TARIM VE MÜHENDİSLİK
Sayı:
93
/Aralık2010
Sunuş
Merhaba Sevgili Meslektaşlarım,
Tarım ve Mühendislik Dergisi‘nin elinize ulaşan 93. sayısı ile sizleri ODA Başkanı olarak ilk kez selamlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Hepinize, şahsım ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım adına, içtenlikle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Bildiğiniz üzere, 1998 yılından başlayarak ODA‘mızın Yönetim Kurulu üyeliği, 2003 yılından bu yana da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini büyük bir çaba ve özveriyle yürüten Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN, bir siyasal partinin yönetim organlarında aktif görev alması ve kendi ifadeleriyle "ilkeli ve tutarlı bir düşünüş-eylem birlikteliğini yürütme çabası içinde olmasının bir sonucu olarak" 4 Ekim 2010 tarihi itibariyle ODA Başkanlığı görevinden istifa etmiştir.
ODA‘mızın her kademesinde üstlenmiş olduğu görevleri onurla ve şerefle yürüten; halktan, emekten, topraktan, üretimden, mühendisten yana bir tavır geliştirme çabasında olan Başkan‘ımızın hizmetleri unutulmayacak; ODA‘mız tarihi içerisinde hak ettiği yerini alacaktır.
Sayın GÜNAYDIN‘ın istifasının ardından Yönetim Kurulumuz, ODA Ana Yönetmeliği çevresinde 1. Yedek Üyenin de katılımıyla toplanmış ve yapılan oylamada II. Başkan Dr. Turhan TUNCER ODA Başkanlığına seçilmiştir.
Yönetim Kurulu olarak en büyük dileğimiz alınan kararların ODA örgütlülüğümüz ve kurumsal kimliğimiz için olumlu sonuçlar üretmesidir. Bugüne kadar sürdürdüğümüz bilimden, emekten, üretimden, mühendisten yana tavrımız ve çabamız titizlikle sürdürülecektir.
Bu kapsamda, geride bıraktığımız aylarda tarım sektörü ve özlük haklarımızda yaşanan gelişmeler ile ODA‘mızın bu alanda yürüttüğü çalışmalarla ilgili sizlere kısaca bilgi vermek istiyorum.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın 42. Dönem II. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, TMMOB temsilcimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla, 1-3 Ekim 2010 tarihlerinde Kahramanmaraş‘ta gerçekleştirilmiştir. Danışma Kurulumuzun 1 Ekim 2010 Cuma günü yapılan ilk gün çalışmaları kapsamında; enerji - maden politikaları, GDO, hayvancılık ve referandum sonrası Türkiye konuları irdelenmiştir. Danışma Kurulu‘nun resmi açılışının yapıldığı 2 Ekim 2010 günü de, "Bitki Koruma, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık ile Gıda Sektöründe Yaşanan Gelişmeler, Hukuksal Çalışmalar, Yeni Açılan ve Devam Eden Davalar, Özlük Hakları ve İstihdam Sorunları, Meslek İçi Eğitim Merkezi Çalışmaları, Oda Örgütlülüğü, Şube - İl Temsilciliği - Üye İlişkileri, TMMOB İle İlişkiler, Yönetim ve Mali İşler" konuları ele alınmıştır.
Danışma Kurulu çalışmaları, 3 Ekim 2010 Pazar günü Kahramanmaraş Üniversitesi bünyesinde kurulan Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kahramanmaraş Botanik Bahçesi ve Kapıçam Doğa Parkı‘na yapılan ziyaretlerin ardından sona ermiştir.
ODA‘mız fiziki altyapısını güçlendirme çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir. Bu kapsamda, Samsun Şubemizin yeni satın aldığı büro, Cumhuriyetimizin 87. Kuruluş Yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı‘nda törenle açılmıştır. Etkinlikler kapsamında ODA‘mız Önceki Dönem Başkanı ve İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN‘ın yönetiminde "Cumhuriyet Aydınlanması" konulu panel yapılmıştır.
