TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ III. TEKNİK KONGRESİ
Sayı:
12
1990
Sunuş
Dünya nüfusu hızla artarken, ülkeler beslenme, barınma ve yaşama düzeylerinin daha da iyileştirilmesi yönünde yeni atılımlara girmekte; bu etkinlikler sonucu olarak tarımda ve endüstride çarpıcı değişme ve gelişmeler görülmektedir. Daha iyi beslenme ve bannmayla daha iyi yaşam koşullarına kavuşma tutkusu, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz insanını da etkisi altına almaktadır. Bu durumda, artan nüfusumuzun ve hayvan varlığımızın daha iyi beslenmesi ve ekonomimize gerekli katkıların sağlanması, endüstrimizin hammadde gereksiniminin karşılanması için tarımsal üretimimizin önemli ölçüde artırılması gerekmektedir. Bunların gerçekleştirilmesi ise, sınırlı doğal kaynaklarımızın daha bilinçli ve etkili biçimde kullanılmasına, varlığı kesin olan tarımsal potansiyelimizin etkin bir şekilde üretime dönüştürülebilmesine bağlıdır.
Türkiye Ziraat Mühendisliği II. Teknik Kongresi`nin yapılmasından bu yana geçen yaklaşık 20 yıllık bir süre sonunda, Türkiye`de tarımsal nüfus oranında, girdi kullanımında, üretim ve verim düzeylerinde önemli gelişmeler olmuş, birçok teknolojik ve sosyo-ekonomik değişiklikler meydana gelmiştir. Bu yeni koşullarda, tarımda doğal kaynaklan kullanma durumumuzun, bitkisel ve hayvansal üretim teknolojisinin ve tüm tarımsal politika ve uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi; yeni teknolojilerin tarımınıza kısa zamanda uyarlanması zorunluluğu gündeme gelmiştir. Bugün dünya ve Avrupa Topluluğu tarımındaki teknik ve ekonomik gelişmelerin gerisinde kalmamak için, izlenecek yolların sağlıklı biçimde seçimi büyük önem taşımaktadır.
Tarımımızda gerçekleştirilen basanlar ve yanılgıları nesnel biçimde belirleyerek; geleceğe dönük daha başanlı çalışma yollarının aranıp bulunması vazgeçilmez bir görev olmuştur. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TÜRKiYE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ III. TEKNİK KONGRESİ`ni düzenleyerek, böyle bir görevi istekle
benimsemişlerdir. Kongre, tarımımızdaki sorunları ortaya koyarak, bunların çözümüne yönelik nesnel öneriler üretme ve bu önerileri ilgililere sunma amacını taşımaktadır.
Bu amaçlar doğrultusunda düzenlenen bu Kongre için tüm tarım kamu ve özel kesimindeki kurum ve kuruluş ilgilileriyle meslekdaşlarımıza yaptığımız geniş kapsamlı duyuru büyük ilgi görmüş; Kongre`de sunulmak için önerilen bildiri sayısı 200`ü aşmıştır. Bu durum, tarım alanında yetişmiş insan gücümüzdeki olumlu etkinliğin canlı bir göstergesi olarak kabul edilmiştir.
Kongreye bildiri önerisinde bulunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkürü borç biliriz
Bildiri önerilerinin çokluğu, bunlann konulara göre gruplandırılmasmı gerekli kılmıştır. Aynı alanda çalışan değerli bilim adamları, uygulayıcılar ve yöneticiler bir araya gelerek, Kongre bildirilerinin büyük bir bölümünü oluşturan, Grup bildirilerini hazırlamışlardır. Böylece, konu uzmanlarının Kongre öncesi birleştirilmesiyle oluşturulan Grup`lar, "Uzman Komisyon" niteliğinde çalışma olanağına kavuşturulmuşlardır. Bu çalışma yöntemiyle, tarımın tüm konulannın her yönüyle ve kapsamlı biçimde incelenmesi olanağının sağlandığı inancındayız. Gerek ayn ayrı, gerekse Grup içinde çalışarak bildiri hazırlayan tüm meslekdaşlara ve ilgililere teşekkür ederiz.
