ZİRAİ İLAÇLARIN SATIŞINI ANCAK KONUNUN UZMANI ZİRAAT MÜHENDİSLERİ YAPMALIDIR!

ZİRAİ İLAÇLARIN SATIŞINI ANCAK KONUNUN UZMANI ZİRAAT MÜHENDİSLERİ YAPMALIDIR!
KONYA
07.06.2012

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR " Zirai ilaçların satışını ancak konunun uzmanı Ziraat Mühendisleri yapmalıdır!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklaması metni aşağıdadır:

                                                                                                                           7 Haziran 2012

ZİRAİ İLAÇLARIN SATIŞINI ANCAK KONUNUN UZMANI ZİRAAT MÜHENDİSLERİ YAPMALIDIR!

   Bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otlarla mücadelede vazgeçilemez bir araç olan zirai ilaçların, bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında insan ve hayvan sağlığına ciddi zararlar vermekte olduğunu Ziraat Mühendisleri olarak sık sık gündeme getirmekteyiz.

   6197 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun‘da, 31 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 6308 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu; eczanelerde satılabilen maddeler arasına ziraatta kullanılan ilaçlar da eklenmiştir.

   Zirai ilaçların perakende veya toptan satışını yapanların zirai mücadele uygulamaları konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmaları zirai ilaç kalıntısının çözümünde büyük öneme sahiptir.  Yeterli bilgi birikimine sahip olmayan kişilerin, bitki koruma ürünlerini satmaları durumunda;

   - Zararlının ve hastalığın yanlış teşhisi ve yanlış tavsiyeler neticesinde canlılarda akut ve kronik zehirlenmeler,

   - İnsanlarda kanserden sinir sistemini felç edici sakatlıklara ve ölümlere bile neden olabilecek istenmeyen durumlara,

   - Sonuç olarak çevre, akarsular, göller, yeraltı suları, toprak ve buradan yararlanarak yaşamını sürdüren tüm canlıların ve tüketicilerin yaşamı risk altına girer.

   Bu nedenledir ki bitki koruma ürünleri yani zirai ilaçlar mutlaka bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan Ziraat Mühendisleri tarafından satılmalı ve yine Ziraat Mühendislerinin gözetiminde kullanılmalıdır.

   Bitki koruma ürünlerinin güvenli, tavsiyelere uygun olarak kullanımı ve ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanması için bu ürünleri satanların mutlaka bu konuda yeterli eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Nasıl ki Ziraat Mühendislerinin insan ve hayvan sağlığı ile ilgili ilaçları satmaları uygun değilse; Eczacıların veya diğer meslek gruplarının da zirai mücadele ilaçları satmaları uygun değildir.

   İlaç, bitki, toprak, hava ve diğer çevre unsurlarının etkileşimi konusunda eğitim almış olan Ziraat Mühendisleri, bu alandaki tek uzman meslek grubudur. Zirai ilaçların bilinçsiz kullanıldığı takdirde doğal dengenin bozulmasının yanı sıra insan, hayvan ve diğer tüm canlılarının yaşamını tehlikeye atacağını tekrar önemle hatırlatarak tarım ülkesi olan ülkemizde bu tür bir uygulamanın ülkemiz gerçekleriyle uyuşmadığına dikkat çeker ve acilen düzeltilmesini bekleriz.

   Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

                                                                                                            Özkan TAŞPINAR

                                                                                                                  TMMOB

                                                                                                      Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                                           Konya Şube Başkanı

                                                                                                                                        

 

Okunma Sayısı: 595
Fotoğraf Galerisi