Konya Şubemiz ve Bolu İl Temsilciliğimiz de yeni hizmet binası satın almışlardır.
Meslek İçi Eğitim Merkezimiz, çalışmalarını etkin biçimde sürdürmektedir.
ODA‘mızca HACCP/ISO, GlobalGAP/İyi Tarım Uygulamaları, Damla Sulama Sistemlerinin Tasarımı, Toprak Koruma Projesi ve Tarım Makinaları eğitimlerinin yanı sıra meslektaşlarımızın istekleri doğrultusunda Domates Güvesi, Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği, Tarımsal Üretimde Entegre Mücadele Yöntemleri, Mantar, Turunçgil Zararlıları, Tarımsal Proje Süreçleri ve Kredilendirme konularında da eğitimler düzenlenmiştir. Ayrıca öğrenci üyelerimiz için İngilizce Kursu açılmıştır.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık eğitimlerini kaldıran Yönetmelik değişikliğine karşı açtığımız dava da devam etmektedir.
Sevgili Üyelerimiz,
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası‘nın birlikte yürüttüğü etkin muhalefete karşın, küçük işletmelerde sorumlu yöneticiliği ortadan kaldıran, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Aralık 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Halk sağlığını büyük bir tehlikeye atan bu yasa, 7500 ziraat mühendisi arkadaşımızın işini kaybetmesine ve aileleriyle birlikte 30 bin kişinin ekonomik sıkıntı içine düşmesine neden olmuştur.
Konuyla ilgili olarak Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Şube ve Temsilcilikleri tarafından, 13 Aralık 2010 Pazartesi günü tüm Türkiye genelinde eşzamanlı olarak basın toplantıları düzenlenmiştir. Ayrıca kamuoyunu uyaran bir broşür hazırlanmış ve imza kampanyası başlatılmıştır. Kampanyada toplanan imzalar, yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için TBMM Dilekçe Komisyonu‘na teslim edilecektir. Tüm meslektaşlarımızı kampanyaya katılmaya çağırıyoruz.
Değerli Meslektaşlarım,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bitki koruma ürünleri bayi ve toptancı izin belgesi vermek amacıyla 25 Eylül 2010 tarihinde yeni bir sınav yapmıştır. ODA‘mızın sınavın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, ne yazık ki sınav tarihinden önce herhangi bir karar alınması mümkün olamamıştır.
Öte yandan Bakanlık, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması ve Reçeteli Satış konusunda yeni yönetmelik hazırlıklarına başlamıştır. Söz konusu taslaklar ve ODA‘mızın hazırladığı kapsamlı görüşleri Dergimiz aracılığıyla sizlerin bilgisine sunuyoruz.
Sevgili Arkadaşlarım,
ZMO, tarım topraklarının korunması yönündeki çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu‘nun amacı doğrultusunda uygulanması, bu kapsamda toprak ve arazi varlığına ilişkin temel belirlemelerin yapılması, bu belirlemelere dayalı arazi sınıflamalarının gerçekleştirilmesi ve tarım arazilerinin korunarak amacı yönünde kullanılması konuları Toprak Koruma Kurulları‘ndaki temsilcilerimiz aracılığıyla gündemde tutulmaktadır.
Ülke genelinde Toprak Koruma Kurullarının işleyişindeki sıkıntılar ve tarım arazilerine yönelik kamu yararına aykırı yanlış kullanım kararlarını etkinlikle izleyen ODA‘mız, hukuki platformda da gerekli mücadeleyi vermektedir. Bu kapsamda ODA‘mızın açtığı davalar sonucu, Adana-Pozantı, Adana-Seyhan, Antalya-Kırcami, Antalya-Kovanlık/Selimiye, Balıkesir, Bolu, Çanakkale-Biga, Çanakkale-İçdaş, Çanakkale-Gelibolu, Düzce, İstanbul ve Muğla‘da tarım arazilerini yapılaşmaya açan Toprak Koruma Kurulu kararları mahkemeler tarafından iptal edilmiştir.
