"ZİRAİ İLAÇTA DOZU KAÇIRMAYALIM" - MERHABA

"ZİRAİ İLAÇTA DOZU KAÇIRMAYALIM" - MERHABA
KONYA
02.04.2014

ZMO Konya Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Nuran UYSAL, "Konya, pestisit kullanımında bölgeler içinde de ortalamanın altında yer almaktadır" dedi.

 

Konya Ovası‘nın genelinde yeni ekim sezonunun hazırlıklarına başlandı. Çiftçiler, hububat ekim alanlarına gübre atma işlemine devam ediyor. Ay başından itibaren de hububat ekim alanları ilaçlanacak. Diğer bitkilerde de hastalıklarla ve yabancı otlarla mücadele sürüyor. Türkiye‘de zirai mücadelede binden fazla çeşit ilaç kullanılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan ilaçlar dozunda kullanılmadığında toprak zarar görüyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle büyük verim kaybı da yaşanıyor. Ayrıca tarımda bilinçsizce kullanılan zirai ilaçlar ve bu ilaçların ambalajlarının uluorta yerlere atılması insan sağlığını tehdit ediyor. Bitkilere zarar veren 500 civarında hastalık ve yabancı ot türü bulunuyor. Türkiye, dünyada kimyasal ilaç kullanımında 19. sırada yer alıyor. Konya zirai ilaç kullanımında bölgeler içinde ortalamanın altında yer alıyor.

HASTALIKLA MÜCADELE EDİLİYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Nuran UYSAL, "Türkiye farklı agro-ekolojik bölgelere sahip bir ülke olup 70‘in üzerinde ekonomik öneme haiz kültür bitkisi yetiştirilmektedir. Bu kültür bitkilerinde ekonomik düzeyde zarar veren 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270‘e yakını zararlı, 90‘ı hastalık etmeni ve 80‘den fazlası da yabancı ot türüdür. Konya geniş yüzölçümü, uygun toprak yapısıyla Türkiye içinde çok büyük bir tarım potansiyeline sahip. Konya, 4 milyon 81 bin 352 dekar toprak varlığı ile ülke yüzölçümünün yüzde 5,2‘lik kısmını oluşturmakta ve en geniş arazi varlığına sahip il konumundadır. Konya‘da yaklaşık 2 milyon hektar alanda tarım yapılmakta ve bu alan, toplam alanın yaklaşık yüzde 47‘sidir. Konya‘da tropik bitkiler hariç pek çok kültür bitkisi yetiştirilebilmektedir. İlimizde hububat, mısır, baklagil, elma, erik, şeftali, üzüm, çilek, kavun, karpuz, domates, lahana, kereviz ve benzeri daha çok ürün yetiştiriliyor. Elbette bu çeşitlerde görülen hastalık ve zararlıların da pek çoğu kültür bitkileriyle beraber ilimize yerleşmiş durumda. Bu kültür bitkilerini yetiştiren üreticilerimiz bu hastalık ve zararlılarla mücadele etmek zorunda. Aksi halde çok büyük ürün kayıpları yaşanabilir. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Konya‘da da hastalık ve zararlılarla mücadelede uygulanması hedeflenen yöntem entegre mücadele. Yani hastalık ve zararlılarla mücadele ederken biyolojik, biyoteknik, fiziksel, kültürel yöntemleri deneyip yeterli olmadığı noktalarda kimyasal mücadeleye başvurarak kültür bitkilerindeki hastalık ve zararlıları yok etmek. İstenilen durumda en son başvurulması gereken yöntem olan kimyasal mücadele en sık uygulanması düşünülen çözüm durumunda" dedi.

KONYA ORTALAMANIN ALTINDA

UYSAL, "Tarımsal ürünlerde kimyasal mücadele noktasında Türkiye aslında çok da kötü bir noktada değil. Türkiye 1,3 kilogram/hektar alanla dünya ülkeleri sıralamasında 19. sırada yer alıyor. Türkiye‘de bölgeler arasında bir kıyaslama yapılırsa yüzde 30 Akdeniz Bölgesi, yüzde 19 Marmara Bölgesi, yüzde 18 Ege Bölgesi, yüzde 17 İç Anadolu Bölgesi, yüzde 12 Güney Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 3 Karadeniz Bölgesi, yüzde 1 Doğu Anadolu Bölgesi‘nde pestisit kullanılmaktadır. Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Görüldüğü gibi Konya pestisit kullanımında bölgeler içinde de ortalamanın altında yer almaktadır. Her ne kadar diğer bölgelere nazaran daha az üretimde kimyasal kullanıyor olsak da üreticilerimiz adına alınacak daha çok uzun mesafeler var gerçek entegre mücadele uygulamaları için. Ve bizler ziraat mühendisleri olarak üretilen ürünlerimizin daha sağlıklı ve kaliteli olması yönünde ufkumuzu her an daha da genişleterek çalışmaya devam edeceğiz" sözlerini kullandı.

Okunma Sayısı: 280
Fotoğraf Galerisi