Kongrenin başarıya ulaşması için TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, tüm olanaklarını ortaya koyup değerlendirmişlerdir. Düzenleyici bu iki kuruluş dışında, çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu, son derece değerli destek ve yardımlarda bulunmuşlardır. Tüm bu kuruluşların, Kongreyi destekleyerek ülke tarımına dolaylı olarak yaptıkları yardımlar unutulamaz. Düzenleme Kurulumuz, kendilerine içten teşekkürü yerine getirilmesi bir görev sayar.
Hızlı değişmeler gösteren çağımızda, tarımımızın bu değişmelerden etkilenmemesi düşünülemez. Değişme ve gelişmelerin sürekli olarak izlenmesi, uygulama sonuçlarının zaman zaman irdelenmesi ve yeni sorunlara yeni çözüm önerileri getirilmesi, ilerki yıllarda da önemli bir gereksinim olacaktır.
Gelecekteki 5-10 yıllık dönemlerde de düzenlenecek ZiRAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK KONGRE`lerinin, benzeri kapsam ve amaçlarla yenilenerek sürdürülmesi başlıca dileğimizdir.
Değerli bilim adanılan, uygulayıcılar ve yetiştiricilerin, büyük emeklerle hazırlanan bu Kongre`deki katkılarıyla oluşan görüşlerin, tarımımızın yönlendirilmesi ve uygulanmasında karar verici konumunda bulunanlarca göz önünde tutulmasını ve Kongre`nin, Türk tarımı ve ekonomisin ileriye götürülmesindeki olumlu etkilerini görmek en büyük mutluluğumuz olacaktır.
KONGRE DÜZENLEME KURULU
İcindekiler
AÇILIŞ OTURUMU
Başkan: Dr. Avni BAŞDOĞAN TOKB Ziraat İşleri Eski Genel Müdürü
Açılış Konuşmaları
BİRİNCİ OTURUM
TÜRK EKONOMİSİ VE TARIM
Başkan: Prof. Dr. Akif KANSU A.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı
Ekonomik Kalkınma ve Türk Tarımı (S.l)
Doç. Dr. D. TARAKLI, Prof. Dr. H. KASNAKOĞLU, Doç. Dr. A. A. GÜRKAN
Türk Tarımında Yapısal Sorunlar ve Yapının İyileştirilmesi (S.9)
Prof. Dr. M. TALiM, G. SANER, E. ARDIÇ
Tartışma
İKİNCİ OTURUM
TÜRKİYE TARIMINDA KAYNAK KULLANIMI VE KORUNMASI
Başkan: Prof. Dr. Mithat ÖZSAN Çukurova Üniversitesi Rektörü
Toprak ve Su Kaynakları Potansiyeli, Korunması, Geliştirilmesi ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri (S.25)
Prof. Dr. B. ÇEViK., Prof. Dr. O. TEKİNEL, Doç. Dr. S. BAŞ, Dr. R. ÇEVİKBAŞ, Prof. Dr. V. KATKAT, Prof. Dr. C. CANGİR, T. GÜNAY
Çevre Kirleticilerinin Tarımda Yarattığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri (S.41)
Prof. Dr. K. HAKTANIR, B. E. AK, M. A. YILMAZ