Yalova‘da bulunan Atatürk TİGEM İşletmesi‘nin özelleştirilmesine karşı açtığımız davada, Danıştay 13. Dairesi söz konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını iptal etmiştir. Böylece Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün Yalova‘da arazi satın alarak kurduğu ve 1937 yılına kadar bizzat kendisi işlettikten sonra "tarım yapılması ve hilesiz meyve yetiştirilmesi" için halka bağışladığı çiftlik yapılaşma tehlikesinden "şimdilik" kurtulmuştur.
ODA‘mızın İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünsel (Kıyı ve Geri Sahası) Planına karşı açtığı davada da, Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Söz konusu mahkeme kararı tarım topraklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Değerli Üyelerimiz,
Geride bıraktığımız dönemde Gıda ve Kimya mühendisleri odaları ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Gıda Günü için ortak bir etkinlik düzenledik. "Açlık: Utancın Tarihsel Adı" konulu Sempozyum, 16 Ekim 2010 tarihinde Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde gerçekleştirilmiştir. Sempozyumumuz büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.
2005‘ten bu yana gelenekselleştirilerek sürdürülen ZMO Öğrenci Kurultayı‘nın 6 ncısı, 27-28 Kasım 2010 tarihlerinde, yurt genelindeki üniversitelere bağlı 36 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi ve Tütün Eksperliği Yüksek Okulu‘ndan, 250‘ye yakın öğrenci ve öğretim üyesinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Kurultayda, "HES‘ler, Termik/Nükleer Santraller; Hayvansal Üretim, Et İthalatı, GDO; Su Ürünleri ve Balıkçılık; Toprak Koruma, Tarım Havzaları ve Tarım Politikaları" konuları değerlendirilmiştir.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ODA‘mız arasında imzalanan Mesleki Uygulama İşbirliği Protokolü kapsamında, 4-8 Ekim 2010 tarihleri arasında, fakülte öğrencilerine ODA‘mızı tanıtan sunumlar yapılmıştır.
ODA‘mızın öğrencilere yönelik etkinlikleri kapsamında ayrıca, 26-27 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nin 77. kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen "Ziraat Mühendisliği ve Tarım Toplumda Nasıl Algılanıyor?" konulu foruma katılım sağlanmıştır.
Sevgili Meslektaşlarım,
Geçtiğimiz döneme damgasını vuran en önemli olaylardan biri canlı hayvan ve et ithalatıdır.
Hatırlanacağı üzere, et fiyatlarındaki artışın önüne geçemeyen hükümet, Resmi Gazete‘de 30.04.2010 tarihinde yayımlanan 2010/373 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Balık Kurumu‘na % 25 gümrük vergisiyle 7 bin beş yüz ton taze, soğutulmuş veya dondurulmuş sığır eti yanında, % 10 gümrük vergisiyle 16 bin ton damızlık olmayan canlı sığır eti ithalatı için yetki vermiştir. Böylelikle, Türkiye‘nin 1998 yılından bu yana hayvan hastalıkları gerekçesiyle izlediği et ithalatı yasağı ortadan kaldırılmıştır.
Resmi Gazete‘de 29 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan 2010/623 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile de EBK‘ya damızlık olmayan canlı sığır ithalatı için 100 bin ton tarife kontenjanı açılmıştır. Ayrıca ithalatta gümrük vergileri de düşürülmüştür.
EBK tarafından Haziran 2010-Kasım 2010 tarihleri arasında toplam 64.500 ton kasaplık sığır, 4.000 ton canlı besilik sığır, 2.500 ton taze dondurulmuş karkas ve 3.600 ton taze soğutulmuş karkas için ihale yapılmıştır. Ancak ithalata rağmen et fiyatlarında istenen düşüş sağlanamazken, Anadolu‘yu kasıp kavuran hayvan hastalıkları zirve yapmıştır. Konuyla ilgili hazırladığımız dosyayı Dergimizin ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz.
