ZİRAİ DONDAN SONRA KABUKLU BİT

ZİRAİ DONDAN SONRA KABUKLU BİT
MALATYA
07.06.2014
 

Zirai dondan sonra Kabuklu bit

Kayısının geleceği için mücadele şart

Zirai dondan yüzde 95`lere kadar zarar gören kayısı ağaçlarını daha büyük bir tehlike bekliyor. Son iki yıldır Malatya`da ciddi ekonomik zarara neden olan kayısıda kabuklu bit hastalığının şu sıralar yine kayısı üreticilerinin başına bela olduğu biliniyor. Uzmanlar ise kabuklu bit hastalığı ile mücadelenin tam zamanı olduğunu belirterek üreticileri önlem alması konusunda uyarıyor.
Yaşana zirai don ile ciddi kayıplar veren Malatya`daki kayısı üreticileri şu sıralar yeni bir tehlike ile karşı karşıyalar. Son yıllarda zarar etkisini artıran ve bölgemizde başta kayısı yetiştiriciliği olmak üzere diğer bir çok meyve türlerine gerek ağaçların fizyolojik gelişmesine gerekse de meyve kalitesine önemli zararlar veren ‘Kabuklu Bit` hastalığının geçtiğimiz yıl ürün kalitesi ve ağaç gelişimi için büyük zararlara neden olduğu biliniyor. Kabuklu bit zararlısının mücadelesi için ise önemli bir zaman diliminde bulunuyoruz.

KALİTEYİ DÜŞÜYOR

Kabuklu bitler özellikle son iki yıldır Malatya`da ekonomik zarar eşiğinin üstünde etkisini gösterirken bunun da başta kültürel mücadele olmak üzere, teknik ve kimyasal mücadelenin doğru zamanda doğru bilgiler ışığında yapılmasını mecbur kılıyor. Konuyla ilgili Busabah`a açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, "Bilindiği üzere kabuklu bitin en büyük zarar şekli meyve ağaçlarının öz suyunu emerek beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp dallarda kurumalara yol açma şeklindedir. Emgi yaptığı dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı (Sakız) meydana gelmekte ve beslenme sonucu salgıladığı yoğun tatlımsı madde sürgün yaprak ve meyvelere bulaşarak genel olarak ağaçların zayıf düşmesine kurumasına neden olmaktadır. Yapmış olduğu salgılar meyveye bulaştığından meyvenin gelişmesini, kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir" bilgilerini verdi.

GELECEK YIL ÜRÜN KALİTESİ İÇİN BAKIM ŞART

Çiçek, her ne kadar bu yıl ilkbahar döneminde yaşanan zirai don nedeni ile meyve yok denecek kadar az olsa da, ağaçların sağlığının korunması ve gelecek yıllardaki ürünün verim ve kalitesini olumsuz etkilememesi için kontrollü ve doğru zamanda mücadelenin yapılması gerektiğini ifade etti. Bu zararlı ile etkin mücadele yapılması ve zararının azaltılması temeline dayalı çeşitli dönemlerde çiftçileri uyararak bilgilendirmek ve konunun hassasiyetini vurgulamak amaçlı çeşitli yollarla duyuru ve bilgilendirmeler yaptıklarını da kaydeden Çiçek, "İçinde bulunduğumuz dönem bu zararlı ile etkin mücadele yapmak için önemli bir dönemdir. Gerek zarar eşiğini azaltmak gerekse de sonraki yıllarda ağaç fizyolojisini olumsuz etkilememesi için çiftçilerimiz tarafından daha hassas ve teknik talimatlara ve bilgilere uygun mücadele yapmaları gerekmektedir" dedi.

BULAŞIK DALLAR KESİLMELİ

Bütün zirai mücadele yöntemlerinde olduğu gibi kabuklu bit sorunu karşısında da öncelikle kültürel tedbirler almanın gerekli olduğunu dile getiren Çiçek, "Bu maksatla sıklıkla vurguladığımız; bulaşıklığın çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin uygun olarak yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir. Ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin teknik şartlara uygun olarak yapılması ve yeni bahçe tesisinde bu şartları göz önünde bulundurarak sık dikimden kaçınılması gibi kültürel tedbirlerin yanında kimyasal mücadele yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir." şeklinde konuştu.

KİMSAYAL MÜCADELE ÖNEMLİ

Çiçek, kimyasal mücadele olarak ise şunların yapılması gerekli olduğunu dile getirdi;
"İlk nimf çıkışları takip edilerek, ilk çıkışlardan 15-20 gün sonra veya hareketli nimflerin çıkış oranı yüzde 60`a ulaştığındaki dönem olan içinde bulunduğumuz dönem (Haziran başı) ilaçlama yapılmalıdır. Yoğun bulaşık bahçelerde gelecek yıl ilaçlamaları tekrarlamak gerekebilir. Bu zararlı ile Zirai Mücadele teknik talimatında önerilen etkili maddesi Malathion, 190 gr/l, Malathion, yüzde 25 gr,  Chlorpyfos-etthyl 480gr/l olan zirai mücadele kimyasalları ile ilaçlama yapılmalıdır. Özellikle zamansız zirai mücadele hem sonuç alınmasını olumsuz etkilerken hem de zaten yüksek girdiler nedeni ile ekonomik üretim yapamayan çiftçilerimiz büsbütün zarar sokmaktadır. Bu nedenle doğru bilgiler ve doğru metotlarla mücadele daha etkin olacağını bütün kamuoyuna bildirmek isteriz.

Okunma Sayısı: 4814