BASIN AÇIKLAMASI

GAZİANTEP
04.10.2011

Şube Başkanımız Kenan SEÇKİN, kırmızı biberde rekolte konusunda basın açıklaması yaptı.

 

 

KIRMIZI BİBERDE REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, kırmızı biber üretiminde Türkiye‘nin en önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep‘in Nurdağı ve İslahiye ilçesinde önceki yıl 15 bin ton olan kırmızı biber rekoltesinin bu yıl 8 bin ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.
Seçkin, bölge ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan kırmızı biber üretiminin özellikle ağustos ayındaki aşırı sıcaklardan ve ilkbahar yağışlarının gecikmesinden dolayı olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.
Kırmızı biberde rekoltenin bir önceki yıla oranla önemli ölçüde düşmesinde iklimin yanı sıra, çiftçilerin başka tarımsal ürünlere yönelmesinin de etkili olduğuna dikkat çeken Seçkin, ‘‘Ağustos ayındaki aşırı sıcaklar ve yağışların gecikmesi rekolteyi düşürmüş olmasına karşın, bölge çiftçisinin başta pamuk ve mısır olmak üzere değişik tarımsal ürünlere yönelmesi de rekolteyi düşüren nedenler arasında sayılabilir. Özellikle, önceki yıl pamuk ve mısırın getirisinin yüksek olması, bölgedeki bir çok çiftçinin bu alanlara yönelik üretime yapmasına neden oldu‘‘ diye konuştu.
Nurdağı ve İslahiye bölgesinde, 32 bin dekar alanda kırmızı biler üretimi yapıldığını, kırmızı biber üretiminde önemli bir merkez olan komşu il Kahramanmaraş‘ta ise 15 bin dekar alanda üretim yapıldığını ifade eden Seçkin, şöyle konuştu: ‘‘Bölge çiftçisinin önemli gelir kaynakları arasında yer alan kırmızı biber yarattığı istihdamla ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Bu yıl üretimin azalması nedeniyle sıkıntı yaşayacak olan çiftçilerimize, fiyat konusunda yardımcı olunması gerekir. Yine girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle, büyük sıkıntılar yaşayan çiftçiler fiyat konusunda desteklenmeli. Halen bölgede kırmızı biber hasadı devam ediyor. Üreticiler, büyük bir umutla, biber fiyatlarının ne olacağını bekliyor. Nurdağı ve İslahiye bölgesinde, önceki yıl rekoltenin 15 bin ton olması, bu yıl ise bunun 8 bin tona kadar düşecek olması, üretici açısından sıkıntı yaratacaktır. Ama, fiyat konusunda destek olunur ise üretici biraz rahatlamış olacaktır. Biz, üreticilerin mağdur olmaması için bir kilo kurumuş kırmızı biberin kilosuna kalitesine göre 4-5 TL fiyat verilmesini istiyoruz. Bu arada, bölge çiftçisi üretimin her aşaması için bilgilendirilmeli ve daha fazla danışmanlık hizmeti verilmelidir.‘‘
Seçkin, merkezi Gaziantep‘te bulunan Güneydoğu Anadolu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği‘nin (Güneydoğubirlik) de alım yapmasının fiyat istikrarının sağlanması bakımından çok önemli olduğuna işaret etti.
Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Bu arada, sadece iç piyasaya değil, dış pazarlara yönelik üretim yapılması da hayati önem taşıyor. Kırmızı biberin tanıtımı ve pazarlanması çok önemli. Güneydoğu birlik, önceki yıl alım yaptı ama bu çok yetersiz kaldı. Kırmızı biber üreticilerinin korunması ve fiyat istikrasızlıklarının önlenmesi için bu yıl Güneydoğubirlik‘in alım miktarını arttırarak, kırmızı biber alımı yapması gerekir. Fiyat istikrarının sağlanması, fiyat konusundaki tutarsızlıkların önlenmesi açısından alım son derece önemli. Kırmızı biber, bölge için hayati önemi sahip olan bir ürün.
Ayrıca, Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın uygulamaya koyduğu havza bazlı destekleme kapsamında bu bölgede yetiştirilen kırmızı bibere özel destek verilmesi gerekir. Eğer bu destek verilirse, hem daha kaliteli üretim yapılır, hem de bölge çiftçisinin ekonomiye daha fazla katkı sağlamasına ortam sağlanmış olur. Kırmızı biberde, tanıtım ve dış pazarlara açılmak da son derece önemli. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından 2010 yılında kırmızı biberin tanıtımı için başlatılmış olan kampanya desteklenmeli. Bunun yanı sıra, üretimin kalitesinin arttırılması gerekir. Özellikle, ilkel ve sağlıksız şartlarda biber üretimine izin verilmemelidir, haksız rekabetin de önüne geçilmelidir.‘‘
Seçkin, kırmızı biberde iyi tanıtım, kaliteli üretim ve özellikle dış pazarlarda daha fazla yer bulabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu, bunun yapılmaması durumunda, kırmızı biber ekim alanlarının azalacağını ve önümüzdeki yıllarda rekoltenin daha da düşebileceğini de sözlerine ekledi.AA
Seçkin, kırmızı biberde iyi tanıtım, kaliteli üretim ve özellikle dış pazarlarda daha fazla yer bulabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

Okunma Sayısı: 1103