ZMO'NUN 'MISIR BALONU' TÜRKİYE TURUNDA - MİLLİYET
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Günaydın, Biyogüvenlik Yasası'nın çıkarılması konusunda kamuoyu baskısı oluşturmak için genetiği değiştirilmiş mısır tohumunu simgeleyen 'Mısır Balonu'nu Türkiye turuna çıkaracaklarını" söyledi.
ANKARA Milliyet
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, gıda egemenliğini korumak için Ulusal Biyogüvenlik Yasası‘na ihtiyaç olduğunu, bu yasanın derhal çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Günaydın, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusuna dikkat çekmek ve Biyogüvenlik Yasası‘nın çıkarılması konusunda kamuoyu baskısı oluşturmak için genetiği değiştirilmiş mısır tohumunu simgeleyen "mısır balonu‘nu Türkiye Turuna çıkaracaklarını bildirdi.
Günaydın, herkesi, "Biyogüvenlik Hemen Şimdi, Gıda Tohum Haktır Kampanyası"na davet etti.
"Genetiği değiştirilmiş gıda istemiyoruz" diyen Günaydın, Türkiye‘nin son yıllarda yürütülen gıda ve tarım politikaları nedeniyle, kendini besleyebilen tarım potansiyeline sahip bir ülke iken, her şeyini dışarıdan alan, ne verirlerse ne dayatırlarsa onu alan, yiyen ve kabullenen bir ülke durumuna düştüğünü öne sürdü. Günaydın, şunları kaydetti:
"Yasaya ihtiyacımız var"
"Bu ülkenin tarımına ve gıda egemenliğine büyük darbe indirecek olan Tohumculuk Yasası‘nın açtığı yaraları bir nebze olsun kapatabilmek için, yerel tohumlarımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi koruyabilmek için, eşit ve adil paylaşımlı güvenli gıdaya ulaşabilmek için, gıda egemenliğimizi korumak için Ulusal Biyogüvenlik Yasası‘na ihtiyacımız vardır. ‘Biyogüvenlik Yasası, Hemen Şimdi!‘ diyerek, tüm yurttaşları, tüketicileri ve tüm çiftçileri yani halkımızın tümünü, Biyogüvenlik Yasası‘nın çıkarılmasına taraf olmaya çağıran bir kampanyayı biz yaşam savunucuları bugün başlatıyoruz."
Forum düzenlenecek
Günaydın, 12 ve 19 Nisan tarihlerinde Ankara‘da "Biyogüvenlik Çalıştayı" düzenleneceğini, çalıştay sonucunda halktan, tarımdan, çiftçiden ve ekolojiden yana bir içerikle Biyogüvenlik Yasası önerisi hazırlanacağını ve Meclis‘e sunulacağını söyledi. Gökhan Günaydın, Ankara‘da 10-11 Mayıs tarihinde gerçekleştirecekleri "Gıda Egemenliği ve Biyogüvenlik Forumu" ile tohumun ve gıdanın hakça paylaşılması, gıdanın demokratikleştirilmesi ve halkın gıda üzerinde egemenlik hakkını nasıl kurabileceğini tartışacaklarım anlattı. GDO‘lara dikkat çekmek için, genetiği değiştirilmiş mısır tohumunu simgeleyen 1,5x6 metre boyutunda mısır balonu yaptıklarını kaydeden Günaydın, bu balonu, forumun başladığı tarihte ilk olarak Ankara‘da, daha sonra İstanbul, İzmir ve Bursa illerinde büyük alışveriş merkezlerinde ve kent merkezlerinde dolaştıracaklarını ifade etti. Günaydın, "Mısır balonu ile ülkemize son yıllarda giren GDO‘lara ve Bursa‘da tarım arazisi üzerine kurulan Cargill işletmesinin hukuka aykırılığına dikkat çekilecektir. Ekolojik geleceğine ve ülke tarımına sahip çıkan tüm kurum ve kuruluşları kampanya sürecinde birlikte hareket etmeye çağırıyoruz" diye konuştu. Dünyada 100 milyon hektardan fazla bir alanda genetiği değiştirilmiş ürünler yetiştirildiğini belirten Günaydın, "Bu ürünlerin yüzde 99‘u mısır, soya, pamuk, kanola. En büyük üreticiler ABD, Arjantin, Kanada ve Çin. Türkiye özellikle mısır ve soyada ithalatçı bir ülke. Türkiye‘ye mısır ABD ve Arjantin üzerinden geliyor. Bu mısırların tümü genetiği değiştirilmiş mısır" dedi.
Bu ürünlerin insan sağlığı açısından riskli olduğunu, AB‘de içeriğinde binde 8‘den fazla genetiği değiştirilmiş ürün bulunan işlenmiş ürünlerin etiketli olarak, Türkiye‘de ise serbestçe satıldığını belirten Günaydın, "Bunlar 800‘ün üzerinde çeşitle tüketici sofrasına ulaşıyor. Bütün bunları halktan, tüketiciden, bilimden yana düzenleyen Ulusal Biyogüvenlik Yasası‘na derhal ihtiyaç var" diye konuştu.