"ZİRAATÇILAR TARIMIN GELECEĞİNDEN KAYGILI"-MANİSA MANŞET GAZETESİ

MANİSA
11.01.2016
 

 Tarım öğretimi 170. yılında

Ziraatçiler tarımın geleceğinden kaygılı!

Ülkesel bir tarım politikamızın olmadığını savunan Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı Demran,  Türkiye`de tarım alanlarının konut ve fabrika gibi unsurlarla işgal edildiğinin ve tarımsal üretimin hızla şirketleşmeye kanalize olduğunun altını çizerek,  bu gün toprak sahibi olanların yakın gelecekte kendi arazilerinde amale olması kaygısı taşıdıklarını söyledi.

Türkiye`de Tarım Öğretimi`nin 170. Yılı dolayısıyla Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi üyeleri Cumhuriyet Meydanı`ndan Atatürk Milli Egemenlik Anıtı`na çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı Demran, Türkiye`de tarım alanlarının konut ve fabrika gibi unsurlarla işgal edildiğini ileri sürdü. Toprağı, su kaynaklarını ve havayı kirletme riski bulunan etkenlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Demran, "İlimizde Gediz nehrinin kirliliği ve Soma termik santralinin durumu ortadayken, Gördes ve Çaldağı nikel madenleri, Alaşehir` den başlayarak ilimizin her tarafına yayılacak olan jeotermal kuyular, HES`ler ve termik santral girişimleri yeni kirletici adayları, ciddi tehditler olarak karşımıza çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

"TARIM POLİTİKASI YOK"

Ülkesel tarım politikasının olmadığını savunan Demran, "Değerini bulamayan ürün fiyatları ve yüksek girdi maliyetleri ile üreticiler geçimlerini sağlayamaz hale gelmiştir. Sonuç olarak; Köylerden göç artmıştır. Tarımsal üretim hızla şirketleşmeye kanalize olmaktadır. Bu durum gelecekte üretilen ürünlerin ne kadar sağlıklı olacağı ve sosyal yapımıza etkileri nedeniyle kaygılarımızı arttırmaktadır. Endişemiz bu gün toprak sahibi olanların yakın gelecekte kendi arazilerinde amale olmasıdır" dedi.

"TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT"

Türkiye`de  tarımsal üretimin ‘kumar` olmaktan çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Demran, "İklimsel risklere karşı Tarım sigortalarının koruma şemsiyesi ürünleri yıl boyunca koruma altına almalıdır. Tarım ilaçlarının kalıntısı toplum sağlığımız için tehdit olduğu kadar ihracatta da en ciddi sorundur. Kalıntının nedeni olarak zirai ilaç bayileri ve çiftçileri göstermek sadece kolaycılıktır. Sorunun temeli; Kontrolsüz yapılan üretim ve ülke gerçeklerini görmeden, günü kurtarmak adına çıkarılmış, uygulanabilirliği olmayan mevzuattır"ifadelerini kullandı.

 MANŞET GAZETESİ-11.01.2016

 

Okunma Sayısı: 241