Türkiye`de Meraların Kullanımı, Korunması ve Geliştirilmesine İlişkin Sorunlar ve Çözüm Yolları (S.53)
Prof. Dr. M. S. GENÇKAN, Prof. Dr. R. AVCIOĞLU, Doç. Dr. H. SOYA, Doç. Dr. O. DOĞAN
Türkiye`de Nadas Alanlarının Daraltılması ve İkinci Ürün Çalışmaları (S.62)
Prof. Dr. E. KÜN, Prof. Dr. F. ALTAY, M. KALAYCI, M. S. ADAK, Dr. M. A. TÜSÜZ, Prof. Dr. N. AÇIKGÖZ, Prof. Dr. M. E. TUGAY, Prof. Dr. Ö. SENCAR, Dr. K. MEYVECİ, Dr. A. TAN, Dr. Ö. KURT, Dr. A. KARAGÖZ
Tartışma
ÜÇÜNCÜ OTURUM
TARIMDA BİYOTEKNOLOJl
Başkan: Prof. Dr. Hurşit ERTUĞRUL Atatürk Üniversitesi Rektörü
Tarımda Biyoteknoloji (S.86)
Prof. Dr. L. ÇAKMAKÇI, Prof. Dr. K. ABAK, Prof. Dr. A. TANRISEVEN, Doç. Dr. M. 1. SOYSAL, Dr. H. KOKSAL, Dr. A. ATLI, Dr. N. KOÇAK, C. POLAT
Tartışma
DÖRDÜNCÜ OTURUM
TARIM VE TOPRAK REFORMU
Başkan: Prof. Dr. Osman TEKİNEL Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı
Toprak ve Tarım Reformu (S.99)
Dr. A. SAYLAM
Türkiye`de Toprak Reformu (S.122)
Prof. Dr. S. AKSOY, Prof. Dr. B. ÇEViK, A. ÖZKÖK, S. TAKKA, Ö. SİPAHİ
Tartışma
BEŞİNCİ OTURUM
TARIM VE BİLGİSAYAR
Başkan: Prof. Dr. Tahsin KESİCİ A. Ü. Rektör Yardımcısı
Tarımda Bilgisayar Kullanımı (S.131)
Prof. Dr. A. ERKUŞ. Prof. Dr. İ. H. İNAN, Prof. Dr. N. AÇIKGÖZ, Doç. Dr. T. KIRAL, Doç. Dr. S. BAŞ, Doç. Dr. S. ARIN, Dr. H. VURAL, İ. İPEK, M. AVCI, M. ERDOĞAN, A. KARAÇETlN
Tarımda Bilgisayar Kullanımı (S.142)
Prof. Dr. T. KESlCl, E. BAŞPINAR, Prof. Dr.H. BAYTEKlN, Doç. Dr. V. TANSI, Prof. Dr. T. SAGLAMTİMUR, S. TAKKA, A. ŞAHANOĞLU
Tartışma
ALTINCI OTURUM
TARIMDA GİRDİ KULLANIMI
Başkan: Prof. Dr. İbrahim GENÇ Ç. Ü. Rektör Yardımcısı
Türkiye Tarımında Su ve Sulama (S.152)
Doç. Dr. S. ŞENER, Doç. Dr. A. N. YÜKSEL, Dr. H. GÜNGÖR, Yard. Doç. Dr. L. DELİBAŞ
Türkiye Tohumculuğunun Teknik ve Ekonomik Yönleri ve Tohumluk Politikasının Değerlendirilmesi (S.165)
Prof. Dr. T. GENÇTAN, Prof. Dr. R. ALAN, Yard. Doç. Dr. R. YANMAZ
Türkiye`de Ilıman ye Subtropik İklim Meyveleri ve Bağcılıkta Fidan Üretimi Sorunları ve Çözüm Yolları.(S.178)
Prof. Dr. N. KAŞKA, Prof. Dr. F. ERGENOGLU, Doç. Dr. M. KAPLANKIRAN, Dr. A. KÜDEN, Dr. S. TANGOLAR
Tartışma
YEDİNCİ OTURUM
TÜRKİYE TARIMINDA GİRDİ KULLANIMI (devam)
Başkan: Sadık KUTLU T.C. Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı
Türkiye`de Tarım İşletmelerinin Sermaye Durumu ve Kredi Kullanımı (S.191)
