ZİRAATÇILARA ALTIN ÖĞÜTLER...
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlenen "Kariyer Günleri" adlı panelde Ziraat Fakültesi öğrencilerine geleceğe ilişkin altın öğütler verildi.
Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine geleceğe ilişkin altın öğütler verildi. Katılımcılar kendi hayat hikâyelerini anlatarak başarı basamaklarını nasıl tırmandıklarını gençlere aktararak çeşitli tavsiyelerde bulundular. Panelistlerin tavsiyeleri arasında mesleği sevmek, eğitim çalışmalarına katılmak, yabancı dil, mesleki kurs ve fuarlara katılmak gibi öneriler yer aldı.
Ziraat Fakültesi GEOFİT Çalışma Grubu, tarafından "Kariyer Günleri 2014" paneli düzenlendi.
Moderatörlüğünü Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ali Rıza Öztürkmen‘in yaptığı panele Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, GAPTAEM Müdürü İbrahim H. Çetiner Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çopur, TOBB Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Mahmut Barut, ziraat mühendisi Fatoş Güllüoğlu Sonekinci, Bayer Üretim Müdürü Murat Öztürkmen, GAPTAEM Eğitim ve Yayım Bölüm Başkanı Mehtap Saraçoğlu ve Ziraat Fakültesi Doktora öğrencisi Zeynep Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir yaptı. Aydemir, "Harran Üniversitesi Kariyer Kulübü ve GEOFİT Çalışma Grubu tarafından düzenlenen programa hoş geldiniz. Türkiyenin en önemli projesi olan GAP Projesinin kalbinde olan Harran Üniversitesinin öğrencileri olarak başarılarımızı daha yükseğe taşımak için daha çok donanımlı olmamız gerekiyor. Bize gerçek hayatta rekabet üstünlüğü sağlayacak kariyer planlaması ve vizyonun çok önemli olduğuna inanıyorum. Başarılı insanların tecrübelerinden faydalanılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Ziraat Mühendisler Oda Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa olarak müthiş bir tarımsal potansiyele sahibiz. Öğrencilerimiz Şanlıurfa gibi tarım potansiyeli yüksek bir yerde öğrenim gördükleri için çok şanslılar. Öğrencilerimiz inandıkları vizyonlarını geliştirdikleri takdirde Şanlıurfa‘da iş bulmaları konusunda sıkıntı çekmeyeceğini söyledi.
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, "Ziraat mühendisi olmaktan gurur duyuyorum. Ben her gün 4-5 kilometre yol yürüyerek ilkokulu okudum. Ortaokul ve liseyi de Şanlıurfa şartlarında zorlukla okuduk. Türkçeyi de ortaokulda öğrendim. Bunu da belirtmiş olayım. Ziraat Fakültesini bitirdikten sonra öğretmenlik dâhil Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğünde çeşitli görevlerde bulundum. TKDK İl Koordinatörlüğünü kurarak Şanlıurfa‘ya birçok yatırımın gelmesine vesile olduk. Bugün halkımız teveccüh gösterdi Eyyübiye Belediye Başkanlığı görevini yürütüyoruz. Genç arkadaşlarıma tavsiyem; kendinize hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşmak için hiçbir zorluk sizleri yıldırmasın. Yabancı dil konusunda ben çeşitli sıkıntılar yaşadım. Sizler daha yolun başında yabancı dil gibi çok önemli donanımlara sahip olun. Özellikle insana hizmet en büyük amacınız ve hedefiniz olsun" şeklinde konuştu.
