ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ İŞSİZLİKLE ANILIYOR - EVRENSEL
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Türkiye‘de işsizliğin, ziraat mühendisliğiyle birlikte anılır hale getirildiğini söyledi.
Günaydın, "Tarım Öğretiminin 162. Yılı" dolayısıyla ZMO Şanlıurfa Şubesi ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi işbirliğinde üniversitenin Eyyübiye Yerleşkesi‘nde düzenlenen programda "Ziraat Mühendislerinin Özlük Hakları" konusunda yaptığı sunumunda, ziraat mühendisliğinin Türkiye‘deki tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.
Türkiye‘de tarım öğretiminin 1846‘da başladığını, 1933‘te ziraat enstitüsünün açıldığını aktaran Günaydın, o dönemde söz konusu enstitüye girebilmek için adayların uygulamalı öğretimden geçtikten sonra başarılı bulunan kişilerin ziraat öğretimine kabul edildiğini anlattı.
1948 yılından sonra Türkiye genelinde zamanla ziraat fakültelerinin sayılarının arttığını dile getiren Günaydın, şu anda ülke genelinde 25 ziraat fakültesinin eğitim verdiğini belirtti. 1993‘ten günümüze kadar ziraat fakültelerinden 85 bin öğrencinin mezun olduğunu, bunun 75 bininin hayatta olduğunu bildiren Günaydın, her yıl ortalama 1500 öğrencinin mezun edildiğini kaydetti.
Bugün gelinen noktada sadece ziraat mühendisliğinin değil, birçok bölümün sorunlarının olduğunu aktaran Günaydın, bu sorunların oluşmasında herkesin sorumluluğunun bulunduğunu ifade etti.
Günaydın, "Ziraat mühendisleri arasında işsizlik oranı yüzde 5‘tir. Ancak Türkiye‘de işsizlik, ziraat mühendisliğiyle birlikte anılır hale getirilmiştir. Birçok bölümün mezunu, okulu bitirdiğinde işsiz kalıyor. Son yıllarda ziraat mühendisleri çok çeşitli alanlarda iş bulabilme imkanına kavuşmuştur. Ziraat mühendislerini diğer mühendisliklerle karşılaştırdığımızda işsizlik oranı düşmüştür. Tabii ki sorunlar ve eksiklikler halen var" diye konuştu.
Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ise kentin dünyanın en eski yerleşim yeri ve ilk tarım faaliyetlerinin yapıldığı yer olduğunu belirtti. Günümüzde ülkeler arasındaki en önemli gelişmelerin tarım ve teknolojik alanda olduğunu anlatan Yücetepe, ancak küresel ısınma nedeniyle gıda ve tarımın ön plana çıktığını kaydetti. (Urfa/AA)