ZMO SAMSUN ŞUBESİ , ARAZİLERİ ELLERİNDEN ALINMAYA ÇALIŞILAN BAFRA TÜRBE KÖYÜ ÇİFTÇİLERİNİN YANINDADIR

ZMO  SAMSUN ŞUBESİ , 
ARAZİLERİ ELLERİNDEN ALINMAYA ÇALIŞILAN  
BAFRA TÜRBE KÖYÜ ÇİFTÇİLERİNİN  YANINDADIR
SAMSUN
11.11.2022
 

Samsun İli Bafra İlçesi Türbe Köyünde bulunan Bafra Büyükova sınırları içerisindeki 189 dönüm alanın, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından meyve –sebze hali yapılacağı gerekçesiyle kamulaştırma kararı almasına karşı dava açan Bafra Türbe Köyünden bir grup çiftçi Samsun Şubemizi ziyaret ederek destek talebinde bulunmuşlardır.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak Samsun 3. İdare Mahkemesine açmış olduğumuz davada mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı, bir üst mahkeme tarafından bozulmuş olup dava sürmektedir.

Bu arada Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.08.2002 tarih ve 392 sayılı Meclis Kararı ile de imar planında değişiklik yapılarak bu alan meyve-sebze hali yapımına uygun hale getirilmiştir. ZMO olarak bu karara itiraz etmiş bulunmaktayız.

Söz konusu alan Tarım İl Müdürlüğü tarafından da 1. sınıf mutlak sulu tarım arazisi olarak belirlenmiş olup Bafra Büyükova sınırları içinde kalmaktadır. 5403 sayılı “Arazi Kullanım ve Toprak Koruma Kanunu” nun 14. Maddesine göre Büyükova da bulunan tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz.

Meyve-sebze halinin yapılacağı alternatif alanlar yeterince araştırılmamıştır. Halin yapılacağı 189 dönüm arazide ki; bu araziye ek olarak mutlaka hal kompleksine ilaveten başka yapılara da ihtiyaç duyulacak ve belki çok daha fazla tarım alanı ,tarımsal üretim dışına çıkacaktır.

Meyve-sebze halinin kurulacağı alanda bugün ,sadece beyaz lahana yetiştirilse 566 ton üretim ve 2,8 milyon TL Gayri Safi Üretim Değeri (GSÜD), sadece çeltik yetiştirilse 132 ton üretim ve 1 milyon TL GSÜD , sadece slajlık mısır yetiştirilse 1132 ton üretim ve 1,1 milyon TL GSÜD elde edilecektir.

Halin yapılacağı alan 1. sınıf sulu mutlak tarım arazisi dışında mutlaka başka bir alana yapılmalıdır. Bunun için bölgede alternatif alanlar mevcuttur.

Türbe köyü çiftçilerine ait 189 dönüm 1.sınıf sulu mutlak tarım arazisi üretim dışına çıkarılmamalı ,çiftçilerin ekmeği ile oynamamalıdır.

Türbe köyü çiftçilerinin arazilerine, üretimlerine, ekmeklerine sahip çıktığı bu haklı mücadelelerinde ZMO olarak onların yanındayız ve bu haklı mücadelelerini destekliyoruz.

Okunma Sayısı: 183
Fotoğraf Galerisi