Prof. Dr. M. BÜLBÜL, Prof. Dr. O. ERKAN, Yard. Doç. Dr. E. ORHAN, F. BUDAK, H. ŞENGÜL, 1. YILMAZ
Türkiye`de Gübre Üretimi, Tüketimi, Gereksinimi ve Sorunları (S.201)
Prof. Dr. B. KAÇAR, Dr. N. ÜLGEN, Doç. Dr. N. YURTSEVER, Prof. Dr. F. HATlPOĞLU
Türkiye`de Tarım İlacı Kullanımı ve Yarattığı Sorunlar (S.216)
Prof. Dr. N. DELEN, T. ÖZBEK
Türkiye`de Zirai Mücadele İlaçlarının Kalite Kontrollerinin Değerlendirilmesi (S.225)
Dr. A. SAV, K. YENÎ, H. EGE
Tartışma
SEKİZİNCİ OTURUM
TARIMDA GİRDİ KULLANIMI (devam)
Başkan: Hüseyin YEĞİN Türkiye Zirai Donatım Kurumu Genel Müdürü
Türkiye`de Tarımsal Mekanizasyon, Traktör veTarım Makinaları İmalat Sanayiinin Durumu ve Sorunları. (S.233)
Prof. Dr. Y. ZEREN, Dr. A. IŞIK
Karma Yem Üretim Teknolojisi ve Kullanım Sorunları.(S.242)
Prof. Dr. M. ERGÜL
Tartışma
DOKUZUNCU OTURUM
TAHILLAR
Başkan: Ahmet ÖZGÜNEŞ TMO Genel Müdürü
Türkiye`nin Tahıl Üretim Potansiyeli ve Stratejisi (S.255)
Prof. Dr. E. KÜN, M. S. ADAK, H. ULUKAN, Yard. Doç. Dr. Y. EMEKLİLER, Dr. N. DURUTAN, Dr. M. GÜLER, Doç. Dr. M. KARACA, Dr. R. YILMAZ
Türkiye`de Yetiştirilen Yerli ve Yabancı Buğday Çeşitlerinin Kaliteleri (S.272)
Dr. A. ATLI, Dr. N. KOÇAK, H. KOKSAL, Doç. Dr. R. ERCAN
Tartışma
ONUNCU OTURUM
TARIMSAL YÜKSEK ÖĞRETİM VE ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAMI
Başkan: Kemal GÖKÇORA Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Eski Genel Müdürü
Tarımsal Yüksek Öğretiminin Bugünü (S.283)
Prof. Dr. Y. GÜNGÖR,
Türkiye`de Ziraat Mühendislerinin İstihdamı. Sorunlar ve Çözümler (S.297)
M. GÜRBÜZ, G. DEMlREL, Ö. ALPVURAL
Tartışma
ONBİRİNCİ OTURUM
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ
Başkan: Haşim ÖĞÜT TOKB Proje ve Uygulama Genel Müdürü
Türkiye`de Pamuk ve Diğer Lif Bitkileri Üretimi ve Sorunları (S.306)
Prof. Dr. O. GENCER, Ö. GÖRMÜŞ
Türkiye Tütüncülüğü ve Geleceği (S.315)
Prof. Dr. K. İLİSULU
Türkiye`de Yağ Bitkileri Üretimi ve Sorunları (S.323)
Prof. Dr. Ö. KOLSARICI, B. GÜRBÜZ, Doç. Dr. H. ARIOGLU, Prof. Dr. C. ÇALIŞKAN, Dr. N. ALGAN
Türkiye`de Yumru Bitkileri (Patates) Tarımı ve Sorunları (S.337)
Prof. Dr. C. ÇALIŞKAN, Prof. Dr. M. B. YILDIRIM, Dr. N. ALGAN, Doç. Dr. H. ARIOGLU, Ö. ÇAYLAK
Türkiye`de İlaç, Koku ve Baharat Bitkilerinin Üretimi ve Sorunları (S.345)
Prof. Dr. A. CEYLAN, B. GÜRBÜZ, M. POLAT, E. BAYRAM
Tartışma
