ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN VE ZMO'NUN, TARIMSAL YAPILARDAKİ ETÜD, PLAN, PROJE, UYGULAMA VE KONTROL YETKİLERİ BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ...

MERKEZ
29.01.2008
 

  - BASIN AÇIKLAMASI -  

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ve ZMO‘NUN, TARIMSAL YAPILARDAKİ ETÜD, PLAN, PROJE, UYGULAMA ve KONTROL YETKİLERİ BİR KEZ DAHA TESCİLLENDİ...  

30.01.2008

 

Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından verilen 2007/6355 sayılı kararla, ziraat mühendislerinin tarımsal yapılar, peyzaj ve çevre düzenleme alanlarındaki yetkileri bir kez daha tescillendi.

Mimarlar Odası tarafından TMMOB ve Ziraat Mühendisleri Odası aleyhine açılan davada, "Ziraat Mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği" nin 6 ıncı maddesinin (l) ve (s) bentleri ile "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" ün 19 uncu maddesinin hukuka aykırılığı gerekçesiyle iptali istenilmişti.

Yukarıda sözü edilen Meslek İçi Eğitim Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği" nin (RG 8.11.2005 gün, 25987 sayı) 6 ıncı maddesinin (l) ve (s) bentlerinde, "Ziraat mühendislerinin tek başına tasarlamaya, uygulamaya, kabule ve imzaya yetkili ve sorumlu olduğu uzmanlık alanları" arasında

(l) tarımsal yapılar,           (s) peyzaj ve çevre düzenleme

sayılmakta; bu uzmanlık alanlarında öğrenim gören ziraat mühendisleri ve ilgili diğer meslek disiplinlerine ait eğitim alan üyeler için Oda tarafından birlikte veya ayrı ayrı olarak eğitim ve yetki belgesi verilebileceği hükme bağlanmaktadır.

"Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" ün   (RG 24.1.1992 gün, 21121 sayı) 19 uncu maddesinde ise; sözü edilen alanda öğrenim görmüş ziraat mühendislerinin tarımsal yapılarla ilgili araştırma, etüd, plan, proje, uygulama ve kontrol hizmetleri yapma yetkileri düzenlenmektedir.   

Yukarıda sözü edilen Tüzük ve Yönetmelik hükümlerinin iptalini isteyen Mimarlar Odası talebini reddeden mahkeme, karar gerekçesinde şu hükümlerde bulunmuştur; "Tarımsal yapılar uzmanlık alanı, toprak ve su kaynaklarından optimum bir biçimde yararlanmayı, bu kaynakların korunması ve geliştirilmesi, üretimin çeşitli evrelerinde uygun çevre ortamının yaratılmasında gerekli olan tüm yapı ve tesislerin planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve tarımsal işletmelerin yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmelerini amaçlayan ve uzun ömürlü önlemlerin alınmasıyla ilgili olduğundan ve tarımsal yapılarda materyal bitki, hayvan ya da herhangi bir tarımsal ürünün yine tarımsal metodlarla üretiminin gerçekleştirilmesi karşısında, bu yönüyle yönetmeliğin iptali istenen 6. maddesinin (l) bendinde hukuka aykırılık görülmemiştir"

Kararda Yönetmeliğimizin 6 ıncı maddesinin (s) bendine ilişkin iptal istemi de reddedilirken; "sözü edilen madde ile dayanağı Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğün 23. maddesi ile geçici 1. maddesinin iptali istemiyle Peyzaj Mimarları Odası tarafından açılan davanın da yine Danıştay 8 inci Dairesinin 26.3.2007 gün, K:2007/1678 sayılı kararıyla reddedildiği de anımsatılmıştır.    

Bu çerçevede bir kez daha anlaşılmıştır ki, Yetki Tüzüğümüzün ve Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğimizin yukarıda belirtilen hükümleri uyarınca, ilgili alanda öğrenim görmüş ziraat mühendisleri, sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 litreye kadar olan sulama tesisleri, sulama suyu ve hayvan içme suyu sağlamak için yapılacak göletler, toprak erozyonunu önleyici toprak ve su muhafaza edici tesisler, tarımsal yapılarla ilgili araştırma, etüd, plan, proje, uygulama ve kontrol hizmetlerini yapmaya, Ziraat Mühendisleri ODASI ise uzmanlık alanlarını belirleyerek eğitim ve belgelendirme yetkisine sahiptir.

Ziraat Mühendisleri ODASI, tüm kişi ve kuruluşları, kendileri için  bağlayıcı nitelik taşıyan mahkeme kararlarına uyarlı işlem tesis etmeye ve yanlış uygulamaları derhal iptal etmeye çağırır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.     

 

 

Dr. Gökhan GÜNAYDIN

            Başkan

(Yönetim Kurulu Adına)

 

MAHKEME KARARI EKTEDİR.

Okunma Sayısı: 4283