GAPTAEM Müdürü İbrahim H. Çetiner, "Biz Ziraat fakültesine başladığımızda burası Dicle Üniversitesine bağlıydı. Mezun olduğumuzda bizlere Dicle Üniversitesi Diplomasını yoksa Harran Üniversitesi Diplomasını istersiniz dediklerinde ben iftiharla Harran Üniversitesi diploması isterim dedim. İsteyerek Harran Üniversitesi diploması aldım. 94 yılında mezun olduğumda yüksek lisansı düşünüyordum. Ama çeşitli sebeplerden dolayı kısmet olmadı. Hayallerinizi yüksek tutun. Yıldızları hedef alırsanız belki yıldızlara ulaşamazsızsınız ama mutlaka güzel bir yerlere geleceksinidir. Özellikle öğrenci arkadaşlarım hayalleriniz arasında mutlaka yüksek lisans olmalı"
Harran Üniversitesi ziraat fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Çopur, "Ben İlkokulu bitirdikten sonra has bel kader okudum. Çok çeşitli zorlukları aşarak bugünlere geldik. Bizim zamanımızda bu kadar imkânda yoktu, özel sektör de bu kadar gelişmemişti. Günümüzde bir yerlere gelebilmek için öğrenci arkadaşlarımızın çok çalışması ve donanım sahibi olması gerekiyor. Hedefe ulaşmak için sıkıntılara katlanmanız gerekiyor. Başta yabancı dil olmak üzer birçok alanda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor"
GAPTAEM Eğitim ve Yayım Bölüm Başkanı Mehtap Saraçoğlu, "Bende sizler gibi bu sıralarda otruna bir öğrenciydim. Kadın kollarında ve Üniversitemizin faaliyetlerinde aktif olarak çalıştım. Ziraat Fakültesine girdiğim zaman bu başka bir bölüme geçmeyi düşünüyordum. Ziraati Fakültesini bitirince Ziraatçiliğin çok güzel bir meslek olduğuna kanaat getirdim. Çeşitli kurumlarda değişik görevlerde bulunduktan sonra 2003 yılından bu tarafa GAPTAEM ‘de çalışıyorum. İşimiz gereği tarlayada çıkıyoruz, geç geliyoruz, karşımıza yılanda çıkıyor, bunlar bizleri yormuyor. Genç arkadaşlarıma tavsiyem mesleğimizin zorlukları gözünüzü korkutmasın"
Ziraat mühendisi Fatoş Güllüoğlu Sonekinci, "Ben bir Ziraat Mühendisiyim. Okul yıllarımda yüksek lisans gibi bir hedefim olmadı. Ama bugün Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinde Çevre Birim sorumlusuyum. Bunun yanı sıra ZMO, Ticareti Odası, Kent konseyi gibi çeştili STK‘larda görevlerim var. Hedeflerinizi ortaya koyarken yaptığınız çalışmaları unutmamanız gerekiyor. Çeşitli STK‘larda alacağınız görev ve sorumluluklar sizlerin başarı basamaklarını çıkmada çok önemlidir"
Bayer üretim müdürü Murat Öztürkmen, "Liseyi bitirene kadar belki okuduğumuz şeylerin bizim için öneminin farkında değildik. Üniversite yıllarında mesleki kariyerimiz için gerekli şeylerin farkına varıyoruz. Genç arkadaşlarımız mezun olduktan sonra iyi bir noktaya gelmek isitiyorlarsa mutlaka yabancı dil, eğitim seminerleri, paneller, gibi mesleki anlamada kendilerini yukarıya taşıyacak konuları ciddiye almaları gerekir. Özellikle rekabetin yoğun olduğu özel sektörde çalışmak istiyorlarsa daha çok donanımlı olmaları gerekiyor. En basiti bugün uğraştıkları müzik, resim, tiyatro gibi hobiler bile yarın mesleki kariyerlerinin gelişiminde faydalarını göreceklerdir"
TOBB Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Mahmut Barut, "Ben STK yaşantıma Genç MÜSİAD‘ta başladım. Çeşitli görevlerden sonra 2012 Yılında TOBB bünyesinde Genç Girişimciler kurulunda İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve daha sonra TOBB Güneydoğu Bölgesini temsilen üst kurula seçildim. ; Ben kendi kariyer hayatıma dayanarak genç arkadaşlarıma şunları söyleyebilirim; geleceğinize yönelik planlarda STK çalışmaları mutlaka olmalı. STK bünyesinde yapacağınız çalışmalar mutlaka hayallerinizi ve ufkunuzu geliştirecektir. Bu çalışmalar hem başarınızda hem de kendinizi geliştirme anlamında sizlere çok faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 saat süren panel öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. Panel sonrasında panelistler Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde geleceğin Ziraatçıları ile bir araya gelerek mesleki başarılarını gençlere aktarmanın mutluluk verdiğini belirttiler. Öğrenciler ise panelin kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek bu tür organizasyonları Üniversite tarafından daha sık yapılması gerektiğini ifade ettiler.