ZMO 42. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURULU

ZMO 42. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURULU
MERKEZ
14.03.2010

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın 42. Dönem Olağan Genel Kurulu, 13 Mart 2010 tarihinde Dedeman Oteli‘nde coşkuyla gerçekleştirildi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın 42. Dönem Olağan Genel Kurulu, 13 Mart 2010 tarihinde Dedeman Oteli‘nde başladı. Açılışın ardından verilen önerge ile Divan Başkanlığı‘na Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, Divan Başkan yardımcılıklarına Dr. Cemal POLAT ve Ali İhsan İLHAN, Yazman üyeliklere de Ercan YANOĞLU, Neslihan YILMAZ, Ali BALCIOĞLU ve Nimet BESER AKSİN seçildi.

ZMO Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN açılış konuşmasında, bitkisel ve hayvansal üretim rakamlarını yıllara göre değerlendirdi. Son yıllarda tarımsal üretim artışının, nüfus artış hızının gerisinde kaldığını, hatta üretimde azalmalar yaşandığını belirten GÜNAYDIN, tarım sektörünün yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye‘nin tarımsal hammadde üretemeyen bir durumda olduğunu ifade eden Günaydın, üreticinin yeterli şekilde desteklenmediğini kaydetti. "Türk tarım üreticisinin karşı karşıya kaldığı ciddi bir kriz var" diyen GÜNAYDIN, üreticinin borçlarının hızla arttığını, traktörlerinin satıldığını, üretemez hale geldiğini söyledi.

Tarımdaki stratejik kuruluşlar ile TEKEL İçki ve Sigaranın özelleştirilmesini eleştiren GÜNAYDIN, özelleştirmeler nedeniyle tarımın daha çok dışa bağımlı hale geldiğini belirtti.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi YAŞAR, Türkiye‘nin hizmet, sanayi ve tarım sektörünün üretmek zorunda olduğunu belirterek, "Üretime devlet destek verirse, Türkiye‘nin önü açılır" diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı ve önceki dönem İzmir Şube Başkanımız Kamil Okyay SINDIR da, 1980 sonrasında hız kazanan küreselleşme politikalarının yarattığı sorunlara işaret ederken, plansız kentleşme, yoksulluk ve açlığın giderek arttığını vurguladı.

MHP Milletvekili Abdülkadir AKCAN, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekerek, "Bu ülke bizim, sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet SELVİ, Türkiye‘de son 8 yıldır tarım sektörünün ihmal edildiğini, gözden kaçırıldığını ve var olan kaynakların hoyratça kullanıldığını söyledi. Tarımın artık çöktüğünü ve sektörün üretemez hale geldiğini belirten SELVİ, tarımı destekleyen kurumlar ve birliklerin de yok edildiğini vurguladı.

DSP Genel Başkanı Masum TÜRKER, tarım sektörünün Türkiye‘nin her döneminde kurtarıcı sektör olduğunu belirterek, bu yüzden sektöre hak ettiği önemin verilmesi gerektiğini söyledi. Tarım sektörünün ziraat mühendislerini ‘‘baş tacı‘‘ edecek bir düzene ihtiyaç duyduğunu anlatan TÜRKER, ‘‘Tarım sektörünün alanını genişletecek destekleri devlet sağlamadığı sürece tarım sektörü daralır, sektör, dışa bağımlılığa, sömürüye açık hale gelir‘‘ dedi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan MACİT, CHP Muğla Milletvekili Gürol ERGİN ve Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa TÜRKEL de Genel Kurula katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından ZMO Çalışma Raporu, Mali Rapor ve Denetleme Kurulu Raporu okunarak, görüşüldü ve oybirliğiyle kabul edildi. Daha sonra ZMO Ana Yönetmelik Değişikliği ile bazı Yönetmelik ve Yönerge taslakları görüşülerek, kabul edildi.

Büyük ilgi gören Genel Kurulumuzda, pek çok delege söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

Genel Kurul‘u temsilen ZMO Mersin Şube Başkanı Mehmet ATEŞ başkanlığındaki heyet, Anıtkabir‘i ziyaret ederek, Büyük Önder Atatürk‘ün huzurunda saygı duruşunda bulundu.

Gökhan GÜNAYDIN ve arkadaşlarının verdiği ODA organları aday listelerinin duyurulmasının ardından Divan Başkanı tarafından Genel Kurul‘un ilk günü sonlandırıldı.

Okunma Sayısı: 969
Fotoğraf Galerisi