ZMO 6. ÖĞRENCİ KURULTAYI COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ZMO 6. ÖĞRENCİ KURULTAYI COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
MERKEZ
29.11.2010

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen "VI. Öğrenci Kurultayı", 27-28 Kasım 2010 tarihlerinde coşkuyla gerçekleştirildi.

 

ZMO VI. Öğrenci Kurultayı, 27 Kasım 2010 Cumartesi günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde başladı. Kurultayın açılışında konuşan ZMO Öğrenci Temsilcisi Berkin SARIEFE, tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve yenilenmesi zorunluluğu bulunduğunu belirterek, "Çiftçimize, tohumumuza, hayvanımıza ve sularımıza sahip çıkmalıyız. Özelleştirme adı altında can damarlarımızın kesilmesine izin vermemeliyiz." dedi.

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem KÜN, 6 yıldır yurt çapından öğrenci ve öğretim üyelerini Ankara‘da bir araya getiren Kurultayın çok önemli bir işlev gördüğünü kaydetti.

ODA‘mız Başkanı Dr. Turhan TUNCER, Türkiye‘nin toprak ve su varlığı ile iklim şartları sebebiyle oldukça yüksek bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyel ve önemli pazarlara yakınlığı dikkate alındığında dünya tarımında önemli bir yere sahip olması gerektiğinin ortaya çıktığını belirtti. Ancak yanlış politikalarla çiftçinin tarımdan uzaklaştığını, ihracatın kısıtlandığını ve ithalat yoluyla da döviz kaybı oluştuğunu ifade eden TUNCER, ithalat yapılan ülkelerin çiftçilerinin ucuz girdi kullandırılarak desteklendiğini, bu sebeple Türk çiftçisinin rekabet edemeyeceği fiyatların oluştuğunu vurguladı. TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:

"Bunun baş nedeni ülkemiz tarımının IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar tarafından biçimlendirilmesidir. Bu kuruluşların denetiminde uygulanan tarım politikalarının özü, bir yandan çokuluslu tarım-gıda tekelleri için yeni ve geniş pazarlar açmak, öte yandan çiftçileri topraktan kopartarak ucuz işgücü olarak kentlere göçe zorlamaktır. Tarımda üretim-istihdam dengeleri altüst edilerek, tarımı destekleyen, girdi ve teknoloji sağlayan kurumlar özelleştirilmiş/tasfiye edilmiş; tarım birlikleri zayıflatılmış, işlevsizleştirilmiş ve tasfiye koşulları yaratılmıştır. Kısacası, çiftçi örgütsüz, desteksiz, çaresiz kılınmıştır."

TUNCER, tarım sektöründe Türkiye‘nin ihtiyaçlarına ve özgül ekolojik şartlarına uygun emek ve üretim odaklı programlar uygulanmadığı müddetçe bu sarmaldan kurtulmanın mümkün olmadığına işaret etti. TUNCER, öğrencilere de şöyle seslendi:

"Sevgili genç meslektaşlarım, Bu ODA‘yı yarınlara sizler taşıyacaksınız. Sorumluluğunuz çok büyük. Hiç bir şeyden korkmadan, yılmadan ama herkesten daha çok çalışarak, her şeye karşın doğruyu söyleyerek bu topraklarda artan nüfusumuzu doyurabilmek, tarımda, gıdada yeni-sömürge olmamak için daha ucuz maliyetle, daha kaliteli ve daha çok üretmek zorundayız."

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halit APAYDIN, ülkemizin en büyük sektörü olan tarımın, sosyal ve kültürel açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti. APAYDIN, ZMO‘nun düzenlediği Kurultay ile yaratılan güç birliğinin sürdürülmesinin büyük bir övünç kaynağı olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ, Atatürk‘ün eğitime ve gençliğe verdiği öneme dikkat çekti. Yüksek Ziraat Enstitüsü‘nün nasıl kurulduğunu anlatan TALUĞ, "Ziraat mühendisliği, insanlığın yarattığı en önemli, en temel mesleklerden biridir. Önümüzde pırıl pırıl bir gelecek var. Gelecek, sizin elinizde, bizim elimizde. Umutsuz olmak size hiç yakışmaz" diye seslendi.

Öğrenciyle işbirliği yapmayan üniversitelerin öğretim kalitesini yükseltemeyeceğini belirten TALUĞ, öğrenci projelerinin de üniversiteler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kurultaya, yurt genelindeki üniversitelere bağlı 36 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi ve Tütün Eksperliği Yüksek Okulu‘ndan, 250‘ye yakın öğrenci ve öğretim üyesi katıldı. ZMO‘nun geleneksel hale getirdiği Kurultayın altıncısında, "HES‘ler, Termik/Nükleer Santraller; Hayvansal Üretim, Et İthalatı, GDO; Su Ürünleri ve Balıkçılık; Toprak Koruma, Tarım Havzaları ve Tarım Politikaları" konuları değerlendirildi.

Kurultay kapsamında, 28 Kasım 2010 Pazar günü öğrencilerle birlikte Anıtkabir ziyaret edildi.

Okunma Sayısı: 1004
Fotoğraf Galerisi