TARIM VE MÜHENDİSLİK
TARIM VE MÜHENDİSLİK

Sayı: 75
2006

Sunuş

Merhaba Sevgili Meslektaşlarım,
"Tarım ve Mühendislik" Dergimizin 75. sayısı ile sizlerle yeniden buluşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hepinize, şahsım ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım adına, içtenlikle sevgi ve saygılarımı sunarım.
Dergimizin bu sayısında öncelikle ODA‘mızla ilgili olarak bize büyük bir gurur veren bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak isterim. ODA‘mızın Trabzon, Mersin ve Konya Şubeleri, büyük bölümü kendi kaynaklarıyla olmak üzere yeni hizmet binası satın aldılar, açılışları yoğun katılımlarla ve törenle gerçekleştirildi. Kahramanmaraş İl Temsilciliğimiz, kira karşılığı kullandığı hizmet binasını satın alarak, kendi yerinde çalışmalarını sürdürmeye başladı. Adana Şube‘miz, kullandığı dairenin karşısında bulunan daireyi satın aldı. Yapılacak düzenleme sonrasında, üyelerine daha uygun koşullarla hizmet verebilecek. Genel Merkezimiz de, bulunduğu binada bir daire kiralayarak, artan kapasiteye yanıt üretmekte zorlanmaya başlayan çalışma ortamını genişletti. Amacımız, daha etkin ve verimli çalışan bir ZMO örgütlülüğünün, üyesi ile buluştuğu mekanları çağdaş bir şekilde yeniden yapılandırmak ve hizmetin düzeyini nicel ve nitel olarak yükseltmektir.
Örgütümüzün fiziksel kapasitesini yükseltmeye odaklı çalışmalar yanında, mesleğimizin hak ve yetkilerini mevzuat sistemine tanıtma ve aktarma konusunda da etkin çalışmaların yürütüldüğü bir dönemi geride bırakıyoruz. Dönem içinde, ODA‘mızın "Tarım Alet ve Makineleri Projelendirme Yetki Belgesi Yönetmeliği" 11.08.2005 gün, 25903 sayılı Resmi Gazete, "Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği" 8.11.2005 gün, 25987 sayılı Resmi Gazete, "Serbest Müşavirlik - Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği" 14.12.2005 gün, 26023 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan genel düzenleyici işlemlerle, hem mesleğimizin hem de ODA‘mızın yaşama müdahil olma gücü daha da artacak, emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkürü borç bilirim. 
Değerli üyelerimiz, sizlere 74 üncü sayıdan bugüne kadar yapılan çalışmalar ve önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili bilgi vermek istiyorum.
39. Dönem IV. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyele-rimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, 25 Şubemiz, bazı il temsilcilerimiz ve yerel yetkililerin katılımıyla 30 Eylül-2 Ekim 2005 tarihleri arasında Muğla‘da yapıldı. Toplantıda, "39. Dönem III. Danışma Kurulu kararları, Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar, Gıda Sektöründe Yaşanan Gelişmeler, Hukuki Çalışmalar, Yasal Düzenlemeler, TMAP, e-zmo, Mali İşler Alanındaki Çalışmalar, Bilirkişilik, Oda Örgütlenmesi, Oda-Üye İlişkileri, ZMO Öğrenci Kurultayı, Seçim Süreci, Türkiye‘nin Gündemi ve Tarım Sektöründe Yaşanan Gelişmeler Karşısında ODA‘mızın Tavrı ve Tarımda Güç Birliği Oluşturma Çalışmaları" değerlendirildi.
"Sorumlu Yöneticilik Uygulamaları" konusunda, 1 Ağustos 2005‘te yürürlüğe giren Sorumlu Yöneticilik Protokolü doğrultusunda meslektaşlarımızın edindiği kazanımları, ODA olarak dikkatle takip ediyoruz. ODA‘mız, Gıda Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanacak protokol çalışmaları da son aşamaya getirildi. Sorumlu Yöneticilik konusunda tüm yasal düzenlemeleri kapsayan "Gıda Sektöründe Sorumlu Yöneticinin El Kitabı"nın 2. baskısı yapıldı. Meslektaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılanan kitabın son değişikliklerle birlikte önümüzdeki günlerde 3. baskısı yapılarak, dağıtımına devam edilecek.