ODA‘mız üreticiyi iktisadi açıdan geri dönülemez zararlara uğratan, başlangıçta tüketici yararına gibi görünse de nihai tahlilde iç üretime zarar veren ve halk sağlığı risklerini artıran bu uygulamalara biran önce son verilerek, ithalat yerine, doğru ve kararlı politikalarla üretim kapasitemizin yükseltilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu doğrultuda, bitkisel - hayvansal üretim dengesinin kurulması, piyasa aksaklıklarına karşı kamusal müdahale araçlarının yaşama geçirilmesi, üretim ve işleme safhalarında teknik eleman hizmeti alınması, üreticiyi emeğiyle geçinir tutarken tüketicinin dengeli ve yeterli beslenmesinin sağlanması gerekmektedir.
Değerli Arkadaşlarım,
Dergimizde, yukarıda dile getirdiğimiz konular dışında, meslektaşımız Necdet ORAL‘ın "2002-2009 Dönemi Tarım Sektörü" konusundaki titiz çalışmasını sizlerin bilgisine sunuyoruz.
Biyogüvenlik Yasası ve yapılan uygulamalara ilişkin olarak Tarım Yazarı Ali Ekber YILDIRIM‘ın "GDO‘lu Ürünler Etiketlenmiyor" başlıklı yazısına Dergimizde yer veriyoruz.
Bu sayımızda ayrıca, Domates Güvesi, AB İlerleme Raporu ve HES‘ler/Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasası konularındaki görüş ve çalışmalarımızı da sizlere sunuyoruz.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlkay KUTLAR‘ın, "Türkiye‘de Tarım Sigortalarının Yayılmasını ve Benimsenmesini Etkileyen Faktörler" başlıklı makalesini de Dergimizde bulabilirsiniz.
Sayın Meslektaşlarım,
Önümüzdeki dönemde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 165. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında ODA‘mızca 14 Ocak 2010 tarihinde ... Sempozyumu düzenlenecektir. Geleneksel Makarna ve Şarap Şenliğimiz ... tarihinde gerçekleştirilecektir. Başak Balomuz da ... tarihinde yapılacaktır.
Tüm meslektaşlarımız etkinliklerimize davetlidir.
Değerli Üyelerimiz,
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 56 yıllık birikimiyle, bilimin ışığında, mesleki - teknik bir temelde, yurtsever ve kararlı tutumunu sürdürmektedir.
Büyüyen ve gelişen bir örgüt yapısı ve giderek içselleşen örgütlülük bilinci, en büyük güvencemizdir.
ZMO bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, tarım sektörü, Oda ve üye hukukunun korunması ve geliştirilmesi, özlük haklarımıza yönelik sistemli aşındırma girişimlerinin savuşturulması konusundaki çalışmalarını etkinlik ve kararlılıkla sürdürecektir.
Selam ve saygılarımla,
Dr. Turhan TUNCER
Başkan
İcindekiler
ÖZLÜK HAKLARIMIZA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
KÜÇÜK İŞLETMELERDE SORUMLU YÖNETİCİLİK KALDIRILDI!
BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI ve BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK TASLAKLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİMİZ
ÜLKEMİZ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİ BİR ZARARLI DOMATES GÜVESİ
Özden GÜNGÖR
HAYVAN HASTALIKLARINDA PATLAMA!
NEOLİBERAL POLİTİKALARIN 2000‘Lİ YILLARDA TARIMA YANSIMALARI
Dr. Necdet ORAL
GDO‘LU ÜRÜNLER ETİKETLENMİYOR
Ali Ekber YILDIRIM
SULARIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜ, BİZİM ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDÜR
Sema KARABAĞ
2010 İLERLEME RAPORU-TARIM BÖLÜMÜ
TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİNİN ANALİZİ
Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
TARIM SİGORTALARININ YAYILMASINI VE BENİMSENMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Dr. İlkay KUTLAR