ZİRAİ ÖĞRETİMİN 163. YILINI KUTLADIK

ZİRAİ ÖĞRETİMİN 163. YILINI KUTLADIK
KAYSERİ
13.01.2009

Zirai Öğretimin 163. Yılı Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte düzenlenen törenle kutlandı.

 

Zirai Öğretimin 163. yılı nedeniyle 12 Ocak 2009 tarihinde Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziaraat Fakültesi Dekanı Aydın Ş.TUNÇBİLEK ve Şube Başkanımız Aydın ÇALIŞKAN Atatürk anıtına çelenk sundular. Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemi hakkında Şube Başkanımız Aydın ÇALIŞKAN basın açıklaması yaptı. 

Kayseri İli Develi İlçesinde bulunan E.Ü. Seyrani Ziraat Fakültesinde, saat 13.00 düzenlenen programa katılmak üzere Şube Yönetim Kurulumuz ve üyelerimiz Develi ilçesine hareket ettiler. E.Ü. Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Aydın Ş.TUNÇBİLEK, Şube Başkanımız Aydın ÇALIŞKAN birer açılış konuşması yaptılar. Daha sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim UYGUN  "Tarım ve Biyolojik Mücadele" konulu konferans verdi.

 

TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
 KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI

BASIN AÇIKLAMASI

 

Ülkemizde Zirai Öğretiminin başlangıcı 163 yıl öncesine dayanmaktadır. İlk Tarım Yüksekokulu 1846 yılında İstanbul Ayamama Çiftliğinde kurulmuştur.

       

1846 - 1948 yılları arasında değişik isimlerle Zirai Öğretim devam etmiş ve 1948 yılında yeni bir disiplinle Ankara Üniversitesi bünyesinde ilk Ziraat Fakültesi açılmıştır.

           

1955 yılına kadar Ülkemizin tek ziraat fakültesi olarak görevini sürdüren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine sırasıyla Ege, Atatürk, Çukurova Üniversitelerine bağlı Ziraat Fakülteleri katılmıştır. Halen ülkemizin çeşitli İllerinde 21 Ziraat Fakültesi eğitim ve öğretime devam etmektedir.

           

Bilindiği gibi, Bakanlar Kurulunun 27.12.2005 tarih ve 2005/9849 sayılı kararınca Erciyes Üniversitesine bağlı olarak İlimizde de Seyrani Ziraat Fakültesi kurulmuş ve 2008-2009 Öğretim döneminde öğrenci alarak öğretime başlamıştır.

 

Fakültenin Develi ilçemizde olması öğrenci ve öğretim üyeleri acısında sıkıntılara sebep olmaktadır. Bunların başında, Kayseri‘ye uzaklığı nedeniyle Ulaşım, yurt ve lojman olmadığından barınma sorunları gelmektedir. Ayrıca Ziraat Fakültesinin, Üniversite kampusu dışında olması nedeniyle öğrenci ve öğretim üyeleri, üniversitelerde olması gereken araştırma  ve sosyal aktivitelerden mahrum kalmaktadır.

           

Ülkemizde Zirai Öğrenimin 163 yıllık geçmişi olmasına rağmen, Tarım Sektörünün bugün geldiği noktayı yeterli görmek mümkün değildir.

 

Son yıllarda Tarımda ve meslektaşlarımızın istihdamı ve çalışma şartlarında olumlu gelişmeler olmakla birlikte beklentilerimizin tamamı gerçekleşmemiştir.

 

-Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, köylerde sözleşmeli olarak çalışmak üzere 2008 yılında alınacağı duyurulan 2.500 Ziraat Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi ve Veteriner Hekim henüz alınmamıştır.

 

- İlaç bayilerinde mevzuat karmaşası devam etmektedir.

 

- 2009 yılının başında uygulamaya geçileceği duyurulan Tarımsal Danışmanlık ile ilgili henüz olumlu bir adım atılmamıştır.

 

- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ziraat Bankası gibi kurum ve kuruluşlarca fonlanan Tarımsal projelerde ziraat mühendisi imzasının aranması şeklindeki talebimiz hala yerine getirilmemiştir.

 

- Kamuda yönetici olan mühendis kökenli idarecilerin denge tazminatı nedeniyle mağduriyeti devam etmektedir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Zirai Öğretimin başlamasının 163. Yıl Dönümünün, Türk Tarımına, mesleğimize ve meslektaşlarıma hayırlar getirmesini diler, saygılar sunarım. 12.01.2009                                                                                                                                                                                      

                                                                     Aydın ÇALIŞKAN

                                                                  Şube Başkanı

                                                                            (Yönetim Kurulu Adına)

 

Okunma Sayısı: 1324
Fotoğraf Galerisi