Sayın Meslektaşlarım,
Tarım makineleri bölümü mezunu meslektaşlarımızın tarım ve orman traktörleri ve bunların römorklarının imal ve tadilatında yetkili mühendis olarak çalışabilmeleri için yürütülen çalışmalar kapsamında yetki alanımızın somutlaşması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile imzalayacağımız Protokol ile ilgili tüm yasal ve eğitim altyapısı hazırlıkları tamamlandı, Protokol taslağı üzerinde yürütülen görüşmeler sonuçlandırıldığında, Protokol imzalanacak ve yıllardır süregiden çalışmalar başarı ile tamamlanmış olacak.
Bilirkişilik konusu, ilk kez Türkiye çapında ortak bir eğitimin konusu edilmiştir. Bu kapsamda, tüm illerimizden Şube Başkanlıklarımız ya da İl Temsilciliklerimiz aracılığıyla çağrılan birer arkadaşımıza, Genel Merkezimizde, 19-20 Kasım 2005 tarihlerinde "Bilirkişi Eğitimi" verildi. "Eğiticilerin Eğitimi" niteliğindeki bu kurs, daha sonra tüm illerimizde yinelendi. Kurslarda başarı gösterenlerin sertifikaları hazırlandı, kendilerine gönderilmeye başlandı. Eğitim çalışmalarına "eğitmen" olarak katkı koyan meslektaşlarımız Medar KALKAN, Enver ÇETİN ve Ayşe ÖZDEMİR‘e teşekkürlerimizi sunarız.
ODA‘mızın çalışmalarını internet ortamı üzerinden tüm örgüte yaymak; böylece zaman ve kaynak tasarrufu yaparken hizmette etkinliği sağlamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda, ODA muhasebe kayıtlarının tüm illerde eşanlı güncellenebilmesi için Genel Merkez ve tüm şubelerimizin e-zmo ortamında internet üzerinden makbuz kesmelerini sağlayan yeni sisteme geçildi. Makbuz sisteminin yenilenmesi nedeniyle 9 Ekim 2005 tarihinde, Ankara‘da, Şube yöneticilerimize yönelik bir eğitim çalışması gerçekleştirildi.
Ayrıca Eylül, Ekim ve Kasım aylarında pek çok  şubemiz tarafından 3‘er günlük HACCP kursları düzenledi. TARGEV ile ortaklaşa düzenlenen ve yoğun ilgi gören kursları başarıyla tamamlayanlara törenle sertifikaları verildi. Üyelerimize yönelik eğitim çalışmalarımıza bundan sonra da devam edeceğiz.
Önümüzdeki dönemde, ODA Genel Merkezi‘nde kurulacak Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) aracılığıyla, eğitim programlarını çeşitlendirip yaygınlaştıracağız.


