ZMO 43. DÖNEM III. DANIŞMA KURULU
Ziraat Mühendisleri Odası 43. Dönem III. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube başkanlarımız ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla Tekirdağ`da yapıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 43. Dönem III. Danışma Kurulu, 25-27 Ekim 2013 tarihlerinde Tekirdağda gerçekleştirildi.
Danışma Kurulunun ilk gün çalışmaları kapsamında, ZMO Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Özgür SELVİ tarafından "ZMO Genç ve ODA İlişkileri", ZMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hamdi ARPA tarafından "Tarımsal Yüksek Öğrenim" ve 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Önceki Dönem Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki ACAR tarafından "Cumhuriyet ve Tarım" konulu sunumlar yapıldı.
Danışma Kurulu toplantısının resmi açılışı, 26 Ekim 2013 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Tekirdağ Şube Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Cemal POLAT, Tekirdağ ve Trakya tarımı hakkında bilgi verdi. POLAT, Trakyanın İstanbulun zehirli atıklarından korunması gerektiğini vurguladı.
ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, tarım sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tarıma desteğin arttığı yönündeki açıklamalara karşın, tarım bütçesinin hiçbir zaman Tarım Kanununda öngörüldüğü gibi GSMHnin %1i düzeyine çıkamadığını belirten TUNCER, "2002 yılı tarım desteklerine oranla 2011 yılında yaklaşık 5, 2012 yılında ise 5.7 milyar liralık mutlak bir artış olmasına rağmen, 2012 yılı itibariyle tarımsal desteklerin GSYHya oranı 2002 yılı ile aynı, yani halen 0.53 düzeyinde bulunmaktadır" dedi.
Tarım ürünleri ithalatının rekor üzerine rekor kırdığına dikkat çeken TUNCER, dış ticaretin 2011de 3.6 milyar, 2012de 2.1 milyar ve 2013ün 8 aylık döneminde de 1.8 milyar dolar açık verdiğini bildirdi. TUNCER, 2011 yılından, 2013ün Ağustos ayına kadar 10.8 milyon ton buğday karşılığında 3.5 milyar dolar; 2.5 milyon ton mısır karşılığında 792 milyon dolar ve 817 milyon ton çeltik karşılığında 374 milyon dolar ithalat bedeli ödendiğini kaydetti.
Türkiyenin giderek artan nüfusunu besleyebilmesi için tarımsal üretimini mutlaka artırması gerekirken aksine, çıkartılan yasalarla verimli tarım arazileri, ormanlar, meralar, kıyılar ve sit alanlarının rant uğruna sermayeye peşkeş çekildiğini anlatan TUNCER, şunları söyledi:
"Yalova TİGEM, Atatürk Orman Çiftliği, Taksim Gezi Parkı ve ODTÜ örnekleri önümüzdedir. 1990 yılından bu yana son 20 yılda toplam tarım alanı 27.8 milyon hektardan, 23.7 milyon hektara inmiştir. Yani 4 milyon hektardan (40.000 km2) fazla tarım alanı kaybedilmiştir. Hal böyleyken tarım arazilerinin lüks otel inşaatları için tahsis edilmesine, bedava yem kaynağı meraların amacı dışında kullanılarak beton yığınlarına çevrilmesine ve kentlerimizin nefes almasını sağlayan yeşil alanların her geçen gün küçültülerek yok edilmesine asla izin verilmemelidir."
Yaşanan olumsuzluklar sonucunda kırsalda yoksulluk giderek artarken, topraktan geçimini sağlayamayan çiftçinin de tarımdan koparak kentlere göç ettiğini belirten TUNCER, "Türkiye, tarım sektörüne gereken kaynağın aktarılması ve doğru politikaların uygulanması halinde açığı olan tarımsal üretimini birkaç yıl içinde kapatabilecek bir ülkedir. Ziraat Mühendisleri Odası bu hedefe ulaşabilmek için üzerine düşen katkıyı yapmaya her zaman hazırdır" dedi.
TUNCER, bitki koruma ürünlerinin bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan ziraat mühendisleri tarafından satılması ve yine ziraat mühendislerinin gözetiminde uygulanması gerektiğini belirterek, "Bilinçsiz ve yanlış kullanım halinde insan sağlığı, doğal çevre ve tüm canlılar için hayati tehlikelere yol açabilen zirai ilaçların bu alana ilişkin eğitim almayan ve bilgi sahibi olmayan meslek grupları tarafından satılması doğru değildir" diye konuştu.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmet BAŞER, tarımın bir sanat dalı olarak kabul edilmesi ve alanda eğitimli kişilerin görev alması gerektiğini söyledi.
Tekirdağ Belediye Başkanı Dr. Adem DALGIÇ, Trakyanın İstanbulun arka bahçesi olarak görüldüğünü ve çevrenin göz ardı edilerek doğa, toprak ve suyun kirletildiğine dikkat çekti. Son dönemde çevreye karşı duyarlılığın giderek arttığını belirten DALGIÇ, Ergene Havzası ve bölgedeki diğer arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla sadece Trakya değil, Marmara Denizinin de kurtarılmış olacağını söyledi.
Tekirdağ Valisi Ali YERLİKAYA, toprağın parayla ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu vurgulayarak, "Topraklarımıza sahip çıkalım, satmayalım" dedi.
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, ODA`mız çalışmaları ve tarım sektörüne katkıları nedeniyle Tekirdağ Valisi Ali YERLİKAYA, Belediye Başkanı Op. Dr. Adem DALGIÇ, Vali Yardımcısı İl Genel Sekreteri Mustafa YEL cd Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz GÜNAY a plaket verildi.
Toplantının devamında, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, Gıda Sektörü, Bitki Koruma Alanı, Meslek İçi Eğitim Merkezi Çalışmaları, Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar / Mesleki Denetim ve İstihdam Sorunu, ODA Tüzesi, ODA Örgütlenmesi, ODA - Üye İlişkileri, Bilirkişilik, Mali İşler, e-ZMO Çalışmaları, Türkiye`nin Gündemi ve ODA`mız Politikaları" ele alındı.
Danışma Kurulu, 27 Ekim 2013 Pazar günü yapılan Şarköy gezisi ile sona erdi.