ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ VII. TEKNİK KONGRESİ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi ve Tarım Haftası nedeniyle düzenlediğimiz etkinlikler büyük ilgi gördü.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nca düzenlenen "Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi", 11-15 Ocak 2010 tarihleri arasında, Milli Kütüphane Konferans Salonu‘nda gerçekleştirildi.
Akademik - mesleki dünya için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan Teknik Kongrenin açılışında, CHP Genel Başkanı Deniz BAYKAL, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem KÜN ve ODA‘mız Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN birer konuşma yaptı.
ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN, bugüne kadar ziraat fakültelerinde 93 bin ziraat mühendisi yetiştiğini ve bu mühendislerin Türk tarımına önemli katkılarda bulunduğunu bildirdi.
Son 7 yılda tarımsal ürünlerde sadece mısır, çeltik ve ayçiçeğinde üretim artışı meydana geldiğini, Türkiye‘de ekim alanlarının 2 milyon hektar azaldığını, süt üretimi ve büyükbaş hayvan varlığında da önemli azalmaların yaşandığını anlatan GÜNAYDIN, Türkiye‘nin tarımsal hammadde ticaretinde net ithalatçı, gıda sektörü ticaretinde de net ihracatçı konumda bulunduğunu söyledi.
Tarım kuruluşlarını idare edenlerin bu alanda eğitim almış kişiler olması gerektiğini, oysa Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürünün tarih öğretmeni, TİGEM Genel Müdürün mimar, TMO Genel Müdürün ise bir mülkiyeli olduğuna işaret eden GÜNAYDIN, TİGEM‘e bir mimar atanırsa kurum arazilerinin ancak TOKİ arsası haline dönüştürülebileceğini kaydetti.
GÜNAYDIN, Türkiye‘de maliyetleri düşüren, verimliliği artıran bir tarımsal üretim yapısına ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.
Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem KÜN, konuşmasında Kongre ile ilgili yapılan hazırlıklar ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, dünyada yeterince gıda üretilmesine rağmen, dağıtımdaki dengesizlikler nedeniyle yaklaşık 2 milyar kişinin açlık çektiğini söyledi. Tarım alanında bilgi ve teknolojinin çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çolak, ortaya çıkan yeniliklerin de çiftçilere tanıtılması gerektiğini kaydetti.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ, internet oyunlarına işaret ederek, ‘‘2009 Haziran ayından bu yana dünyada ve Türkiye‘de çiftçi sayısında inanılmaz bir artış meydana geldi. Nerede oldu bu artış? Facebook‘ta! Facebook‘ta farmville ile çiftçi sayısı 70 milyonu aştı. Gerçek yaşama baktığımızda ise tarım işletmeleri, köyler ve kırsal alanlar boşalıyor‘‘ diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI, gelişmiş ülkelerin ‘‘İnsanlığın topla, tüfekle yönetilemeyeceğini anlayınca tarıma yöneldiğini‘‘ belirterek, bu oyunda Türkiye‘nin de çok büyük öneme sahip olduğunu, çünkü Türkiye‘nin biyoçeşitlilik açısından Avrupa‘nın en zengin ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.
CHP Genel Başkanı Deniz BAYKAL, tarımsal üretimin desteklenerek hızla artırılması gerektiğini belirtirken, "Türkiye‘nin tarım sorunları biliniyor. Ama bu sorunları çözme konusunda yeterince açık bir siyasi irade henüz ortaya konulabilmiş değildir" dedi.
IMF, Dünya Bankası işbirliklerinin Türkiye‘nin tarım politikasına yön verdiğine dikkat çeken BAYKAL, "Türkiye doğru bir ulusal tarım politikasını, uluslararası gerekleri elbette kavramış olarak ama Türkiye‘nin kendi yararını yabancıların yararının önüne geçirerek; daha çok, daha ucuza, daha doğru üretimi en iyi şekilde yapmanın yollarını arayacaktır ve bulacaktır. Bu konuda da en büyük güvencemiz Ziraat Mühendislerimizin varlığıdır" diye konuştu.
ÖDÜL TÖRENİ
Konuşmaların ardından ZMO, Bilim ve Teşvik Ödülleri, Yazılı ve Görsel Basın Ödülleri ve Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımızın Ödülleri törenle sunuldu.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur GÖZEL ‘‘Bilim Ödülü‘‘ alırken, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Cemil TÖLÜ de Teşvik Ödülü‘ne değer görüldü.
Star TV Haber Grup Başkanı Uğur DÜNDAR, Sky Türk‘ten Enver AYSEVER ve Dünya Gazetesi Yazarı Ekber YILDIRIM‘a da Basın Ödülü verildi.
Kongrenin açılış töreninde, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz SOYSAL, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan MACİT, milletvekilleri, bazı bürokratlar, akademisyenler, öğrenciler ve ziraat mühendisleri yer aldı.
İlki 1965 yılında olmak üzere, sırasıyla 1970, 1990, 1995, 2000 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongrelerinin 7‘ncisine; toplam 31 üniversite ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu, dernek, vakıf ve meslek örgütü temsilcisi katıldı. 379 bilim insanının 80 bildiriyle katkıda bulunduğu Teknik Kongre‘de, 5 gün boyunca tarım tüm yönleriyle ele alınarak, sorunlar ve çözüm yolları ortaya konuldu.
SOSYAL ETKİNLİKLER
Tarım Haftası 2010 Sosyal Etkinlikler kapsamında, 11-15 Ocak tarihleri arasında Teknik Kongre‘nin yapıldığı Milli Kütüphane‘nin Fuayesinde "Fikret Otyam ve Filiz Otyam Tarım Fotoğrafları Sergisi" açıldı.
ZMO Ankara Türk Halk Müziği ve Antalya Türk Halk Müziği Korosu tarafından 11 Ocak 2010 Pazartesi günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde bir konser verildi. Büyük beğeni gören konser alkışlarla karşılandı. Konser öncesinde bir de kokteyl yapıldı.
ODA‘mızca geleneksel olarak düzenlenen Makarna ve Şarap Şenliği‘nin 7 ncisi, 12 Ocak 2010 Salı günü Milli Kütüphane Konferans Salonu Fuayesi‘nde gerçekleştirildi. Meslektaşlarımız ve katılımcılar Şenliğe büyük ilgi gösterdi. Aynı günün akşamında ZMO Halk Dansları Gösterisi düzenlendi. Etkinliğe, ODA‘mızın Ankara, Muğla, Adana, Şanlıurfa, Rize ve Trabzon Halk Dansları Toplulukları katıldı. Halk oyunları ekiplerimiz büyük beğeni toplayan gösterileri ile izleyicilerden tam not aldılar.
ZMO Ankara Türk Sanat Müziği Korosu ve İzmir Türk Sanat Müziği Korosu, 13 Ocak 2010 Çarşamba günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde bir konser verdiler.
Sosyal Etkinliklerimiz kapsamında, 14 Ocak 2010 Perşembe günü de Opera Sahnesi‘nde, meslektaşlarımız ile birlikte Devlet Opera ve Balesi‘nin "Fındıkkıran" Balesini izledik.