TARIMDA MODENİZASYON SIKINTISI - HATAY GAZETESİ

TARIMDA MODENİZASYON SIKINTISI - HATAY GAZETESİ
HATAY
04.08.2008

Tarımda modernizasyon kapsamında kısa süre önce yurda giren pamuk toplama makinelerinin sayısının sadece Hatay‘da 60‘a ulaşması,tarım işçi göçünü önemli oranda azalttı.

 

TARIMDA MODERNİZASYON SIKINTISI

Tarımda modernizasyon kapsamında kısa süre önce yurda giren pamuk toplama makinelerinin sayısının sadece Hatay‘da 60‘a ulaşması, tarım işçi göçünü önemli oranda azalttı. Buna karşın il genelinde pamuk ekim alanlarının 500 bin hektardan 250 bin dekara düşmesi, büyük miktarda tarım yapan makina sahiplerini sıkıntıya soktu.

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, yaptığı açıklamada,170 bin hektarlık Amik Ovası‘nda sulama sıkıntısı nedeniyle pamuk ekiminin önemli oranda azaldığını söyledi.

Bereketten eser kalmadı

Bereketli topraklarıyla şiirlere,romanlara konu olan Amik Ovası‘ndan artık eser kalmadığını ifade eden Sever,‘Yıllardır ovada ilk ürün olarak pamuk ekilirdi.Çiftçiler ektikleri ürünler için bölgedeki işgücü yetmeyince Güneydoğu Anadolu‘dan ırgatlar getirilirdi.Pamuk,bölgedeki vatandaşların yanısıra ırgatlarında ekmek kapısı olur birçok ailenin evine ekmek götürebilmesini sağlardı.Bu aylarda ovada her tarla başında bir çadır kurulur ve çalışmak için gelen ırgatlara rastlardık.Ancak yaşanan sulama sıkıntısı nedeniyle pamuk ekim alanlarının yüzde 50 oranında azalmasına paralel olarak ırgatların da bölgemize gelişi yaklaşık 4 yıldan bu yana ciddi oranda düşttü‘dedi.

Tanesi 260-360 bin dolar

Birçok üreticinin tarımda modernizasyona ayak uydurmak için yaklaşık 260-360 bin dolar olan ve özelliğine göre fiyatı daha da artan pamuk toplama makinesi satın aldığını vurgulayan Sever,ancak bu makinelerin de ovada seslerinin çıkmadığını,toplanacak ürün olmadığı için çalışmadığını kaydetti.

Üreticiler sıkıntıya girdi

Hatay‘da pamuk nedeniyle ırgatlardan sonra makineye yatırım yapan çiftçilerin de sıkıntıya girdiğinin altını çizen Sever, ‘Yılda an az iki ürün alınan vermli Amik Ovası‘nda tarım bitme noktasına geldi. Ovada geçen yıl yaklaşık 55 bin hektar alandan 160 bin ton pamuk elde edildi. Ancak bu yıl bu oran ekim alanının azalması ve yeterli miktarda sulamanın yapılmaması nedeniyle daha da düşecek‘ dedi.

Başka ürünlere yöneldiler

Sever, üreticilerin sulayamadığı pamuk tarlaları yerine daha az su ihtiyacı duyulan ürünler yöneldiğini belitti.pamuk ekim lanlarının Türkiye çapında azaldığını vurguluyan Sever,ihracatçı bir ülkeyken pamuk ithal eden ülke durumuna gelindiğini söyledi.

Damla sulama sistemine geçilmeli

Su sıkıntısının yanı sıra mazot, gübre, elektirik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle de çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Sever, bu şartlarda tarım yapmanın çok zor oldugunu kaydetti. Suyun etkin bir şekilde kullanılması için el birliğiyle çalışılması gerektiğini belirten Sever,‘bunun için üreticilerin bir an önce damlama sulama sistemine geçmesi gerekiyor. Çünkü bu şekilde giderse çiftçiler her geçen yıl ektiği ürünün masraflarını bile çıkartamayacak. Bu da verimli Amik ovasının tamamen kurumasısa neden olacak ‘diye konuştu.  

Okunma Sayısı: 2395