrenci almış bu fakülteler bugüne kadar yaklaşık 105 bin ziraat mühendisi yetiştirmiştir. Bugün odamıza kayıtlı 50 bin 500, Şanlıurfa Şubemize kayıtlı 1186 ziraat mühendisimiz vardır. Eğitim ve öğretimde 169 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip bir meslek grubu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

1980`li yıllara kadar üniversite giriş sınavlarında ilk yüzde 1-10`luk dilimdeki öğrencilerin tercih ettiği ziraat fakülteleri son yıllarda çok düşük puanlarla öğrenci kabul etmesine rağmen pek çok fakültede bazı bölümler öğrenci bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu durum doğru bir planlamanın yapılamadığını göstermektedir. Unutulmamalıdır ki; Ülkemiz tarımını geliştirecek, çağdaş ülkeler düzeyine çıkaracak, bilgi ve teknolojiyi tarla ile buluşturacak donanımlı ziraat mühendisi yetiştirme amacımıza, daha çok fakülte açarak değil, daha iyi eğitim vererek ulaşabiliriz" dedi.

Ziraat mühendislerinin istihdam olanaklarının düzeltilmesi gerektiğini belirten Başkan Öztürkmen, "Yeni fakülteler açmak yerine, ziraat fakültelerine alınacak öğrenci sayısı yeniden gözden geçirilmeli, kontenjanlar ziraat mühendislerinin istihdam olanaklarına uygun olarak düzenlenmelidir. Ziraat fakültelerinde derslerin birçoğu uygulamalı olup, laboratuvara ve uygulama çiftliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle uygulamaların ne kadar az öğrenci ile yapılırsa, çok daha yararlı olacağı bir gerçektir. Bu konuda GAP bölgesini uygulama alanı olarak kullanan, iyi bir altyapı ve kadroya sahip olan Harran Üniversitemizin mensubu olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim. Bu aşamaya gelmesinde emeği geçen öğretim üyesi meslektaşlarıma, yöneticilerimize ve rektörümüze sonsuz teşekkürlerimi sunarım" diye konuştu.

Ziraat fakültelerinden her yıl binlerce mezun verdiğini dile getiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Buna karşılık yetişmiş insan gücü gerektiği gibi değerlendirilememektedir. Normal standartlara göre, 200 hektar kuru tarım arazisine bir ziraat mühendisi ve 100 hektar sulu tarım arazisine bir ziraat mühendisi gerekmektedir. Bu hesapla Türkiye`nin 160 bin ziraat mühendisine ihtiyacı vardır. Ancak bugün binlerce ziraat mühendisi işsiz ya da geçici işlerde, esnek istihdam koşulları altında çalışmaktadır. Bu hem tarım sektörünün atıl istihdam kapasitesine, hem de giderek geriye giden yapısına işaret etmektedir. Daha çok ziraat mühendisi istihdam edilebilmesi ve bu yolla tarımdaki verimliliğin yükseltilebilmesi için sektörün geliştirilmesi gerekmektedir.

Türkiye`de önümüzdeki günlerde sağlık ve tarım sektörlerinde uzun yıllar kalifiye personel sıkıntısı sürecek ve geleceğin mesleklerini bu iki grup oluşturacaktır. İnsanoğlu gelecekte modern yaşamın gereği olan enerjinin, yanı sıra yaşamını sürdürebilmek için tarıma daha çok kaynak aktarmak zorunda kalacaktır. İlimize bakacak olursak; Şanlıurfa tarım arazisi büyüklüğü açısından Türkiye`nin 3. kenti, yıllık tarımsal üretim değeri 5,1 milyar TL ile Türkiye tarımsal üretim değerinin yaklaşık yüzde 9`unu oluşturmaktadır. Şanlıurfa pamuk, mercimek, nar ve fıstık üretiminde Türkiye`de ilk sıradadır. Görüldüğü gibi bu değerlere sahip olan ilimizde Ziraat Mühendisliği mesleğine ihtiyaç ve önem oldukça fazladır. İlimizdeki Ziraat Mühendisleri her geçen gün tarımsal potansiyeli daha da arttıracak ve gelecek nesillere ait kaynakları koruyacaktır."

Şanlıurfa`da tarım arazilerinin her geçen gün inşaat alanıyla kaplanmakta olduğunu vurgulayan Ali Rıza Öztürkmen şunları söyledi:

"Toprak Koruma Kurulu, 3083 ile 5403 sayılı kanunların çakışması nedeniyle ilimizde çalışmamakta, tarım arazilerinin kontrolü zorlaşmakta ve istenilen her alana kontrolsüz imar verilerek, ilimizdeki tarım arazileri her geçen gün inşaat alanıyla kaplanmaktadır. Bakanlığımızın bu konuda ve ilimizdeki Harran - Suruç Ovalarının Büyük Ova statüsüne getirilmesi için çalışmalar yaptığını biliyoruz. Oda olarak her türlü destekle beraber bu çalışmanın en kısa zamanda sonuca ulaşmasını diliyoruz. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaya göre, Harran Ovası tarım alanlarında (kadastro verileri kullanılarak köy yerleşim alanları dışında) konut, sanayi ve petrol istasyonu olmak üzere 3 alanda amaç dışı kullanım 21 bin 567 adet ve 18 bin 370 dekardır. Tarım alanlarında amaç dışı kullanım bu hızla devam ederse, çocuklarımız ovadaki havuzlu sitelerde oturup, tarımı Tektek ve Fatik dağlarında yapacaklardır.

Tarım öğretiminin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyi ve verimliliği önemli ölçüde artmış ve bu artışta da ziraat mühendisleri önemli roller üstlenmişlerdir. Bu vesile ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızdan hayatta olanları saygı ile aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyor ve 169 yıl boyunca tarım öğretimine emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz."  

Okunma Sayısı: 220