ZMO ÇANAKKALE ŞUBESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE KAZDAĞLARINI GEZDİRDİ
ZMO Çanakkale Şube başkanlığı, Ziraat Fakültesi öğrencileri için 12 Kasım 2022 tarihinde Kazdağları gezisi etkinliği düzenledi. Etkinliğe Genç ZMO öğrenci topluluğunun organize ettiği Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı. Etkinlik ZMO Şube başkanı Hicri NALBANT, oda ikinci Başkanı Dr. Onur Sinan TÜRKMEN ve önceki dönem yönetim kurulu üyesi Mehmet DİLER 'in koordinasyonunda yapıldı. Bu etkinliğe ZMO' nın bütün çalışmalarında olduğu gibi destek veren iklim bilimi insanı Prof. Dr. Murat TÜRKEŞ 'te katılarak öğrencilere çok değerli, doyurucu bilgiler vermiştir.
Etkinliğe katılan öğrenciler sabah saatlerinde Çanakkale’den alınarak öncelikle Atikhisar baraj bölgesine götürüldüler. Oda başkanı Hicri Nalbant tarafından öğrencilere Atikhisar barajının önemi anlatıldı. Atikhisar barajının Çanakkale ilinin tek içme-kullanma ve sulama suyu kaynağı olması, alternatifinin bulunmaması nedeniyle önemli olduğu vurgulandı. Bu nedenle de titizlikle korunması gerektiği ancak barajın çevresinde, baraja çok yakın mesafelerde maden arama ve işletme amaçlı çalışmalarının başladığı bilinmektedir. Barajın Çanakkale’de su kullanan ve tarım yapan kişiler tarafından hatta tüm Çanakkaleliler tarafından sahiplenilmesi gerektiği anlatıldı. Ayrıca son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesinin kritik düzeye indiği, su kaynaklarının yıl boyu ve yıllar itibarıyla tasarruflu kullanılması gerektiği vurgulandı.
Buradan hareketle Kirazlı Balaban Çeşmesinde mola verilerek öğrencilere çay ikramı ve kahvaltı yaptırıldı. Daha sonra Alamos Gold şirketinin işletme sahası olarak tahrip ettiği alana gelindi. Alanda canlı olarak şirket tarafından yapılan doğa talanı yerinde gösterildi. Altın gümüş işletmeciliğinin yani vahşi madenciliğin bir gram altın için yaklaşık dört ton suyun kirletilerek yok edildiği belirtildi. Ağaç katliamının yapıldığı işletmenin faaliyete geçmesi durumunda Atikhisar barajı başta olmak üzere Kocabaş çayı hatta Bayramiç barajının da bu kirlilikten etkileneceği anlatıldı.
Bu gelişmeler karşısında başta Çanakkale halkı olmak üzere Türkiye’nin her yerinden çevre dostu insanlar bölgeye gelerek, yirmi bin kişi ile maden alanına yürüyerek, elli bini aşkın kişi ile Fazıl Say konseri yaparak, yüz binden fazla kişiyi bilgilendirerek Türkiye’nin en büyük barışçıl çevre eylemi gerçekleştirildi. Ayrıca bu eylemin dünyanın birçok ülkesindeki çevre gönüllüleri tarafından Kanada’dan, ABD’den, Avusturalya’dan ve birçok Avrupa ülkesinden destek gördüğü konusunda öğrenciler bilgilendirildi.
Doğayı koruma mücadelesinin halen devam ettiği, tahrip edilen alanın rehabilitasyonu için Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerin sürdürüldüğü, yine duyarlı yurttaşlarımızla birlikte bölgede sembolik olarak alana kara çam tohumu ekimi yapıldığı yani rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması gerektiği konusu öğrencilerle paylaşıldı.
Daha sonra Çan yolu üzerinde Çan’da faaliyette olan iki termik santralinde görüldüğü yol kenarında durularak, öğrencilere fosil yakıtla çalışan termik santraller konusunda öğrenciler bilgilendirildi.
Bütün alanlarda olduğu gibi ZMO Çanakkale Şubesi fosil yakıtlı santrallar konusunda da çevre mücadelesinin başından beri aktif olarak yer almıştır. Bu amaçla yani tarım topraklarının, meraların, ormanların, su kaynaklarının korunması için açılan tüm davalarda davacı olarak yer aldığımız öğrencilere anlatıldı.
Buradan Bayramiç ilçesine, oradan da Evciler Köyü Ayazma bölgesine gidildi. Güzergâhtaki tarımsal yapı, orman varlığı ve su kaynakları görüldü. Bayramiç barajının neredeyse tamamen boşaldığı, bölgede sonbahar kuraklığının etkisinin şiddetli bir şekilde görüldüğü ve bundan mera hayvancılığının çok olumsuz etkilendiği gözlemlendi.
Geziye katılan öğrenciler ile öğlen yemeği Ayazma ’da kooperatifin işletmesinde yenildi. Böylece Kazdağlarının kuzeyinde, bölge halkı tarafından titizlikle korunan dünya harikası bir yerde neredeyse doğal olarak üretilen alabalıklar tadıldı.
Ayazmadan hareketle Bayramiç ilçe merkezine gelindi. Burada Bayramiç Belediyesinin önemli desteği ile faaliyette bulunan Bayramiçli Üreten Kadınlar Pazarında el emeği göznuruyla ürettiklerini pazarladıkları satış yerleri gezildi. Başta Evciler ’li kadınlar olmak üzere Bayramiç ’li kadınların çevre mücadelesinde çok önemli katkılarının olduğu, burada da tüm Türkiye’ye örnek olacak üretimleri yaparak örnek bir çalışma yaptıkları öğrenciler tarafından yerinde görüldü. Ayrıca ürettikleri ürünlerden öğrencilerimize ikram etmeleri hepimizi mutlu etti.
Ziraat Fakültesi öğrencilerinin Kazdağları gezisine destek veren Çanakkale Belediyesi ile Bayramiç Belediyesine odamız ve Ziraat Fakültesi öğrencileri adına çok teşekkür ediyoruz.