ZMO: AB TARIM ÜRÜNLERİ TÜRKİYE PAZARINI DOLDURACAK - MİLLİ GAZETE - 08.10.2005
ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, “GEREKLİ MALİ YARDIM YAPILMADAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLASI BİR ÜYELİKTE, AB TARIMSAL ÜRÜNLERİNİN TÜRKİYE PAZARINI DOLDURACAĞINI ÖNGÖRMEK ZOR DEĞİL” DİYE KONUŞTU.
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRK TARIMININ AB’YE UYUMU İÇİN YILDA 20 MİLYAR AVRO GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK, BU KAYNAĞIN AKTARILMASI KONUSUNDA NE AB’NİN NE DE HÜKÜMETİN PLANI BULUNMADIĞINI KAYDETTİ.
GÜNAYDIN, YÖNETİM KURULU ADINA YAPTIĞI YAZILI AÇIKLAMADA, MÜZAKERE ÇERÇEVE BELGESİ’NDEKİ “TARIM VE KIRSAL KALKINMA”, “GIDA GÜVENLİĞİ, HAYVAN VE BİTKİ SAĞLIĞI” İLE “BALIKÇILIK” KONULARINDA 3 BAŞLIĞIN TARIM SEKTÖRÜNÜ İLGİLENDİRDİĞİNE İŞARET EDEREK, TARIM VE KIRSAL KALKINMA KONUSUNDAKİ MÜZAKERELERİN 5 ARALIK 2005’TE BAŞLAYACAĞINI KAYDETTİ.
GÖKHAN GÜNAYDIN, BU GÖRÜŞMELERDE SORUN YARATABİLECEK BAZI KONULARI ŞÖYLE SIRALADI:
“AB ORTAK TARIM POLİTİKASI GÜNCEL YÖNELİMLERİ İLE TÜRKİYE’NİN KENDİ TARIM SEKTÖRÜNDEN BEKLENTİLERİN ÖRTÜŞMEMESİ VE BU ALANDA GÖRÜLEN AÇIĞIN GİDEREK ARTMASI,
– TÜRKİYE’NİN SEKTÖRE AKTARDIĞI DESTEK MİKTARI İLE AB’NİN DESTEKLEME DÜZEY VE ÇEŞİTLERİ ARASINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ FARKLILIKLAR,
– GÖRÜŞMELERİ YÜRÜTECEK OLAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN İDARİ KAPASİTESİNDE ORTAYA ÇIKAN AŞINIM.”
AB’NİN, TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜNÜN GETİRECEĞİ YÜK VE SORUMLULUKTAN UZAK DURMAYA ÇALIŞTIĞINI İFADE EDEN GÜNAYDIN, “BATI KAYNAKLI HESAPLAMALAR, TÜRK TARIMININ AB’YE UYUMUNUN, YILDA 20 MİLYAR EURO’NUN ÜZERİNDE BİR KAYNAĞA GEREKSİNİM DUYDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR. BUNA KARŞILIK, BÖYLE BİR KAYNAĞIN TARIMA AYRILMASI KONUSUNDA NE AB NE DE HÜKÜMET’İN BİR PLANININ OLMADIĞI AÇIKTIR” DEDİ.
GÜNAYDIN, ŞÖYLE DEVAM ETTİ: “TABLO, SÜRECİN TÜRKİYE İÇİN VAHİM SONUÇLARA GEBE OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR. GEREKLİ MALİ YARDIM YAPILMADAN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK OLASI BİR ÜYELİKTE, TARIMA YÖNELİK KALICI DEROGASYONLARIN KALDIRILMASI HALİNDE; AB ORTAK TARIM POLİTİKASI’NIN 3 TEMEL İLKESİNDEN ‘MALİ DAYANIŞMA’ DIŞINDA KALAN ‘PAZAR BİRLİĞİ’ VE ‘TOPLULUK TERCİHİ’NİN İŞLEMESİYLE; ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU’NDA DA BELİRTİLDİĞİ GİBİ YALNIZCA YAŞ MEYVE VE SEBZE, FINDIK, KOYUN ETİ VE BAKLİYAT ALT SEKTÖRLERİNİN REKABETÇİ OLABİLECEĞİNİ, DİĞER ALANLARDA İSE AB TARIMSAL ÜRÜNLERİNİN TÜRKİYE PAZARINI DOLDURACAĞINI ÖNGÖRMEK ZOR DEĞİLDİR.”
3 MÜZAKERE BAŞLIĞI İÇİN 150 ONAY GEREKİYOR
GÜNAYDIN, HER MÜZAKERE BAŞLIĞININ AÇILMASI VE KAPATILMASINDA ÜYE ÜLKELERİN ONAYLARININ ZORUNLU TUTULMASININ, YALNIZ TÜRKİYE’YE UYGULANAN BİR YAPTIRIM OLDUĞUNU KAYDEDEREK, BU DURUMDA TARIMLA İLGİLİ 3 MÜZAKERE BAŞLIĞI İÇİN ÜYE ÜLKELERDEN TOPLAM 150 ONAY GEREKTİĞİNE İŞARET ETTİ. GÜNAYDIN, TEKNİK ÇALIŞMALARDAN ÖTE SİYASİ DEĞERLENDİRMELERİN ÖNE ÇIKTIĞI BİR ORTAMDA, ONAY SÜRECİNDE ÇEŞİTLİ ZORLUKLAR YAŞANACAĞINI KAYDETTİ.
MÜZAKERE SÜRECİ İÇİN DÜNYA VE TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARIN ÇOK İYİ BİLEN BİR EKİBİN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE OLUŞTURULMASI GEREKTİĞİNİ İFADE EDEN GÜNAYDIN, TARIM UZMANLARI, HUKUKÇULAR, İKTİSATÇILAR VE ÇEVİRMENLERLE DE ETKİLİ BİR İŞBİRLİĞİ YÜRÜTÜLMESİNİ İSTEDİ.