ZMO: TARIM BAKANLIĞI'NIN TARIMI YÖNETECEK GÜCÜ KALMADI - DÜNYA
İZMİR - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi tarafından Tarım Haftası kapsamında "2007 Yılının Ardından Türkiye Tarımı" konulu konferans veren Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tarımı yönetecek gücü kalmadığını söyledi.
Türk tarımının 2007 fotoğrafını çeken Günaydın, hükümetin ve Tarım Bakanlığı‘nın tarım sektörüne yönelik hizmetleriyle ilgili eleştirilerini dile getirdi. Doğru tarım politikalarının uygulanması gerektiğini vurgulayan Günaydın, tarım sektörüne her yıl 10 milyar YTL‘lik kaynak aktarmak gerektiğini söyledi. Günaydın "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tarımı yönetecek gücü kalmadı. Ziraat mühendisleri tarım il müdürlüklerinde masa başına mahkum edilmiştir. Köylüyle mühendisler arasında bağ zayıflatılmıştı" diye konuştu.
Türkiye nüfusunun her yıl 900 bin ile 1 milyon artış gösterdiğini hatırlatan Günaydın, ancak bu artış hızına paralel olarak tarımsal üretiminde artış sağlanamadığını ifade etti. Günaydın, 2007 yılında tarımsal üretimdeki azalışın yalnız kuraklığa olmadığını da ifade ederek, "GSMH‘nın yüzde 1‘nin tarım sektörüne aktarılması gerekirken bu oran binde 7-8 civarında. 2008 bütçesine baktığımızda 5.4 milyar YTL‘nin tarım sektörüne ayrıldığını görüyoruz. Bu desteğin en az 7.2 milyar YTL olması gerekiyordu. Faize ayrılan paranın onda biri bile değil" dedi.
Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle 5 milyar YTL‘lik bir tarımsal üretim kaybı yaşandığına dikkat çeken Günaydın, bu kaybın 2.5 milyar YTL‘sinin buğday ve arpadan olduğunu ifade etti. Günaydın, kuraklık kararnamesi ile sadece buğday, arpa, fiğ ve korunga için destek kararı çıktığını hatırlatarak, "Bu ürünlerin dışında daha fazla zarar gören ürünler varken bu 4 ürünün destek kapsamına alınmasının sebebi hasat dönemlerinin seçime denk gelmesidir" diye konuştu.
Leasingden başka yöntem yok
Tekel‘in sigara bölümünün özelleştirilmesi ile ilgili olarak da görüşlerini dile getiren Günaydın, bu sürecin aslında 10 yıldır devam ettiğini ifade etti. Tekel‘in alkollü içkiler bölümünün 300 milyon dolara Mey İçki‘ye satıldığını, ancak o dönem stok varlığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Günaydın, "Daha sonra 900 milyon dolara ABD‘li bir firmaya sattılar, tekel bu firmanın elindedir. Tekel Sigara‘nın pazar payı yüzde 31, Philip Morris‘in ise yüzde 42. Zaten 10 yıldır özelleştirme süreci devam ediyor. Şimdi sadece arsaları ve fabrikaları ucuza kapatma gerekçesiyle özelleştirme yapılıyor" dedi.
Günaydın leasingde KDV‘nin yüzde 1 yüzde 18‘e çıkarılması ile ilgili de "Türkiye‘de eğer yüksek fiyatlarla tarım alet ve makinaları kullanılması gerekiyorsa leasingden başka bir yöntem yok. Maliyetleri yükseltirlerse, olumlu bir sonuç çıkmaz" diye konuştu.
DÜNYA‘ya ödül
Tarım Haftası kapsamında İzmir‘de ilk kez tarım sektörüne katkılarından dolayı hizmet ödülleri verildi. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde düzenlenen ödül töreninde basın dalında DÜNYA Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım ödülünü Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır‘ın elinden aldı. Hayvancılık yetiştirme dalında Prof.Dr.Reşit Sönmez, bitkisel üretim dalında Prof.Dr. İbrahim Demir, tarım ekonomisi dalında Prof. Dr. Metin Talim, su ürünleri üretimi dalında Prof. Dr. Atilla Alpbaz, tarım teknolojileri dalında da Prof. Dr. Erdoğan Uz ödüllendirildi.