ZMO ADANA ŞUBESİ KURUCU BAŞKANI AKIN ÖZDEMİR’İ ÖLDÜRÜLÜŞÜNÜN 28. YILINDA ANDIK
ZMO Adana Şubemizce düzenlenen etkinlikler kapsamında 16 Aralıkta "Akın Özdemir Resim Sergisi" açıldı. Akın Özdemir‘in fotoğraflarından oluşan sergi 20 Aralık‘a kadar devam etti. Sergi açılışının ardından ZMO adana Şubesi Türk Halk Müziği Korosu mini bir konser verdi. Aynı gün Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Abdullah Aysu ve Ali Bülent Erdem‘in panelist olarak katılımıyla TMMOB Adana İl koordinasyon Kurulu‘nca "Neo Liberal Politikalar ve Tarım" konulu panel düzenlendi.
Panelde açılış konuşması yapan ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Akın Özdemir, hızla değişen Dünyada Çağdaş Demokratik, Sömürüsüz, Baskısız, Özgür bir Türkiye idealini ilerici, devrimci, demokrat, inançlı, savaşımcı önder bir insanı temsil ediyordu. Onun için öldürüldü. Bizde meslektaşları olarak ilke ve özlemlerine sahip çıkmayı görev biliyoruz. Bu İlke ve Özlemlerinin doğrultusunda seninde söylediğin gibi "Toprağı aç, İnsanı aç, Hayvanı aç" bir Ülke olmaması için senin ideallerin doğrultusunda meslektaşların olarak bizler sana yaraşır bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.
ODA‘mız her yıl Akın ÖZDEMİR anısına Ziraat ve Su Ürünleri Fakülteleri, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü ile Tütün Eksperliği Yüksek Okulları lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik ödüllü yazı yarışması düzenlemektedir. Bu yılki yarışma konusu "Kırsal Kalkınma: Planlı Dönemden AB Sürecine" olarak seçildi ve Oda‘mıza ulaşan makaleler 5 kişiden oluşan jüri tarafından değerlendirilmiş ve Adem Yavuz‘un makalesi birincilik ödülüne değer bulunmuştur. 17 Aralık 2006 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda gerçekleşen ödül töreninde Adem Yavuz‘a ödülünü jüri üyesi Ergin Özügür takdim etti.
Ödül töreninin ardından Belgesel Film Gösterimi ve " Latin Amerika‘da Topraksızlar Hareketi" ve "Yabancılara Toprak Satışı" konulu söyleşenin açılış konuşmasını yapan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın, TBMM‘nin tohumculuk yasasıyla Türkiye‘nin yaşam paketlerini çok uluslu şirketlerin egemenlik alanına terk etmek istediğini savunarak, "Bunu adeta Türkiye tarımını, toprağını, köylüsünü esir alarak, herkesi maraba düzeyine indirmeye çalışarak yapıyorlar. Türkiye‘de, kendi üreticisiyle, mühendisiyle bağımsız dönüştürücü bir tarım politikasını uygulamanın tam zamanı gelmiştir. Bunun için çokuluslu şirketlerin egemenlik yapılarını kıran, doğayla, üretici ve tüketiciyle dost yeni bir tarım modelini bu ülkenin önüne koymalıyız" diye konuştu.
Panelde küreselleşmenin tarımı çökerttiğini ifade eden gazeteci yazar Işık Kansu, Türkiye‘nin de Güney Amerika ülkeleri gibi borç batağında olduğunu vurguladı. Piyasa yapıcı 12 bankadan sadece 4‘ünün yerli kaldığını anımsatan Kansu, Ziraat Bankası‘nın yabancılaşması durumunda yeni sahibinin üretici ve köylüden alacağını icra yoluyla tahsil edebileceğine dikkat çekti.
Gazeteci yazar Muzaffer İlhan Erdost, Osmanlı Devleti‘nin yabancılara toprak satışı ve kapitülasyonlar nedeniyle çöktüğünü anımsatarak Türkiye‘nin de aynı yolda olduğunun kaydetti.
Yönetmen-Yazar Metin Yeğin de neo-liberalizmin feodalizmden daha daha kötü olduğunu belirterek, Latin Amerika ülkelerinde yaşananlarla Türkiye‘dekilerin aynı olduğunu söyledi.
18 Aralık 2006 tarihinde de Akın Özdemir Mersin‘de mezarı başında yapılan törenle anıldı. Törenin ardından ZMO Mersin Şubesince düzenlenen ""Tohumculuk Yasası" konulu sunumu ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın gerçekleştirdi.