ZMO`DAN DR. RECEP KONUK’A "TMMOB ZMO ÖZEL ÖDÜLÜ"
Ziraat Mühendisleri Odası, ülke tarımı ve ekonomisine yaptığı katkı dolayısıyla Dr. Recep KONUK`a "TMMOB ZMO Özel Ödülü"nü layık gördü.
Tarımsal Eğitimin Başlamasının 165. yılı nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odamız tarafından ‘‘Tarım-Çevre-Gelecek‘‘ konulu sempozyum düzenlendi.
Programda, Ziraat Mühendisleri Odamız tarafından PANKOBİRLİK, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep KONUK‘a "TMMOB ZMO Özel Ödül"ü verildi.
Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde düzenlenen törende ödülü, ZMO Genel Başkanımız Dr. Turhan TUNCER‘in elinden alan KONUK, "Yaşattığınız heyecan, verdiğiniz cesaret ve tarım sektörünün geleceğine yatırım yaparken, motivasyonumuzu ve şevkimizi arttıracak iltifatınız için şahsım ve kurumum adına hepinize teşekkür ediyorum" dedi.
PANKOBİRLİK‘in, pancar üreticilerinin kurduğu 31 kooperatifin merkez birliği olduğunu ve 1 milyon 672 bin üreticiyi temsil ettiğini vurgulayan KONUK, ödülün gerçek sahibinin üreticiler ve çiftçiler olduğunu belirterek, "Burada ödüllendirdiğiniz Türk çiftçisinin girişimcilik ruhudur. Türk çiftçisinin yatırımlarıdır. Türk çiftçisinin oluşturduğu istihdamlardır. O nedenle bu Özel Ödülün gerçek sahiplerinin eli nasırlı Türk çiftçisi olduğunu belirterek, onlar adına başta ödüle aday gösteren ZMO Konya Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine, ödüle layık gören ZMO Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ve takdirde gösterdikleri cömertlik ve iltifat nedeniyle şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
"Konya Şeker‘in ve PANKOBİRLİK‘in başarı hikâyesindeki katkı gerçek üretici katkısıdır" diyen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Dr. Recep KONUK, şunları söyledi:
"Birinci olarak şunun özellikle bilinmesini istiyorum. Onların destek ve onayı olmasaydı ne Konya Şeker, ne de PANKOBİRLİK‘teki yatırım ve yenilikler yapılabilirdi. Türk çiftçisi ve üreticisi sektöre ve ülkenin geleceğine sahip çıktığını gösteren iradeyi ortaya koyduğu için biz mesafe alabildik. Açık olduk, projelerimizi anlattık, projelerle ulaşılmak istenen amacı paylaştık. Bunlar işletmelerin veya kişilerin değil, herkesin ortak projesi olduğu için başarıya ulaştı.
İkinci olarak 8-10 yaşlarında yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Pancarın tarladan şeker fabrikasına uzanan serüvenini hepiniz biliyorsunuz. Pancar sökümü, bizim bölgemizde Ekim ayında başlar Ocak ayına kadar devam eder. İç Anadolu‘nun gece ayazlarının başladığı mevsimdir, o aylar. Rahmetli Babamla pancar kantarı sırasına girip de günlerce kuyrukta bekleyen bir çocukluk dönemi geçirdim. Gecenin ayazında traktör römorkunun altına sığınıp pancar teslim nöbeti tuttum. Kantar memurlarının iş başı yapmasıyla sevindim, paydos lafıyla üzüldüm. Allah nasip etti, Konya Şeker‘de hiçbir çocuğun römork altında, kamyon kasası altında pancar teslim nöbetine mecbur edilmediği ortamı hazırladık. Bu sadece bir örnektir. PANKOBİRLİK‘te veya Konya Şeker‘de hayata geçirilen her projenin arka planında gerçek hayattan çıkarılmış bir ders ve geliştirilmiş cevap vardır. Bugün ödüllendirdiğiniz, o çocuğun nezdinde tüm üreticilerdir ve o çocuğun gözüyle tespit edilen sorunlara karşı tarım sektörünün kendi içinden ürettiği somut cevaplardır."
Verilen ödülün özel ve anlamlı olduğunu ifade eden KONUK şöyle konuştu:
"Konya Şeker ve PANKOBİRLİK nezdinde bu ödül üretici ortaklarımızın tarladaki çabasına, üretmek için gösterdikleri gayrete verilen ödüldür. Gıda üretim zincirinin ilk halkasında yer alan Üretici Ortaklarımız ve Türk Çiftçisi adına, bu gururu yaşadığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Bu ödülün bizim açımızdan öneminin büyüklüğünün sebebi ise tarımsal üretim ile bütünleşmiş sanayi modelimize katacağı ivmedir. Bu ödül bizim daha çok ürettirmek için daha çok üretim yaklaşımıyla formüle ettiğimiz sanayileşme stratejimiz açısından bir şevk ve heyecan kaynağı olacak, motivasyonumuzu bir üst noktaya taşıyacaktır."
Konuşmasında yeni bir üniversite müjdesi veren KONUK, Konya‘da bir ‘‘Tarım ve Gıda Üniversitesi‘‘ kurmak için çalıştıklarını bildirdi.