ZİRAAT ÖĞRENCİSİ ARANAN ELEMAN OLMALI / KONYA POSTASI GAZETESİ
Şube Başkanımız Celil Çalış, Ziraat Fakültesi öğrencileri ve iş alanında yaşanan sorunlara ilişkin Konya Postası' na değerlendirmelerde bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Ziraat Fakültesi bölümü okuyan öğrencilerin hem teori eğitim hem de iş alanında yaşadıkları sıkıntılara ilişkin Konya Postası Gazetesine değerlendirmelerde bulunarak öğrencilerin kendilerini aranan eleman olarak yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerden mezun olan Ziraat Mühendislerinin kendilerini yetiştirmesi gerektiğine dikkati çeken Çalış, öğrencilerin nitelikli yetişmeleri halinde kesinlikle işsiz kalmayacağını söyledi. Tarım sektörünün çok geniş bir alan olduğunu vurgulayan Çalış, öğrencilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi hem kamu da hem de özel sektörde çalışabileceğini belirtti.
ÖĞRENCİLER KENDİLERİNİ ARANAN ELEMAN OLARAK YETİŞTİRMELİ
Meslek sahiplerinin standart bir yaşam sürdüğünü, sürekli iş arayanların, işini devam ettirenlerin ve mesleğinde yükselen insanların bulunduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, Ziraat Mühendisliği mesleğinde de bu durumun geçerli olduğunu aktardı. Önemli olan faktörün insan olduğuna dikkati çeken Çalış, "Ziraat Mühendisleri Odası olarak 7262 Sayılı Kanunun vermiş olduğu yetki çerçevesindeki görevler haricinde en fazla üzerinde durduğumuz nokta Konyada Ziraat Mühendisliği okuyan öğrencilerin veya tercih etmek isteyen öğrencilerin doğru yönlendirilmesi konusudur ve bu konuda ciddi faaliyetlerimiz var. Bu konuda Türkiyede en başarılı odayız. Bunun da karşılığını aldık. Selçuk Üniversitesi Ziraat ve Veteriner Fakültesi, Türkiyede en yüksek puanla öğrenci alan üniversite konumuna geldi. Tabi sadece biz değil burada Konyanın tarımsal sanayisi, tarımda güçlü olması ve diğer önemli kuruluşların da etkisi var. Biz de bu kurumlarla iş birliği yapıyoruz" dedi. Ziraat Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin uygulamalı eğitime daha fazla önem verilmesi konusunu desteklediklerini aktaran Başkan Celil Çalış, "Geçtiğimiz yıl içinde Odamızda oluşturduğumuz bir raporu Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ile paylaştık. Biz teklifimizde tıp fakültelerinde veya öğretmenliklerde olduğu gibi stajların dönem stajları şeklinde olması gerektiğini anlattık. 1 yıl boyunca staj yapılması ve kurumların bu konuda kontrol edilmesinin önemli olduğunu söyledik. Temel isteğimiz Türkiyede 39 Ziraat Fakültesi, 6 Doğa Bilimleri Fakültesi bulunuyor ve bunlardan başta Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi olmak üzere 3-5 tanesinin seçilip 5 yıllık okul konumuna gelmesi gerekiyor. Öğrenciler ilk yıl temel İngilizce eğitimi almalı ve okula Ziraat Mühendisi olarak alınıp 4. sınıftan itibaren branşlaşarak eğitime devam etmesini anlattık. Biz kesinlikle öğrencilerin daha fazla uygulama görerek sahaya çıkmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Öğrencileri doğru yönlendirmek için büyük çabalar sarf edildiğini dile getiren Çalış, her yıl Ekim ayında Ziraat Fakültesine yerleşen öğrencilerle soru-cevaplı şekilde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini, meslekte başarılı olan, kurumlarda idareci poziyonundaki kişilerden veya sivil toplum kuruluşlarında örnek kişileri öğrencilerle buluşturduklarını söyledi. Yaklaşık 26 kişinin şuanda hem öğrenci hem de firmalarda çalışan kişi konumunda olduğuna dikkati çeken Çalış, "Bu konuda öğrencilerin kendi özverileri önemli bir yer tutuyor. Konyada uluslararası ölçekte tarımsal faaliyet yapan firmalar bulunuyor, bu firmalarımızda 3 ziraat mühendisi aynı ücretle işe başlıyor ve 2 sene sonra 3 kişiden birisi diğerlerinden daha üst düzey maaş almaya başlıyor. Burada yapılan çalışma ne ise ona göre maaş belli oluyor. TÜİK verilerine göre yüzde 11,5 oranında bir işsizlik açıklandı ama aslında işsizlik değil, iş beğenmeme ile karşılaşıyoruz. Bu her meslek için geçerli. Kendini aranan eleman olarak yetiştiren kişilerde işsizlik olduğunu düşünmüyorum" sözlerini kullandı.