Sevgili Meslektaşlarım,
Bildiğiniz gibi, ODA‘mızda, ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, tütün teknolojisi mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri kayıtlı bulunuyor. Sözü edilen meslek disiplinlerinde öğrenim gören gelecekteki meslektaşlarımıza ODA‘mızı tanıtmak konusundaki çalışmalarımıza, içinde bulunduğumuz dönemde hız verdik.
ODA‘mızın büyük önem verdiği ve hazırlıklarına aylar öncesinden başladığı "1. Öğrenci Kurultayı", 25 Kasım 2005‘te Ankara‘da gerçekleştirildi. Kurultaya, yurt genelindeki 22 üniversi-teye bağlı 30 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi ve Tütün Teknolojisi Fakültesinden 200‘e yakın öğrenci ve öğretim üyesi katıldı. Önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilerek sürdürülmesi planlanan kurultayın ilkinde, "Tarımsal Yükseköğretim", "Öğrencilikten mühendisliğe, çalışma yaşamından beklentiler", "Su Ürünleri Sektörü", "Toprak varlığımız ve sorunları" ile "Tarım sektörünün genel-bölgesel sorunları ve çözüm önerileri" konuları masaya yatırıldı. Kurultayımız öğrenciler, öğretim üyeleri ve konuyla ilgili tüm taraflardan büyük beğeni gördü. Kurultayımızın hazırlanmasında büyük emeği geçen Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ekrem KÜN ve Kurul Üyeleri Prof. Dr. Nihat ÖZEN, Prof. Dr. Temel GENÇTAN, Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR, Doç. Dr. Haydar ŞENGÜN ve Araşt. Gör. Müdahir ÖZGÜL‘e sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
ODA‘mızı üniversite öğrencilerine tanıtmak ve öğrencileri de ODA‘mızın çalışmalarına katmak amacıyla yaptığımız çalışmalar kapsamında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nin 19 Eylül 2005‘de gerçekleştirilen "2005-2006 Öğretim Yılı 1. Sınıf Öğrencileri Fakülte Uyum Programı"na katılarak, ODA‘mız görüşlerini dile getirdik. Ayrıca, AÜZF Ekoloji Topluluğu‘nun 23 Aralık 2005 tarihinde yaptığı toplantıya katılarak, ODA‘mızı tanıttık ve görüşlerimizi dile getirdik.
"Tarım Sektörü ile İlgili Yasal Düzenlemelerin İzlenmesi" konusunda, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nun Ekim ve Kasım aylarındaki toplantılarına katılarak, Tarım Kanunu Tasarısı, Büyükşehir Belediyesi Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili görüşlerimizi bildirdik.
Değerli meslektaşlarım, üzülerek ifade etmek isterim ki, bunlardan özellikle "Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun Tasarısı", tüm çabalarımıza karşın, ziraat mühendisliği mesleğinin hak ve yetkilerine tecavüz edici bir nitelikle Komisyondan geçmiştir. Komisyon çağrısı üzerine, ODA‘mız, ciddiyetle çalışarak ekleriyle birlikte onlarca sayfayı bulan görüşünü (halen ODA‘mızın web sayfasında yayımlanmaktadır) Komisyon Başkanı‘na ve üyelere görüşmeler öncesinde iletmiştir. Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda kurulan Alt Komisyon‘da ve bizatihi Komisyon‘un Başkanı‘na defalarca; Orman Mühendislerinin yetkilerini bir Yasal Çerçeveye bağlamalarını anlayışla karşıladığımızı; ancak bu Yasa kapsamında sözü edilen meslek grubunun "münhasır yetki alanı" ile "diğer meslek disiplinleri ile paylaştığı yetki alanı"nın mutlaka ayrılarak yazılması gerektiğini ifade ettik. Ancak Komisyon, anlaşılmaz bir tutum sergileyerek, bu ayrımı yapmadı. Ortaya çıkan tablo şudur; orman mühendisleri; orman içi toprak etüd-sınıflandırma, mera ıslahı, su ürünleri alanında eğitim formasyonları ile uyuşmayan bir görev konusunda yetki kazanma durumundalar. Daha net ifade etmek gerekirse, örneğin ZMO Başkanı olarak, "tarla bitkileri bölümü mezunu ziraat mühendisi" niteliğimle uzman ve yetki sahibi olmadığım toprak analizlerinde, Yasa böyle çıkarsa, tüm öğrenim yaşamları boyunca 3 ya da 4 toprak dersi almış tüm orman mühendisleri yetkili olacaklar!.. Örnekleri diğer iki alan için de yaymak mümkün.
Bu kabul edilemez durumu önlemek ve TBMM‘den içeriği bilime uygun olarak düzelti-lerek geçecek bir Yasa‘ya katkı sağlamak amacıyla, tüm ZMO ve üniversite çevresini ortak hareket içine sokacak bir birlikteliğin hazırlıkları içindeyiz.    
Sevgili meslektaşlarımız, dönem içinde Bakanlığın yaptığı birçok toplantıya katılım sağladık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nda 10 Kasım 2005‘te yapılan, "Tarım, Ar-Ge Proje Değerlendirme Toplantısı"nda, ODA‘mız görüşlerini dile getirdik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü‘nce 14-18 Kasım 2005 tarihleri arasında Antalya‘da düzenlenen "Tarımsal Araştırma Mastır Planı Revizyon Toplantısı"na katıldık. Bakanlığın Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası Uygulama Yönetmeliği‘ne ilişkin olarak 22 Kasım 2005‘te düzenlediği toplantıda, ODA‘mız Toprak ve Su Kaynakları Komisyonu‘nun hazırladığı ODA görüşümüzü sunduk.
AB sürecinin tarım sektörüne etkileri konusunda, ODA‘mız etkin bir çalışma sergiliyor.  Bu kapsamda, AB-Türkiye Müzakere Çerçeve Belgesi, AB Komisyonu Katılım Ortaklığı Belgesi ve İlerleme Raporu‘nu web sayfamızda yayımladık. Ayrıca Katılım Ortaklığı Belgesi ve İlerleme Raporu‘nun sektörümüzle ilgili bölümlerinin özet çevirilerini yaptırarak, web sayfamızda yer verdik. Böylece ilgili metinlere tüm meslektaşlarımızın ulaşmasını sağladık. Gündeme gelen yasal düzenlemeler ile ilgili raporlar da hazırlayarak, kamuoyuna ve örgütlerimize duyurduk. Yurt genelinde birçok ilde konu ile ilgili Konferans ve Paneller düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirdik.