ONİKİNCİ OTURUM
BAKLAGİLLER
Başkan: F. CELENLİGİL Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreteri
Türkiye`de Yemlik ve Yemeklik Baklagil Üretimi ve Sorunları (S.351)
Prof. Dr. D. ESER, Prof. Dr. H. GEÇİT, Prof. Dr. R. AVCIOGLU, Doç. Dr. C. Y. ÇİFTÇİ, Doç. Dr. H. SOYA, Yard. Dr. H. Y. EMEKLİER, Dr. A. TAN
Türkiye`de Yemeklik Baklagillerden Mercimek Üretiminde Gelişmeler (S.360)
F. ERGİNER
Tartışma
ONÜÇÜNCÜ OTURUM
MEYVECİLİK, BAĞCILIK
Başkan: Murat OKTAR TOKB Araştırma, Planlama, Koordinasyon Eski Genel Müdürü
Meyve Yetiştiriciliğinde Modern Uygulamalar, Türkiye`de Meyve Yetiştiriciliği Olanakları ve Sorunları (S.363)
Prof. Dr. R. GÜLCAN, Prof. Dr. M. ÇELİK, Prof. Dr. M. GÜLER YÜZ, Doç. Dr. A. ÜNAL, H. DUMANOĞLU, A. AŞKIN
Türkiye`de Turunçgil Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Yolları (S.376)
Dr. A. Y. HIZAL, H. Y. APAYDIN, M. Ö. YALÇIN
Türkiye`de İncir Yetiştiriciliği, Sorunları ve ÇözümYolları (S.384)
Prof. Dr. M. DOKUZOĞUZ
Türkiye`de Zeytin Yetiştiriciliği, Sorunları ve ÇözümYolları (S.393)
S. AKSU
Türkiye`de Fındık Yetiştiriciliği ve Pazarlaması (S.409)
Y. Z. AKDAĞ
Türkiye`de Çay Üretimi ve Pazarlaması
H. VANLI
Türkiye Bağcılığının Sorunları ve Çözüm Yolları (S.432)
Prof. Dr. H. ÇELİK, Dr. E. GÖKÇAY, C. BARIŞ, B. MARASALI
Tartışma
ONDÖRDÜNCÜ OTURUM
SEBZECİLİK, ÇİÇEKÇİLİK
Başkan: Prof. Dr. Emin TUGAY Tokat Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı
Türkiye`de Sebze Yetiştiriciliğinin Gelişimi, Sorunları ve Çözüm Önerileri (S.451)
Prof. Dr. A. SEVGÎCAN, Prof. Dr. A. ÖZGÜMÜŞ, Prof. Dr. R. ALAN
Türkiye`de Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinde Sorunlar ve Öneriler (S.461)
Yard. Doç. Dr. A. KORKUT
Tartışma
ONBEŞİNCİ OTURUM
BİTKİ KORUMA
Başkan: Nurettin MADRAN TOKB Ziraat İşleri ve Zirai Mücadele ve Karantina Eski Genel Müdürü
Türkiye`de Bitki Koruma Organizasyonu (S.468)
Prof. Dr. A. KANSU
Ülkemizde Biyolojik Mücadele Uygulamaları ve Sorunları (S.480)
Prof. Dr. N. KILINÇER, Doç. Dr. S. ÇOBANOĞLU, Yard. Doç. Dr. A. UĞUR, Dr. M. O. GÜRKAN
Türkiye `de Bitki Virüs ve Fungus Hastalıklarına İlişkin Sorunlar (S.490)
Prof. Dr. G. ERDİLLER, Prof. Dr. B. ONOĞUR, S. ÇALI
Bitki Zararlılarıyla Entegre Savaşım Modelleri ve Olanakları (S.499)
Prof. Dr. N. KILINÇER, Doç. Dr. S. ÇOBANOGLU, Dr. M. O. GÜRKAN
Tartışma
ONALTINCI OTURUM
