ZMO’NUN “II. ÖĞRENCİ KURULTAYI” BÜYÜK COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kurultay kapsamında, yurdun dört bir yanından gelen öğrencilerle birlikte Anıtkabir ziyaret edildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen "II. Öğrenci Kurultayı", 25-26 Kasım 2006 tarihlerinde, DÖSİM 75. Yıl Kültür Merkezi Tiyatro Salonu‘nda gerçekleştirildi. Kurultaya, yurt genelindeki 22 üniversiteye bağlı 27 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi ve Deniz Bilimleri Fakültesi‘nden 150‘yi aşkın öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.
Geniş katılımın olduğu Kurultay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başladı. Kurultayın açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal TALUĞ, çağdaş eğitim anlayışının olmazsa olmaz koşulunun, "öğrencilerin sorumluluk alarak üniversite yaşamının her alanına katıldığı, karar süreçleri ve uygulamada yer aldıkları bir fakülte ortamı" olduğunu belirtti. Başarının öğrencinin elinde olduğunu anlatan TALUĞ, öğrencilere şöyle seslendi:
"Yaşamınızın en anlamlı, en dinamik günlerini üniversite yıllarında geçiriyorsunuz. Güçlükler, zorluklar, başarısızlar da bu hayatın gerçeğidir, hiç yılmayın. Güçlüklerden, başarısızlardan dersler çıkarın, güçlü olun Yaşamda başarı, mesleki yetkinlik kadar hiç kuşkusuz sosyal becerilerin gelişmiş olmasına bağlıdır. Öğrenci konseylerinde, öğrenci topluluklarında, ODA‘nın öğrenci kurullarında mutlaka görevler alın. İletişim becerilerinizi ve sosyal becerilerinizi ancak yaşayarak geliştirebileceğinizi unutmayın. Üniversite bir özgürlükler alanıdır, barış alanıdır. Düşündüklerinizi söylemeye çekinmeyin. Üniversite bilimsel tartışmanın, görüş alışverişinin yeridir, ancak baskının kavganın yeri değildir. Üniversitelerin farklı görüşte insanların da yeri olduğunu lütfen unutmayın."
TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, öğrencilere, "Geleceğimizsiniz, onurumuzsunuz" diye seslendi. Mühendislerin, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturduğuna işaret eden SOĞANCI, şöyle konuştu:
"Onurlu ama sorumlulukları çok olan bir mesleği icra edeceksiniz. Mesleğimizin öznesinde insan var. İnsana karşı olan sorumlulukların gereklerini yerine getireceksiniz. TMMOB ve bağlı Odalarımız, 1954‘ten beri, bu ülkede insana ve insanlığa karşı işlenmiş her türlü suça karşı çıkıyor. Mesleğimizle ilgili aydınlık bir Türkiye için ne söylememiz gerekiyorsa onu söylüyoruz. Ziraat Mühendisleri Odamızın son 3 aydır yasalarla ilgili olarak basına etkili biçimde ifade ettiği görüşlerini okuyan arkadaşlarımız aslında ne demek istediğimi çok rahat anlıyorlar. Bugün Tohumculuk Yasasında problem varsa, bu problemin açığa çıkartılmasında Ziraat Mühendisleri Odamızın çok büyük katkısı ve etkisi olmuştur. Bugün tarıma dayalı toprakların birtakım sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine, Cargill Yasası diye adı bile çıkmış olan yasa değişikliklerine karşı bir duruşun kamuoyu önünde anlamlı hale getirilmesindeki çaba Ziraat Mühendisleri Odamızın çabasıdır. Odalarımızın asli görevleri bunlardır. Bizler de bunları yerine getirmekten çok büyük bir keyif alıyoruz. Bu örgüt ve ZMO sizlere asla yalan söylemeyecektir."
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan GÜNAYDIN, Öğrenci Kurultayı‘nın ikincisini düzenleyerek, ZMO‘nun suya yazı yazmadığını gösterdiklerini kaydetti. 1954 yılında kurulan ZMO‘nun çatısı alında ziraat, su ürünleri, balıkçılık ve tütün teknolojisi mühendislerinin yer aldığına işaret eden GÜNAYDIN, "Bu ülkenin yüzde 35‘ini oluşturan 22 milyon insan hala kırsalda yaşıyor. Bu insanlar, yaşamı değiştirmek için, yaşamla beraber kendilerini de değiştirmek, daha çok üretmek ve çocuklarına daha iyi bir yaşam sunabilmek için mühendis etkinliklerini yanlarında görmek istiyorlar. Bu nedenle mühendisliği, ekonomik ve siyasal yaşamı çok iyi bilen bireyler olarak o üniversitelerden mezun olmanız gerekiyor" diye konuştu.
Öğrencilerin ODA çalışmalarına katılmalarının önemine dikkat çeken GÜNAYDIN, şu görüşleri dile getirdi:
"Gençliğin güçlü ve demokratik bir açılımla beraber yanımızda olduğunu, bizlerden bu görevi almak için hazır olduğunu, daha ilerici, daha demokrat bir Türkiye için, bu yapıyı kurmak için hazır bir öğrenci kitlesine sahip olduğumuzu bilmek bizleri çok mutlu edecektir. Öğrenci kurultaylarını da bunun için yapıyoruz. Hanibal‘ın deyişiyle, ‘Ya bir yol bulacağız çıkacağız, ya da kendi yolumuzu yapacağız yürüyeceğiz.‘ Bu yolun yapımına ODA olarak ve öğrenciler olarak katkıda bulunabiliyor isek, yaşama ilişkin ve ülkemize ilişkin sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz demektir."
Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem KÜN, 50 yıllık meslek yaşamında ZMO‘nun hep yanında ya da içinde olduğunu belirterek, "Bu uzun süre içinde ZMO‘nun en zor dönemlerinde ve giderek geliştirdikleri bugünkü çalışma ortamında görev alan sayın meslektaşlarımızın büyük özveri ile hizmet verdiklerini yakından gördüm" dedi.
ZMO Öğrenci Temsilcisi Deniz KAPIKIRAN, açılış konuşmasında, öğrencilerin birlik olmasının önemine işaret etti.
Yurdun dört bir yanından gelen öğrenciler, Kurultaya büyük ilgi gösterdiler. Kurultayın ilk günü sanatçı Çetin GÜL tarafından, "Cumhuriyetin Aydınlık Türküsü, Bağlama Resitali" adlı konser verildi. Aynı günün akşamı da tüm öğrenciler, Büyülü Fener Sineması‘nda "Eve Dönüş" filmini izlediler. Kurultayın ikinci günü de Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi.
ZMO‘nun geleneksel hale getirdiği Kurultayda iki gün boyunca, "Tarımsal Yükseköğretim, Çalışma İlişkileri", "Tarımsal Yapı ve Sorunları, Çözüm Önerileri", "Su Ürünleri - Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği" konuları masaya yatırıldı. Ayrıca, "Başarılı meslektaşlarımız konuşuyor" başlığı altında, alanlarında örnek çalışmalara imza atan Ziraat Mühendisleri, deneyimlerini öğrencilerle paylaştılar. Kurultayın son oturumunda da ZMO‘nun politikaları ayrıntılı biçimde dile getirildi.