Değerli Meslektaşlarım,
Türkiye‘nin Gündemi ve Tarım Sektörü‘nde Yaşanan Gelişmeler Karşısında ODA‘mızın Tavrı konusunda, güncel siyasi ve ekonomik olayları yakından izledik. Yaşanan gelişmeler karşısında kamuoyunu aydınlatmak amacıyla ülkenin birçok yerinde konferanslar düzenledik; panel, toplantı ve çeşitli etkinliklerde yer aldık, basın açıklamaları yaptık. Ayrıca çok sayıda radyo ve televizyon prog-ramına katılarak, görüşlerimizi paylaştık.
Ordu‘da 14 Eylül 2005‘te "Ulusal Fındık Zirvesi"ne katıldık. Zirve sonunda bir ortak rapor yayınlandı. 3 Ekim 2005‘te Balıkesir‘de, 16 Kasım 2005‘te Ankara‘da Konferans verdik, 18 Kasım 2005‘te İstanbul‘da  "Türkiye-Avrupa Birliği-Tarım Politikaları" konulu uluslararası konferansa katıldık.
TMMOB‘un "Demokratik Türkiye İnsanca Yaşam" sloganıyla 8 Ekim 2005 Cumartesi günü Ankara‘da düzenlediği mitinge etkin katılım sağladık. Genel Merkez Yönetimimiz, Şube Başkanlarımız ve Yöneticileri ile yurt çapından bazı öğrenci temsilciliklerimiz de mitingde yer aldı. Miting kapsamında Tren Garı önünde "Ziraat Mühendisleri Odası" pankartı altında buluşularak, grupla birlikte Sıhhiye‘deki Abdi İpekçi Parkı‘na yürüyüş gerçekleştirildi. Mitingdeki en kalabalık mühendis topluluklarından birini oluşturan ODA‘mız burada, işsiz ziraat mühendislerinin sorunları, kamuda çalışan ziraat mühendislerinin ücret yetersizliği ve dengesizliği, çalışma alanlarının yok edilmesi ve ülke tarımının çökertilmesi konuları ile insanca ve barış içinde yaşama isteğini kamuoyuna duyurdu. Miting sonrasında, TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, ODA‘mız Lokali‘nde bir konferans verdi. Konferans ilgiyle izlendi. Ayrıca KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından 17 Aralık 2005 Cumartesi günü Ankara‘da gerçekleştirilen "Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe" mitingine de katıldık.
Dünya Gıda Günü nedeniyle Gıda ve Kimya Mühendisleri Odaları ile 14 Ekim 2005‘te Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonu‘nda bir sempozyum düzenledik. İki gün süren ve büyük ilgi gören sempozyum sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
İstanbul‘da 14-15 Ekim 2005 tarihlerinde "Trakya‘da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu"na, 22-23 Ekim 2005‘de "Temel Haklar ve Özgürlükler Kurultayı"na, 22 Kasım 2005‘te "Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumlulukları" Seminerine katıldık.
BTC Şirketi yetkilileri ile 20 Ekim 2005‘te bir toplantı yaparak, Bakü-Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı‘nın topraklarımıza etkisi konusunda ODA‘mızın eleştirilerini dile getirdik.
Gıda Mühendisleri ODASI Başkanı Petek ATAMAN ile 28 Ekim 2005‘te Denizli‘de; Avukat Öztürk TÜRKDOĞAN ile de 23 Kasım 2005‘te Van‘da ikili konferanslar gerçekleştirdik.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 82. yıldönümü nedeniyle yurt genelinde düzenlenen törenlere Genel Merkez ve şubeler olarak etkin katılım sağladık.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile 11-13 Kasım 2005‘te Şanlıurfa‘da "Toprak Reformu 2005" Kongresini gerçekleştirdik. Çeşitli sunumlar da yaptığımız ve panellerinde konuşmacı olarak yer aldığımız kongrenin ardından bir sonuç bildirgesi yayımlandı. Ankara‘da 16 Kasım 2005‘te TİGEM Bilgilendirme Toplantısı‘na katıldık. TMMOB‘un 18-19 Kasım 2005‘te gerçekleştirdiği "Mühendislik Eğitimi Sempozyumu"nda bir sunum yaptık. Mersin‘de 27 Kasım 2005‘te gerçekleştirilen "Üretici Kurultayı"na katıldık.