ÖĞRENCİLER KENDİLERİNİ FARKLI YETİŞTİRMELİ
Tarımın çok geniş bir alan olduğunu, topraktan pazarlamaya kadar içerisinde yaklaşık 300 adet farklı konu başlığında yapılacak faaliyetler bulunduğunu belirten Başkan Çalış, öğrencilerin kendilerini farklı olacak şekilde yetiştirmesi gerektiğini ve mecburiyet haline gelen yabancı dili öğrenmesi gerektiğini kaydetti. Bu şartları kendisinde oluşturan kişilere Sen işi değil, iş seni arar sözlerini kullanan Çalış, "Gelecek hafta Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, Ziraat Mühendisi alımı yapacak. KPSS puanına göre sıralayıp belli niteliklere göre mülakat yapılacak. KPSS puanını bir kenara bırakın alım şartları arasında Zirai İlaç Bayilik Belgesi olan kişilerde KPSS puanı aranmaz gibi bir şart var. İşte bakın eğer diğer insanlardan farklı bir özellik oluşturduğunuz zaman işsizlik sorununuz olmuyor" şeklinde konuştu. Ziraat Mühendisliği okuyan öğrencilerin sektörde iş bulamama konusunda endişelerinin olmaması gerektiğine vurgu yapan Çalış, Ziraat Mühendisleri Odasının, üniversitelerin ve özel sektörün öğrencilere kucak açtığını söyledi.
Ziraat Mühendisliği bölümünü bitiren öğrencilerin en büyük ve rahat iş alanının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında bulunduğunu dile getiren Celil Çalış, Bakanlığa bağlı tarım işletmelerinin, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve buna benzer diğer bakanlıklarda da öğrencilerin mühendis olarak çalışılabileceğini söyledi. Öğrencilerin üniversitelerde akademisyenlik düşünebileceğini ve en büyük istihdamın özel sektörde bulunduğunu söyleyen Çalış, meslekte yerine göre eldiven yerine göre çizme giyebilecek, mesleğe gönül verecek kişilerin gerekli olduğunu ve yüzde 70-80 oranında özel sektörde iş bulunacağına işaret etti.
ADAMA GÖRE İŞ DEĞİL, İŞE GÖRE ADAM YETİŞTİRİLMELİ
Ziraat Mühendisliğinde kadın-erkek ayrımının söz konusu olmadığını anlatan Çalış, şunları kaydetti: "Sektörümüzde çok önemli bayan çalışan kişilerde var. Çalışmak için illa bir büroda oturmak ya da laboratuvar ortamında çalışmak veya kamu da görev almak değildir. Gerekirse kask, tulum giyilmesi gerekiyor. Seçici olmadan liyakate göre farklılık oluşturulduğu zaman bayanlar da sıkıntı yaşamaz. Özel sektörde çalışan bayan bir arkadaşımız var ve bu bayan arkadaşımız Konyada önemli bir yerde önemli bir üretimde katkısı olan birisi. Ya da ilçelerde ilaç bayiliği yapan bayan arkadaşlarımız var ve inanılmaz çalışmaları var. Bu bayan arkadaşlarımız topluma katkı, örnek olma ve üretim için önemli görevler gerçekleştiriyorlar." Türkiyede mısır veriminin 800, Konyada ise bin 450 kilogram olduğunu söyleyen Çalış, bu konuda birçok faktörün etkili olduğunu ancak en temel özelliğin teknik olarak işlemi yapan Ziraat Mühendisleri olduğunu aktardı. Yapılacak iş ne olursa olsun sevilmesi gerektiğini kaydeden Çalış, adama göre iş değil, işe göre adam yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çalış, hem üniversitelerin hem de meslek odalarının toplumu yönlendirebilecek, bir adım ileriye götürecek yapı oluşturacak insanları yetiştirmeyi görev kabul etmesi gerektiğine dikkati çekti. Ziraat Mühendisliğinin tarladan sofraya kadar her türlü aşamada var olduğuna işaret eden Çalış, "Tarladaki toprak analizlerinden başlayarak toprağın hazırlanması, bitki ve hayvan büyüme dönemleri, elimizde bulunan mevcut materyallerin geliştirilmesi için ıslah çalışmaları gibi daha birçok alanda öğrencilerimiz kendilerini geliştirebilir ve iş imkanı bulabilir. İş konusunda kamu kurumunun özelliği ise üretim yapmaktan ziyade piyasayı denetlemek, kontrol etmek ve olumsuzlukların giderilmesi için çalışmaktır, bunun bilinmesinde fayda var. Tarım Kredi Kooperatifleri, Ticaret Borsaları ve diğer kurumlar istihdam için önemli yer tutuyor" diye konuştu. Çalış, Konyanın geniş tarım arazisi bulunduğunu, su sıkıntısı olmasına rağmen tarımsal potansiyeli, tarımsal sanayisi ve özellikle tarımsal kurumların bir biri ile koordineli olarak ülke menfaati için çalıştığını sözlerine ekledi.