DÜNYA GIDA GÜNÜ/2006
2007
Giriş
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasınca 13-14 Ekim 2006 tarihlerinde Milli Kütüphane Konferans Salonunda düzenlenen "Dünya Gıda Günü" Sempozyumunda yapılan konuşmalar ve sunulan bildirileri içermektedir.
İcindekiler
İÇİNDEKİLER
AÇILIŞ KONUŞMALARI
R.Petek ATAMAN - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı.....................1
Hasan KÜÇÜK - TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı..................3
Gökhan GÜNAYDIN - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı..............7
Mehmet SOĞANCI - TMMOB Başkanı.........................11
Abdellatif TABET - FAO Türkiye Temsilcisi.................15
I. OTURUM
GIDA GÜVENCESİ İÇİN TARIMA YATIRIM....................17
Neden Gıda Güvencesi İçin Tarıma Yatırım..............21
Melek ÇAKMAK - FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı
Tarım ve Gıda Sektöründe Yatırım ve Rantabilite.........24
Ömer Faruk BERKSAN - Ekonomist - Kar Şirketler Grubu
Tarım ve Gıda Sektöründe Son Çeyrek Yüzyılda Kamusal ve Özel Yatırım-Gıda Sektöründe Yabancı Sermaye Kullanımı....................32
Prof. Dr. İzzettin ÖNDER - İstanbul Üniv. İktisat Fakültesi
I.Oturum Tartışma ........................39
II. OTURUM
GIDA GÜVENCESİ SEKTÖREL ANALİZ....................43
Gıda Güvencesi - Bitkisel Üretim..............47
Doç. Dr. M. AVCI BİRSİN Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü
Gıda Güvencesi - Hayvansal Üretim.................................64
Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü
Gıda Güvencesi - Gıda Sanayi.......................................90
Orhan DİREN Diren Gıda Sanayi - Tokat Milletvekili
AB Sürecinde Sektörün Yararlanabileceği Yatırım Programları.................94
Kai BAUER - AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Tarım, Kırsal Kalkınma ve Balıkçılık Sektör Yöneticisi
II. Oturum Tartışma .................................97
III. OTURUM
BELGELENDİRME, LABORATUVARLAR VE ÖRGÜTLENME..............101
Kalite Güvence Sistemleri ve Belgelendirme......................105
Doç. Dr. Aydın ÖZTAN Hacettepe Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Laboratuvarlar......................................109
Samim SANER Gıda Güvenliği Derneği Başkanı
Sektörde Üretici Örgütlenmesi....................................115
Mahmut ESKİYÖRÜK S.S. Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Koop. Birliği Yön. Kur. Başkanı
Sektörde Tüketici Örgütlenmesi............................119
Turhan ÇAKAR Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı
III. Oturum Tartışma ..................................123
IV. OTURUM
GIDA GÜVENCESİ - GIDA GÜVENLİĞİ.......................127
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar.........................131
Prof. Dr. Murat ÖZGEN Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi
Bulaşanlar......................................................139
Prof. Dr. Nafi ÇOKSÖYLER Yüzüncü Yıl Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Pestisit ve Bitki Gelişimi Düzenleyicileri.........................148
Prof. Dr. Neşet KILINÇER Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi
Veteriner İlaçları ve Hormonlar....................153
Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi
IV. Oturum Tartışma ............................162
V. OTURUM
GIDA SANAYİNDE YENİLİKLER...................167
Akıllı Ambalajlar...............................................171
Doç. Dr. Zehra AYHAN Mustafa Kemal Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Nano Teknolojinin Gıda Endüstrisindeki Uygulamaları...........176
Dr. Behiç MERT - Prof. Dr. Hamit KÖKSEL Ankara Üniv. Gıda Müh. Bölümü - Hacettepe Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Yeni Gıdalar (Novel Foods) .............................................181
Prof. Dr. Artemis KARAALİ İstanbul Teknik Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Nutrigenomiks....................................187
Dr. Serdar SAVAŞ İleri Tıp Teknolojileri Ltd. Şti. Yön. Kur. Başkanı
V. Oturum Tartışma .....................191
VI. OTURUM
GIDA HİZMETLERİNDE KAMUSAL YAPILANMA ..............195
Tarım ve Köyişleri Bakanlığında Gıda Hizmetlerinin Yapılanması..............199
Halis KORKUT TKB Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem ve Gıda Tescil Hizmetleri Daire Başkanı
Kamusal Alanda Yetki Karmaşası.......................203
Prof. Dr. Muammer KAYAHAN Ankara Üniv. Gıda Müh. Bölümü
Çiftlikten Sofraya Gıda Denetiminde Multidisipliner Yaklaşım..................208
Prof. Dr. Şeminur TOPAL Yıldız Teknik Üniv. Biyomühendislik Anabilim Dalı
4lü Hijyen Paketi................................................213
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İstanbul Teknik Üniv. Gıda Müh. Bölümü
VI. Oturum Tartışma .........................................219
VII. OTURUM-PANEL
KONUNUN TARAFLARININ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ VE HİZMETLERİNE BAKIŞI....223
Adem TATLI AKP Temsilcisi ................................................................................227
Orhan Ziya DİREN CHP Temsilcisi........................................................................229
Üzeyir AMBER ANAP Temsilcisi............................................................................232
R. Petek ATAMAN Gıda Mühendisleri Odası Başkanı..................................................235
Hasan KÜÇÜK Kimya Mühendisleri Odası Başkanı....................................................237
Gökhan GÜNAYDIN Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı.............................................239
Tartışma ............................................................................................................244
SONUÇ BİLDİRGESİ............................................................................................255