ZMO: HAYVAN İTHALATI KARARINDAN VAZGEÇİN - EVRENSEL

MERKEZ
29.12.2010
 


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer, et ithalatına olanak veren tüm kararların iptal edilmesini gerektiğini belirterek, "Hayvancılık sektörü doğru ve kararlı politikalarla yeniden ele alınmalı. Çözüm kendi üretim kapasitemizi yükseltmekte" dedi.

Tuncer ZMO Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, et fiyatlarındaki yangının bir türlü söndürülemediği 2010 yılında et ithalatı gibi yanlış kararlar nedeniyle hayvancılık sektöründeki krizin daha da derinleştiğini vurguladı.

KAYIPLAR ARTACAK

EBK‘nın yaptığı tüm ihaleler ve özel sektöre ithalat yetkisine karşın, et fiyatlarında düşüş sağlamadığına dikkat çeken Tuncer, Kurban Bayramı‘nda et fiyatlarının daha da arttığı ve sonrasında da aynı seviyede devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye gibi dinamik nüfus yapısına sahip bir ülkenin kırmızı et tüketiminde yurtdışı üretime bağımlı kalmasının, iktisadi, sosyolojik, fiziksel, düşünsel, kapasite kayıplarını daha artıracağını dile getiren Tuncer, beslenmeye dayalı sağlık sorunlarının yükseleceğini belirtti. Tuncer, "Çözümün ithalatta olmadığı artık net olarak anlaşılmıştır. Et ithalatına olanak veren tüm kararlar iptal edilmeli ve hayvancılık sektörü doğru ve kararlı politikalarla yeniden ele alınmalıdır" dedi.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILMALI

Çözümün Türkiye‘nin kendi üretim kapasitesini yükseltmekte olduğunu vurgulayan Tuncer önerilerini "Bitkisel-hayvansal üretim dengesini tesis etmek, Piyasa aksaklıklarına karşılık kamusal müdahale araçlarını kurup geliştirmek, Üretim ve işleme safhalarında teknik eleman katkısını geliştirmek, Üreticiyi emeğiyle geçinir tutarken, tüketicinin dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamak" diye sıraladı.

Et fiyatlarında düşme sağlanamamasına karşın, bu yılsonunda bitecek olan ithalat süresinin 31 Aralık 2011‘e kadar uzatıldığının vurgulayan Tuncer, şimdiye kadar yaklaşık 60 bin tonluk et ithalatı için ihale gerçekleştiren EBK‘nın böylece 2011 yılı sonuna kadar 40 bin ton daha sıfır gümrük vergisiyle et ithalatı yapılabileceğini kaydetti. Tuncer, Resmi Gazete‘de yayınlanan İthalat Rejimi Kararı‘nda Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı ile özel sektöre düşük vergi ile et, sıfır vergi ile besi ve düşük vergi ile kasaplık hayvan ithalatı için verilen sürelerdeki kısıtlamaların kaldırıldığına da işaret etti.

BAKAN SPEKÜLASYONA İŞARET ETTİ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker‘in 26 Aralık‘ta yaptığı açıklamada "25 TL‘ye kıyma satan kasap ya da marketler fahiş kar ediyor. Bunu da size şikayet ediyorum. Elinizi vicdanınıza koyun "serbest piyasadır ben istediğim fiyata satarım‘ demekle olmaz. İnsaf ölçüsü vardır" sözleriyle piyasa spekülasyonuna dikkat çektiğini belirten Tuncer, ancak spekülatif hareketleri önleyerek, soruna kalıcı çözüm bulmak yerine, ithalat süresini uzatmayı tercih eden siyasi iradenin, hayvancılık sektörünün daha da büyük bir karmaşaya sürüklenmesinin ilk adımlarını attığını vurguladı.

ZMO UYARMIŞTI

Tuncer, ZMO‘nun ilk ithalat kararının alınmasının hemen ardından 30 Nisan 2010‘da düzenlediği basın toplantısında, 2005-2009 yıllarında karkas fiyatlarının 9-11 TL/kg aralığında seyrettiğine, et çeşitlerinin reyon fiyatlarının sürekli yükseldiğine işaret ettiğini vurguladı. Tuncer, oda olarak o zaman "Girdi fiyatlarındaki radikal yükselmeleri görmezden gelerek, "üretici fiyatlarının speküle edilerek yükseltildiği, üreticinin piyasaya arzı kestiği‘ gerekçeleriyle terbiyevi ithalata gidilmesi, hem üreticiyi hem de tüketiciyi cezalandırmak ve Türkiye‘nin gerileyen üretim kapasitesini daha da kırmak anlamına gelmektedir" açıklamasını yaptıklarını hatırlattı.

Yaptıkları açıklamadan 8 ay sonra piyasa spekülasyonunu hükümet yetkililerinin de kabul ettiğini, ancak bu süreçte maliyetler karşısında zaten zor ayakta duran üreticinin belinin daha da büküldüğünü vurgulayan Tuncer, "Bulunduğumuz noktada acil olarak tedbir alınmaz ise Türkiye hayvancılığı bitme noktasına gelecek" uyarısında bulundu.

Okunma Sayısı: 574