BÜYÜK VE KÜÇÜK BAŞ HAYVANCILIK
Başkan: Yüksel YILDIRIM TÎGEM Genel Müdürü
Türkiye`de Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Damızlıkların Etkin Olarak Kullanılması (S.510)
Doç. Dr. N. AKMAN, Prof. Dr. A. ELİÇİN, Prof. Dr. S. M. YENER, Prof. Dr. S. MUTAF
Türkiye`de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Islahı (S.523)
Prof. Dr. R. SÖNMEZ, Prof. Dr. E. PEKEL, Prof. Dr. M. KAYMAKÇI, Prof. Dr. L. ÖZCAN, Prof. Dr. O. GÜNEY, Prof. Dr. O. GÜRSOY, E. DEMİRÖREN, Dr. O. BÎÇER, Dr. O. TORUN
Türkiye`de Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besiciliği ve Sorunları (S.535)
Prof. Dr. N. IŞIK, Dr. Ö. F. ALARSLAN, Dr. İ. Y. YURTMAN
Tartışma
ONYEDİNCİ OTURUM
KÜÇÜKEVCİL HAYVANCILIK VE SU ÜRÜNLERİ
Başkan: Prof. Dr. Reşit SÖNMEZ E. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Emekli Öğretim Üyesi
Türkiye Tavukçuluğunda Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Yollan (S.543)
Prof. Dr. R. AKBAY, Doç. Dr. Ö. ALTAN, Doç. Dr. M. TÜRKOĞLU, Dr. A. ALTAN, Dr. E. SUNER
Diğer Küçükevcil Hayvanlar (Hayvansal Üretimde Yeni Seçenekler) (S.560)
Prof. Dr. Ç. KOÇAK
Türkiye`de Arıcılığın Genel Durumu ve Paket Arıcılığını Uygulama Olanakları (S.568)
Doç. Dr. O. KAFTANOĞLU
Türkiye`de İpek Böcekçiliği, Sorunları ve Çözüm Yolları (S.577)
M. KARA, V. AKSOY
Türkiye`de Su Ürünleri Üretimi ve Sorunları (S.585)
Prof. Dr. E. SARIHAN, Yard. Doç. Dr. N. TEKELİOĞLU
Tartışma
ONSEKİZİNCİ OTURUM
GIDA SANAYİİ, TARIM ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ
Başkan: Prof. Dr. Cemil CANGIR Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dekanı
TürkTarım Ürünlerinin Gıda Sanayiine İşlenmesi Potansiyeli, Kalite Kontrolü ve Gıda Dış Ticaretimiz (S.598)
Dr. M. EMİROĞLU
Türkiye`de Gıda Sanayiinin Genel Durumu, Hayvansal Gıda Sanayii ve Yönlendirilmesi (S.607)
Prof. Dr. H. Y. GÖKALP
Türkiye`de Gıda Sanayiinin Gelişimi (S.618)
D. ÜLGÜRAY
Tartışma
ONDOKUZUNCU OTURUM
TARIM ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI VE MUHAFAZASI
Başkan: Dr. Nevzat KARACAHİSARLI TOKB Planlama ve Ekonomik Araştırmalar Eski Genel Müdürü
Türkiye`de Tarım Ürünlerinin Pazarlanması, Standardizasyonu, Sorunları ve Çözüm Yolları (S.625)
Prof. Dr. T. GÜNEŞ, Prof. Dr. Ö. YURDAKUL, Prof. Dr. R. ARIKAN, Doç. Dr. S. ERAKTAN, Dr. H. VURAL, Yard. Doç. Dr. K. KONAK, C. ABAY, A. TÖNÜK
