YENİ MESAJ GAZETESİ: KESTANEDE BİLE İTHALATÇI OLDUK!- 26 ŞUBAT 2020
"Sokaklarda `kestane kebap` diye duyduğumuz ve beğenerek tükettiğimiz kestane konusunda Türkiye dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumunda. Ancak Ziraat Mühendisleri Odası`nın raporuna göre dünyada kestane üretimi artarken son 30 yılda Türkiye`nin kestane üretimi 8 bin ton geriledi."
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından hazırlanan Kestane Raporu`na göre kestane şekeri nedeni ile kestane dendiğinde akla ilk gelen il Bursa olsa da Türkiye`de en fazla kestane üretimi yapılan il Aydın. Türkiye`de kestane üretimi 2019 yılında 70 bin tonu aştı. Bu üretimin yüzde 41`ini tek başına Aydın`da gerçekleştirdi. Türkiye`de meyve alınabilen kestane ağacı sayısı ise yaklaşık 2 milyonu buluyor. Dünya yıllık kestane üretimi ise ortalama 2.3-2.5 milyon ton civarında gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 83`ünü gerçekleştiren Çin, en büyük kestane üreticisi konumunda. Türkiye ise dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. 2019 yılında 10 bin ton kestane ihracatı yapan Türkiye, kestane ihracatının yüzde 80`ini İtalya`ya yaptı. Türkiye`nin kestane ithalatımız düşük olsa da Çin`den yapılan kestane ithalatının son yıllardan önemli artış göstererek bin tonu geçmesi diikat çekiyor.
Çözüm bekleyen çok sorun var
Türk halkının beğenerek tükettiği kestane üretiminde çözem bekleyen sorunlar da var. ZMO raporunda bu sorunlara ve çözem önerilerine de dikkat çekildi. Kestane üretiminde mevcut potansiyelin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çekilen rapora göre, 1990`lı yılların başında 80 bin tonun üzerine çıkan Türkiye`nin kestane üretimi, giderek azalarak günümüzde 72 bin ton seviyesine gerilemiş durumda. Başta Çin olmak üzere dünya ülkeleri son 30 yılda kestane üretimlerini artırırken Türkiye`nin bu dönemde 8 bin ton üretim kaybı yaşaması sektörün sahipsiz bırakıldığının gözler önüne seriyor. Kestane üretiminde yaşnana sorunların en az indirilmesi için kapama bahçelerin kurulması gerektiğine dikkat çekilen ZMO raporunda pazarlamanın da önemli bir sorun olduğu vurgulandı. Toplanan ürünün saklanması için tesislerin yetersiz olduğunu ifade edilerek, ürünün muhafaza edilebileceği yeterli düzeyde soğuk hava deposunun kurulması gerektiğine dikkat çekildi. ZMO raprounda, şu ifadeler yer aldı: "kestane sektöründe üretim tekniği, hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticide bilgi eksikliği mevcuttur. Bu konularda gerekli çalışmalar yapılarak üreticinin aydınlatılması ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması ürün kayıplarını azaltacaktır."
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Okunma Sayısı: 990