ZMO VII. ÖĞRENCİ KURULTAYI

ZMO VII. ÖĞRENCİ KURULTAYI
MERKEZ
28.11.2011

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası VII. Öğrenci Kurultayı, 26-27 Kasım 2011 tarihlerinde Ankara`da yapıldı.

 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen "VII. Öğrenci Kurultayı", 26 Kasım 2011 tarihinde, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konferans Salonu`nda başladı.

Kurultayın açılışında konuşan ZMO Genç Öğrenci Temsilcisi Ahmet BÜTÜNER, gençlere verdiği önem nedeniyle ODA`mıza teşekkür etti. Tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çeken BÜTÜNER, "Üretim yerine ithalatın tercih edildiği ve Türkiye`nin pek çok üründe dışa bağımlı hale getirildiği günümüzde, Yerli Malı kullanımı için genelge çıkarılması da ne yazık ki bir anlam ifade etmemektedir. Yerli Malı için önce üretmemiz gerektiğinin altını bir kez daha çiziyorum" diye konuştu.

ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, öğrenci kurultayı ile genç meslektaşlarımıza ODA`mızı tanıtmak, eğitim ve tarımın sorunlarını tartışmak, çözüm önerileri aramak ve fakülteler arasında genç ZMO ilişkilerini kurmayı amaçladıklarını kaydetti. Türk tarımının içinde bulunduğu krizden kurtarılması için mevcut durumun iyi analiz edilmesi gerektiğini anlatan TUNCER, tarımın desteklenmediğini ve ülke nüfusu artarken bitkisel ve hayvansal üretimin önemli ölçüde gerilediğini belirtti.

Tarım ürünleri ithalatının son yıllarda giderek arttığını ve 2011 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyar dolar rakamına ulaşılarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını bildiren TUNCER, sulama yatırımlarının ihmal edildiğini, girdi maliyetlerinin ise sürekli arttığını ve sonuç olarak çiftçinin tarımdan koptuğunu söyledi. TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:

"Kamuya ait tarımsal işletme ve kuruluşlar özelleştirilmiş ya da kapatılmıştır. Birçok kez yargıdan dönmesine karşın şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yeniden düğmeye basılmıştır. Sonuç olarak ülkemiz çokuluslu tarım-gıda şirketlerinin serbestçe hareket edebildiği bir Pazar olmuştur. Ülkemiz bu sarmaldan ancak ulusal emek ve üretim odaklı programların uygulanması ile kurtulabilir. Bizler dünyayla rekabet edebilmek için daha ucuz maliyetle, kaliteli ve daha çok üretmek zorundayız. Bunun için tarım arazilerine, suya ve doğal varlıklarımıza sahip çıkarak mühendislik bilimini toprakla buluşturmak ve bunu halktan, emekten ve üretenden yana kullanmak zorundayız."

‘Onurlu yürüyüşümüze devam!‘

TUNCER, öğrencilere de şöyle seslendi: "Değerli arkadaşlar emperyalizmin maskelenmiş yüzü olan küreselleşmenin tüm dünyada emekçileri yoksulluk ve açlığa mahkûm ettiği; ulusların bağımsızlığını yok ettiği,  rantın tüm kültürel ve doğal varlıkları acımasızca katlettiği bir süreci yaşıyoruz.  Ziraat Mühendisleri Odası Cumhuriyet aydınlanmasından, Atatürk devrimlerinden, emekten, bilimden yana onurlu yürüyüşüne bundan sonra sizlerle birlikte devam edecektir."

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, açlıktan kurtulmanın tarımın gelişmesi ve kırsalın refahının artırılmasıyla doğrudan ilgili olduğunu belirtirken, ette dışa bağımlı olanların zaman içinde sömürgeleşeceği uyarısında bulundu. Genç girişimci mühendisler, köylü ve çiftçinin tarım alanlarını birlikte işlemeleri gerektiğini anlatan ÇOLAK, şunları söyledi:

"Dünya artık akıllı tarıma doğru giderken biz daha işlenebilecek alanlarımızı işleyemiyoruz. Sizlerin bilgi ve birikimlerini teknolojik bilgilerle birleştirerek ve ilerleterek mutlaka sahalara inmeniz ve işin başında olmanız gerekiyor. Şimdiden tarımın geleceğini planlayan öğrenci kurultayının, tarımla ilgili meslekleri küçümseyen, ziraat mühendislerini sahadan kovarak, güvenilir olmayan, görünürde ucuz ancak toplamda oldukça maliyetli ürünlerle çoğu zaman da ithalatla göz boyayan küresel kapitalizme verilecek en net cevap olduğuna inanıyoruz." 

‘TEKEL‘de olanlar, şekerde de yaşanacak!

ZMO Önceki Dönem Başkanı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN, öğrenci kurultayı ile ODA ve öğrenci arasındaki bağın, daha üniversite sıralarındayken kurulması; genç mühendislerin birbirlerini ve ülkelerini daha iyi tanımaları ve dolayısıyla mesleklerine, sektörlerine ve sorunlarına sahip çıkmalarının hedeflendiğini kaydetti. Tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekerek, TEKEL içki ve sigaranın özelleştirilmesinin ardından birçok fabrikanın kapatıldığını anımsatan GÜNAYDIN, "Fabrikaların kapanması ne anlama geliyor? Anadolu`nun can damarlarının kesilmesi anlamına geliyor. Bizler bu olaylara gözlerimizi kapatırsak, sizler mezun olduğunuz zaman çalışacak fabrika, işyeri bulmakta zorlanmaya başlıyorsunuz. Eğer üreticinin hayatı kötüye giderse, unutmayın ki sizlerin de hayatı mutlaka kötüye gider" dedi.

Şeker Fabrikaları`nın özelleştirilmesinin de gündemde olduğuna işaret eden GÜNAYDIN, şöyle konuştu:

"Tekel`de ne olduysa, aynısı şeker fabrikalarında da olacak. Üretici işini kaybedecek ve Türkiye`nin şeker pancarı üretimi azalacak. Bu fabrikalarda çalışan işçiler ve mühendisler işlerini kaybedecekler. Bundan sonra yurtdışından ithal edilen GDO`lu mısırları işleyen yabancı tekellerin nişasta bazlı şekerleri ile muhatap olacağız ve tüketici olarak da sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacağız."

GÜNAYDIN, tarım sektöründe arazi toplulaştırması ve sulama yatırımlarının yapılması, girdi ve çıktı piyasalarının dengelenmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini kaydetti.

Anıtkabir ziyaret edildi

Kurultaya, yurt genelindeki üniversitelere bağlı 32 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi ve Tütün Eksperliği Yüksek Okulu`ndan, 100`e yakın öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.

ZMO`nun geleneksel hale getirdiği Kurultayın yedincisinde, "Açlık ve Tarım, Kırsal Kalkınma, Hayvansal Üretim, Et İthalatı ve GDO`lar, Toprak, Tarım Havzaları, Üretim, Destekler ve Krediler ile Su Ürünleri ve Balıkçılık" konulu oturumlar gerçekleştirildi.

Kurultayın ilk gün çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Söz konusu bildirge ektedir.

Kurultay kapsamında, 27 Kasım 2011 Pazar günü öğrencilerle birlikte Anıtkabir ziyaret edildi.

Okunma Sayısı: 1854
Fotoğraf Galerisi