Türkiye`de Yağ Meyve ve Sebze Muhafazasındaki Gelişmeler, Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri (S.639)
Prof. Dr. İ. KOKSAL, N. TUNCEL
Hububat, Bakliyat ve Yem Hammaddelerinin Depolama ve Havalandırma Teknikleri (S.651)
N. KÜÇÜKTAŞ
Tartışma
YİRMİNCİ OTURUM
TARIMSAL ARAŞTIRMA VE YAYIM TARIMSAL VERİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ
Başkan: Prof. Dr. Nevzat YÜRÜR Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı
Türkiye`de Tarımsal Araştırmaların Organizasyonu ve Sorunları (S.680)
Prof. Dr. G. AKBAY, Doç. Dr. C. Y. ÇiFTÇİ, Dr. B. Yılmaz, N. AYÇİÇEĞİ, Doç. Dr. T. ÖZKAYA
Türkiye`de Tarımsal Yayım Hizmetleri, Sorunlar ve Öneriler (S.691)
Doç. Dr. C. TALUĞ, Doç. Dr. H. TATLIDİL, İ. C. CEYLAN, Dr. T. KUMUK
Tarımsal istatistiklerin iyileştirilmesi (S.700)
Prof. Dr. R. ARIKAN, R. ULU, Doç. Dr. T. K1RAL, F. UYSAL
Tartışma
YİRMİBİRİNCİ OTURUM
TARIMDA ÖRGÜTLENME
Başkan: Mehmet YÜCELER Tarım ve Orman Eski Bakanı
Türkiye`de Tarım Kooperatiflerinin Bugünkü Durumu, Sorunları ve Öneriler (S.718)
Prof. Dr. Z. G. MÜLAYİM, Prof. Dr. A. ÇIKIN, Prof. Dr. İ. H. İNAN, A. G. ELBEK, M. YERCAN
Tarım İşçilerinin Sorunları ve Çözüm Yolları (S.729)
Prof. Dr. Y. GÜRGEN, Yard. Doç. Dr. M. SOYSAL. Dr. Ö. F. YALÇIN, O. ÖZÇATALBAŞ, E. ÖZDEMIR
Tartışma
YİRMİİKİNCİ OTURUM
AVRUPA TOPLULUĞU İLİŞKİLERİ
Başkan: Dr. Namık Kemal KILIÇ Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı
Avrupa Topluluğu Karşısında Türk Tarımı (S.738)
Prof. Dr. G. ERAKTAN, Prof. Dr. E. IŞIKLI, Prof. Dr. O. YURDAKUL, Yard. Doç. Dr. Ş. AKDEMİR, Dr. F. EMEKSİZ, M. DİREK, F. IŞIN, N. ÖREN
Tartışma
YİRMİÜÇÜNCÜ OTURUM
GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) SULAMA, ÜRÜN DESENİ VE BESLENME MESELELERİ
Başkan: Mahir GÜRBÜZ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı
GAP Sulamaları (Olanaklar ve Sorunlar) (S.749)
Prof. Dr. A. BALABAN
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Alanında Ürün Deseni (S.761)
Prof. Dr. T. SAĞLAMTİMUR, Prof. Dr. İ. GENÇ, Prof. Dr. H. BAYTEKİN, Prof. Dr. Y. KIRTOK, Doç. Dr. H. ARIOĞLU, Doç. Dr. V. TANSI, Dr. T. YAĞBASANLAR, Yard. Doç. Dr. A. C. ÜLGER
Güneydoğu Anadolu Projesi Kapsamındaki Yöre Halkının Beslenmesini Etkileyen Faktörler ve Eğitimin Yeri ve Önemi (S.776)
Prof. Dr. S. HASİPEK, Doç. Dr. N. AKTAŞ, M. S. SÜRÜCÜOĞLU, A. Ö. ÖRMECİ
Tartışma
Kongrenin Değerlendirilmesi