ZMO, ACİL ÇAĞRI YAPTI!
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Adana’daki aşırı yağış nedeniyle zarar gören çiftçi ve üreticiler için 24 saat esasıyla görev başında olduklarını söyledi.
Şehir merkezinde ve merkez ilçelerde olağanüstü bir durum yaşandığını, Adana’nın yaklaşık 56 yıldan bu yana metrekareye 250 kilogram yağmurla karşılaşmadığını vurgulayan Korkut, “Çiftçilerimizin yanındayız. ZMO Adana Şubemiz bünyesinde gönüllü danışmanlık hizmetiyle üreticilerimizin kafalarındaki soru işaretlerine çözüm arama gayretindeyiz” dedi.
OLUMSUZLUKLAR YASAL ŞARTLARI OLUŞTURDU!
Bölgede zarar gören ekili ve dikili tarım arazilerini gezen, üreticilerin sorunlarını yerinde gören ve fikir alışverişinde bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, 7269 sayılı kanun gereği doğal afetlerin neden olduğu hasarlara karşı alınacak tedbirlerin yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Korkut, “Deprem, yangın, heyelan ve benzeri afetlerin, genel hayatı etkileyecek şekilde zarar görmüş olması ya da zarar görme riski yüksek olan bölgelerde, alınacak tedbirler ve uygulanacak yardımlarda bu kanunun hükümleri uygulanır. Tüm bu olumsuzluklar Adana’da maalesef fazlasıyla oluşmuştur. Dolayısıyla Adana acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmelidir. Kentimizde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum vasıtasıyla bu çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Çiftçimizi, esnafımızı, vatandaşımızı içine düştüğü zor koşullardan kurtarmak devletin asli görevidir” diye konuştu.
Meteorolojiden edindikleri bilgileri de paylaşan Korkut, 1963 yılından bu yana yağış kayıtlarının tutulduğu Adana`da, uzun yıllar, Aralık ayı yağış ortalamasının 121 kilogram ölçüldüğünü hatırlattı.
BUĞDAY, SOĞAN, PATATES, YENİ TESİS NARENCİYE…
Kayıt tutulan zaman diliminde bugüne kadar günlük en yüksek yağışın, 22 Eylül 2015`te 129 kilogram olarak ölçülürken, 24 Aralık 2019 Salı günü metrekareye düşen 147 kilogramlık yağışla 56 yılın en yüksek miktarına ulaşıldığını ifade eden Korkut, yıllık yağış ortalamasının, 648 kilogram olduğu Adana’da, son iki günde merkez ilçelerde metrekareye ortalama 249 kilogram yağış düştüğünü vurguladı.
Adana’da 3 gün boyunca devam eden sağanak yağışın, tarım alanlarında büyük hasara yol açtığını dile getiren Korkut, özellikle buğday, soğan, patates, yeni tesis narenciye ve diğer yeni tesis meyve fidanlarının sular altında kaldığını, Adana’nın acilen ‘Afet Bölgesi’ ilan edilerek devlet organlarının bir an önce hasar tespit çalışması yapması ve çiftçinin zararlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.
HAFTA SONU DA YAĞIŞ BEKLENİYOR!
Yağmurun hafta sonu da devam etmesinin beklendiğini belirten, son yıllarda ekonomik krizle baş başa bırakılan, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üretim gerçekleştiremeyen, borçlarını ödeyemeyen, tarım alanlarından adeta uzaklaştırılan çiftçinin afetler nedeniyle tarımsal kredi borçlarını ödeyemediğini, çiftçi borçlarının, faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılması gerektiğini dile getiren Korkut, “Çiftçilerin sigorta, elektrik, vergi başta olmak üzere tüm borçları ertelenmelidir. Üretime devam edebilmeleri için çiftçilere yeni finansman sağlanmalıdır. Büyük bir afet yaşayan ilimiz afet bölgesi ilan edilmelidir” dedi.
DFİF PRİMİ ACİLEN ÖDENMELİ!
2020 yılına sayılı günler kala çiftçinin 2018 yılı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) primlerinin de henüz ödenmediğine işaret eden Korkut, DFİF primlerinin de ödenmesi çağrısında bulundu.
ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, çiftçinin, tarım paydaşlarının, ziraat mühendislerinin hizmetinde bir kurum olarak 24 saat esasıyla üreticinin yanında olacaklarını sözlerine ekledi.