Sevgili Meslektaşlarım,
"2005 Yılı Güz Etkinlikleri" kapsamında 23-24 Eylül 2005‘te Diyarbakır‘da düzenlenen "GAP ve Sanayi Kongresi"ne katılarak, "Tarımda Kapitalistleşme Sürecinin Türkiye ve GAP‘a Etkileri" konusunda bir sunum yaptık. Etkinliklerimiz kapsamında, 22 Ekim 2005‘te Ekonomist Selim SOMÇAĞ ODA‘mızda, "Ekonomi Gündemi" konulu bir konferans verdi. Büyük ilgi gören etkinliğimizi tüm meslektaşlarımıza ulaştırmak amacıyla dergimizin bu sayısında sayın SOMÇAĞ‘ın konferansta yaptığı konuşmayı yayınlıyoruz.
Güz Etkinliklerimiz, 3 Aralık 2005‘te Milliyet Gazetesi yazarı Ece TEMELKURAN‘ın "Medyanın Kıyısından" başlıklı söyleşisiyle devam etti. ODA‘mızda gerçekleştirilen söyleşi büyük beğeniyle karşılandı.
ODA‘mızın da bileşenlerinden olduğu "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) Hayır Platformu"nun, Gökçeada Kaymakamlığı ve Gökçeada Belediyesi ile 31 Ağustos-4 Eylül 2005 tarihleri arasında düzenlediği "Gökçeada 1. Ekoloji Şenliği ve Çalışma Atölyeleri"ne, Genel Merkez ve Şubeler olarak aktif biçimde katıldık.
Sabancı Üniversitesi tarafından 10-11 Eylül 2005 tarihlerinde düzenlenen "Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Sempozyumu"nda sunum yaptık.
Altınpark‘ta 31 Ağustos-4 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen "Agrotec 2005 Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı"nda bir stant açarak, çalışmalarımız ve yayınlarımızı tanıttık. Fuarı ziyaret edenler, ODA‘mızın standına büyük ilgi gösterdiler.
17-18 Aralık 2005‘te Adana ve Mersin‘de gerçekleştirilen bir dizi etkinlik ile mesleğimize ve örgütümüze önemli katkılarıyla unutulmaz bir isim olan Akın ÖZDEMİR‘i andık. Adana Şubemiz tarafından 17 Aralık 2005‘te "Küresel Tarım Politikaları ve Ziraat Mühendisleri Odası‘nın Duruşu" başlıklı panel düzenlendi. 18 Aralık 2005‘te Akın ÖZDEMİR‘in Mersin Asri Mezarlığı‘ndaki gömütü başında yapılan törenin ardından, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu‘nda belgesel gösterimi ve konser gerçekleştirildi.
ODA‘mız tüm demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve kamu yönetimi organları ile ilişkilerede gereken önemi vermektedir. Bu kapsamda, ANAP Genel Başkanı Erkan MUMCU ve parti heyeti 14 Eylül 2005‘te; DYP Genel İdare Kurulu Üyesi Cevher CEVHERİ başkanlığındaki parti heyeti de 2 Aralık 2005‘te ODA‘mızı ziyaret etti. Yönetim Kurulu üyelerimizin de hazır bulunduğu ziyaretlerde, karşılıklı görüş alışverişi yapıldı.


Değerli Meslektaşlarım,
Dergimizin bu sayısında, hükümetin 2 yıl önce görkemli törenlerle tanıtarak yürürlüğe koyduğu ancak şu anda sahipsiz kalmış gibi bir görüntü çizen "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi" ile ilgili yaptığımız araştırmayı sizlerin bilgisine sunuyoruz. Türkiye‘nin gerçekleriyle tam olarak örtüşmeyen proje, uygulamada da yanlışlıklar yapılması nedeniyle, tarımsal üretimi ve verimi artırma hedefine ulaşamadı. Proje kapsamında olağanüstü zorluklara karşın birçok fedakarlıkta bulunarak çalışmaya devam eden meslektaşlarımız ise şu anda köylerde kaderlerine terk edilmiş durumda. Projenin durumunu anlatan çalışmamızı ve Tarım Danışmanları Bölge Temsilcileri ile yapılan röportajları, fotoğraflarıyla birlikte ilerleyen sayfalarımızda bulabileceksiniz.
"Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi"nin başladığı 2004 yılından bu yana Tarım Danışmanlarını yalnız bırakmayan ODA‘mız bundan sonra da sorunların takipçisi olacak, Tarım Danışmanlarına her türlü desteği vermeye devam edecektir. Sözkonusu çalışmamız ile karar vericileri uyarıyor, proje konusundaki belirsizliklerin bir an önce giderilmesini diliyoruz.
Dergimizde ayrıca Selim SOMÇAĞ‘ın son ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği Konferansı‘nı, Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER‘in "Kamu Personel Yasa Tasarısı" konusundaki makalesini, Dr. Kemalettin TAŞDAN‘ın "Biyoyakıtların Türkiye Tarım Ürünleri Piyasalarına Olası Etkileri; Biyobenzin-Etanol" başlıklı makalesini ve Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI‘nın "Avrupa Birliği Müzakere Süreci‘nde Türkiye Hayvancılığı‘nın Ekonomi-Politiği Ne Olmalı?" başlıklı makalelerini yayımlıyoruz. Ayrıca ODA‘mızın, "AB Sürecinde Türk Tarımı", "Şeker Sektöründeki Tartışmalar"  ve  "Kamuda Çalışan Ziraat Mühendislerinin Ücret Aşınımları" konularındaki çalışmalarımızı da dergimiz aracılığıyla sizlerin bilgisine sunuyoruz.
Önümüzdeki dönemde, 2-4 Ocak 2006‘da Ankara‘da "Tarım Haftası Sempozyumu"nu düzenleyeceğiz. Sempozyumun ilk günü akşamı ODA‘mızda "III. Makarna ve Şarap Günleri" gerçekleştirilecek. Geleneksel Başak Balomuz da Ankara‘da 6 Ocak 2006‘da yapılacak.


Değerli Meslektaşlarım,
51 yıllık deneyime sahip bir demokratik kitle örgütü olan ZMO; bilime, gerçeğe ve demokrasiye olan sarsılmaz inancı, kamu yararını her şeyden üstün tutan yurtsever tutumu, doğruyu yanlıştan bir çırpıda ayıran örgüt sağduyusu ile kendi mesleki alanı ve sektör geneli yanında, ülke sorunlarına ilişkin sağlam duruşunu pekiştirerek yoluna devam ediyor.
Yolumuz açık olsun,
Selam ve saygılarımla,
Gökhan GÜNAYDIN
Başkan

İcindekiler

2 Sunuş
9 Basın Açıklaması
Van 100.Yıl Üniversitesi Rektörüne Destek Olduk...
10 Ekonomi Gündemi - Selim SOMÇAĞ
20 Kamu Personeli Rejimi- Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER
24 ZMO ARAŞTIRMASI - I
Biyodizel: Kurtuluş Reçetesi Bağımlılık Aracı mı?..
27 Biyoyakıtların Türkiye Tarım Ürünleri Piyasalarına Olası Etkileri -
Dr. Kemalettin TAŞDAN
30 ZMO ARAŞTIRMASI  - II
Şekerde Tartışma Bitmiyor...
34 Basın Açıklaması: AB Tarım Müzakereleri Başlıyor
37 AB Müzakere Süreci‘nde Türkiye Hayvancılığı‘nın Ekonomi-Politiği Ne Olmalı? - Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
39 ZMO ARAŞTIRMASI - III
Kamuda Ücret Uçurumu Büyüyor...
41 TKB Personeli Yeniden İki Kat Döner Sermaye Alabilecek... 
42 ZMO ARAŞTIRMASI - IV
1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi Kapsamında Çalışan Ziraat Mühendisleri
49 ZMO ARAŞTIRMASI - V
Tarım Danışmanları İle Ropörtajlar
57 Basın Açıklaması: Bakan Değişti, Politika Değişti mi?
58 Tarım Danışmanlarından Mesajlar
63 Dalaman TİGEM Arazisi İçin Açılan Davaya Müdahil Olduk
64 Posta Kutusu